Εχθρογνωσία: Η 1η Στρατιά της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας

Η κλιμακωτή σε βάθος διάταξη μάχης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, του σχηματισμού που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου.

Η κλιμακωτή σε βάθος διάταξη μάχης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, του σχηματισμού που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου.

H 1η Στρατιά (Birinci Ordu) με έδρα την Κωνσταντινούπολη θεωρείται ο σημαντικότερος Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός του Τουρκικού Στρατού (Türk Kara Kuvvetleri). Συγκροτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1921 και συμμετείχε υπό τις διαταγές Nureddin İbrahim Paşa στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και τις θηριωδίες κατά του άμαχου Ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης. Έκτοτε μετακινήθηκε βόρεια, αναλαμβάνοντας ως Ζώνη Ευθύνης τα Στενά και την Ανατολική Θράκη. Ο Σχηματισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την ισλαμική κυβέρνηση Erdoğan καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πραξικοπηματικά σχέδια του κεμαλικού κατεστημένου. Συγκεκριμένα, η 1η Στρατιά είχε την ευθύνη εφαρμογής του Σχεδίου Balyoz που εκπονήθηκε υπό τη διοίκηση του Στράτηγου Çetin Doğan κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων (5-7 Mαρτίου 2003) στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση το απομαγνητοφωνημένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες μεταξύ των επιτελών της 1ης Στρατιάς που αποκάλυψε η εφημερίδα Taraf στις 20 Ιανουαρίου του 2010, ο Στρατηγός Doğan εισηγήθηκε εισβολή στο βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή βόρεια του ποταμού Άρδα, γνωστής και ως «Τρίγωνο του Έβρου».

Η ανάληψη της διοίκησης της 1ης Στρατιάς (1′inci Ordu Komutanı) είναι περιζήτητη αναμέσα στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών καθώς είθισται να οδηγεί μετά από θητεία ενός έτους στην ανάληψη της Αρχηγίας του Τουρκικού Στρατού (Kara Kuvvetleri Komutanlığı) και κατ΄επέκταση στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Türk Silahlı Kuvvetleri: ΤSK). Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των Αρχηγών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay Başkanlığı) μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 προέρχεται από την 1η Στρατιά, παράδοση που έσπασε το 2010 με την ανάληψη της Αρχηγίας από τον Στρατηγό Işık Koşaner (προερχόμενο από την 4η Στρατιά «Αιγαίου»), ο οποίος ως γνωστόν παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Οι Μονάδες του Σχηματισμού επανδρώνονται ως επί το πλείστον από τα μεσαία-ανώτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας σε αντίθεση με τους γόνους κατώτερων κοινωνικών τάξεων (και μειονοτήτων) που υπηρετούν σε δυσμενείς θέσεις (Κουρδιστάν, Κατεχόμενα).

Selimiye Kışlası

Η έδρα της 1ης Στρατιάς στο Selimiye της Κωνσταντινούπολης.

Η 1η Στρατιά αναπτύσσεται σε βάθος στην Ανατολική Θράκη, έχοντας εγκαταλείψει τη γραμμή προκάλυψης, όχι όμως και την επιθετική της διάταξη. Η περιοχή της Ανατολικής Θράκης είναι γενικά πεδινή και διασχίζεται από δύο κύριους οδικούς άξονες, το βόρειο Αδριανούπολη-Αρκαδιόπολη-Κων/πολη και το νότιο Γέφυρα Κήπων-Κεσσάνη-Σηλυβρία-Κων/πολη. Ο Τουρκικός Στρατός έχει τοποθετήσει στην Ανατολική Θράκη το 2ο Σώμα Στρατού (2. Kolordu) στο νότο και 5ο Σώμα Στρατού (5. Kolordu) κεντρικά με προσανατολισμό το βόρειο τμήμα του Έβρου. Πίσω από αυτά βρίσκεται το 3ο Σώμα Στρατού (3. Kolordu) με έδρα την Κωνσταντινούπολη που αν και NATOϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) έχει αναβαθμισμένο εθνικό ρόλο και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς.

H διοικητική πυραμίδα της 1ης Στρατιάς έχει ως εξής:

Το οργανόγραμμα της 1ης Στρατιάς.

Το οργανόγραμμα της 1ης Στρατιάς.

Αναλυτικά:

 • Το 2ο ΣΣ με έδρα την Καλλίπολη/Gelibolu είναι προσανατολισμένο προς τη νότια περιοχή του Έβρου όπου και ο τομέας της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού. Η 4η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ εδρεύει στην Κεσσάνη/Keşan, η 8η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στη Ραιδεστό/Tekirdağ, η 18η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στα Δαρδανέλια/Çanakkale, η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα/Malkara, το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού στη Μακρά Γέφυρα/Uzunköprü, το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού στην Καλλίπολη/Gelibolu και το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο/Gökçeada.
 • Το 5ο ΣΣ με έδρα τη Τυρολόη/Çorlu είναι προσανατολισμένο προς το βόρειο τμήμα του Έβρου όπου και ο τομέας της ΧVI Μ/Κ ΜΠ του ΕΣ. Η 54η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ εδρεύει στην Αδριανούπολη/Edirne (βλ. προγεφύρωμα Κάραγατς), η 55η ΤΑΞΠΖ στο Ασβεστοχώρι/Süloğlu, η 65η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στην Αρκαδιόπολη/Lüleburgaz, η 1η ΤΘΤ στη Βουργουδισσό/Babaeski, η 3η ΤΘΤ στο Κουπέριο/Çerkezköy, το 105 ΣΠΒ στη Τυρολόη/Çorlu και το 5ο ΣΜΧ στη Βρύση/Pınarhisar. Κατά πληροφορίες, το 4ο ΣΚΔ διαλύθηκε.
 • Το 3ο ΣΣ με έδρα το Σισλί/Şişli της Κων/πολης αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς και λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) με την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, στην οποία υπάγονται οργανικά τα 6, 23 και 47 Μ/Π Συντάγματα Πεζικού με αποστολή την ασφάλεια του εσωτερικού της ΖΕ της 1ης Στρατιάς, τη 2 ΤΘΤ και την 66η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, όλες στην ευρύτερη περιοχή της Κων/πολης. Κατά πληροφορίες, οι δύο τελευταίες βρίσκονται υπό τη διοίκηση του επιχειρησιακού Στρατηγείου της 52ης ΤΘΜ.

Η 1η Στρατιά υποστηρίζεται από το 4ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην αεροπορική βάση Samandıra και την 15η Μεραρχία Πεζικού με έδρα το Κιοσεκιοϊ/Köseköy.

Θέατρο πολέμου Έβρος

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη υπάρχει τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, όση στο χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

 • Ο Τουρκικός Στρατός παρατάσσει στην Ανατολική Θράκη 3 Σώματα Στρατού με ένα σύνολο 7 Μηχανοκίνητων και 4 Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών.
 • O Ελληνικός Στρατός παρατάσσει στη Δυτική Θράκη το Δ΄Σώμα Στρατού με ένα σύνολο 5 Μηχανοκίνητων και 3 Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών. Η 1η Στρατιά ως εφεδρεία του Δ΄ΣΣ διαθέτει σε απόσταση άνω των 400km την 33η και 34 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ (Πολύκαστρο Κιλκίς και Άσσηρο Θεσ/νικης, αντίστοιχα) καθώς και την ΧΧΙV TΘΤ ακόμα μακρύτερα (Λιτόχωρο Πιερίας). Με την αναδιοργάνωση του ΕΣ, προωθήθηκε επίσης μία ανεξάρτητη Επιλαρχία Αναγνωρίσεων (Α΄ΕΑΝ) στη Κομοτηνή.

Ισορροπία δυνάμεων; Όχι ακριβώς. Η σύγκριση της τυπικής οργάνωσης μίας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις δύο πλευρές του Έβρου είναι αρκούντως διαφωτιστική. Ο Τουρκικός Στρατός παρατάσσει Ταξιαρχίες τετραγωνικής δομής, δηλαδή Σχηματισμούς τεσσάρων μονάδων ελιγμού με δύο Μ/Κ Τάγματα Πεζικού και δύο Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (EMA) που παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός και ευελιξία. Αντίθετα, ο Ελληνικός παρατάσσει Ταξιαρχίες τριγωνικής δομής, με σύνθεση τριών μονάδων ελιγμού η καθεμία, δηλαδή με ένα Μ/Κ ΤΠ και δύο ΕΜΑ. Επιπλέον:

 • Η τυπική σύνθεση ΕΜΑ του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνει 54 άρματα μάχης ενώ οι ΕΜΑ του Ελληνικού Στρατού έχουν 41 άρματα μάχης.
 • Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνουν 2 Μοίρες Α/Κ Πυροβολικού με 24 πυροβόλα εκάστη ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού διαθέτουν 1 Μοίρα Α/Κ Πυροβολικού με 18 πυροβόλα.
 • Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού είναι πλήρως επανδρωμένες ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού πάσχουν από λειψανδρία.
φ

Η τυπική σύνθεση μιας ΕΜΑ του Ελληνικού Στρατού περιλαμβάνει 41 άρματα μάχης.Στη φωτογραφία, τμήματα της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας («3ο Σύνταγμα Ιππικού-Δορύλαιο») μετά το πέρας άσκησης.

Ο Αρματιστής (από τον οποίο δανείστηκα τον παραπάνω χάρτη) είχε επισημάνει δύο διαχρονικές αδυναμίες του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού στον Έβρο:

Η άποψη μου (…) είναι ότι οι Μ/Κ Ταξιαρχίες έχουν συγκροτηθεί και διαθέτουν την οργάνωση (όχι κατά τη γνώμη μου και την απαιτούμενη ισχύ σε άρματα) για τη διεξαγωγή αγώνα κινήσεως. Θεωρώ λοιπόν ότι όταν μια Μ/Κ Ταξιαρχία είναι πάρα πολύ κοντά στο ΠΟΤ, στη πραγματικότητα έχει αγκιστρωθεί στο έδαφος. Ειδικά μάλιστα όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη δύναμη για να αναλάβει τη τοποθεσία της αν απαιτηθεί να μετακινηθεί σε άλλο χώρο. Και το λάθος που βλέπω, μεγεθύνεται από το ότι και τα στρατηγεία των Ταξιαρχιών, οι Α/Κ ΜΜΠ, καθώς και οι Μονάδες και οι Υπομονάδες ΔΜ βρίσκονται και αυτές προωθημένες. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εικόνα που θα επικρατήσει σε περίπτωση κινητοποίησης, θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό μονάδων να κινούνται προς τα πίσω. Δεν νομίζεις ότι η υπόψη εικόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει περίεργες εντυπώσεις και να προκαλέσει ακόμη πανικό ή φοβίες.

και

Για ποιο λόγο διαχρονικά κάνουμε τα ίδια λάθη; Για ποιο λόγο παρατασσόμαστε γραμμικά για επιθεώρηση από τον εχθρό; Για ποιο λόγο αγκιστρώνουμε τις δυνάμεις μας και μάλιστα τις ισχυρές και ταχυκίνητες; Για ποιο λόγο, διαχρονικά ο εχθρός κλιμακώνεται σε βάθος; Διαβάστε τη διάταξή του στην Αν Θράκη. Είναι κλιμακωμένος σε βάθος από τον Έβρο μέχρι τη Κωνσταντινούπολη. Η πλησιέστερη προς τον Έβρο Ταξιαρχία, είναι η 54 στην Αδριανούπολη. Η αμέσως επόμενη, η 4η βρίσκεται στη Κεσσάνη 20 χλμ ανατολικά του Έβρου. Που θα στρέψει τη μάζα επίθεσης; ΑΓΝΩΣΤΟ.

Φωτογραφίες από τον εξοπλισμό της 1ης Στρατιάς:

δ

Χαρακτηριστική όψη Τούρκου πεζικάριου. Οι συγκεκριμένοι της 55ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ φέρουν αντιβαλλιστικά κράνη και τυφέκια G3 ενώ διακρίνονται και ΑΚ-47.

Άρμα μάχης Leopard-2A4 της

Άρμα μάχης Leopard-2A4 της 4ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στη Κεσσάνη. Το σύνολο των 339 αρμάτων που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός βρίσκεται στη Θράκη.

τ

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης AFV της 4ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στη Κεσσάνη. Η πλειοψηφία των 650 ΤΟΜΑ του Τουρκικού Στρατού παρατάσσονται στη Θράκη.

Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού

Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού AAPC της 4ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ.

δδ

Αντιαεροπορικό σύστημα ATILGAN με 8πλο εκτοξευτή βλημάτων Stinger. To σύνολο των 70 ΑΤΙLGAN που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός εξοπλίζει την 1η Στρατιά ενώ με την κρίση στη Συρία, αδιευκρίνιστος αριθμός μεταφέρθηκε ανατολικά.

δδ

Αυτοκινούμενο πυροβόλο Τ-155 Firtina της 4ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ. Η πλειοψηφία των 272 Α/Κ πυροβόλων Firtina του Τουρκικού Στρατού αναπτύχθηκαν στη Θράκη. Με την έναρξη της κρίσης στη Συρία αρκετά μεταφέρθηκαν ανατολικά.

To σύνολο των 12 πολλαπλών εκτοξευτών M270 MLRS του Τουρκικού Στρατού εξοπλίζει το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού του 5ου ΣΣ στη Τυρολόη.

To σύνολο των 12 πολλαπλών εκτοξευτών M270 MLRS του Τουρκικού Στρατού εξοπλίζει το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού του 5ου ΣΣ στη Τυρολόη.

ΠΕΠ Τ-300Β Kasirga του Τουρκικού Στρατού.

Oι πολλαπλοί εκτοξευτές F-302T Kasirga με τη σκουρόχρωμη παραλλαγή προορίζονται για επιχειρήσεις στα δυτικά της Τουρκίας. Ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει συνολικά 54, με μία πυροβολαρχία στην Ίμβρο.

Κεντρο

Ελικόπτερο S-70A Blackhawk του 2ου Συντάγματος σε υπόστεγο στη Samandıra.

Περιττό να αναφερθεί ότι λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης στη Θράκη εκατέρωθεν, ο Τουρκικός Στρατός έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύσει σε μικρό χρόνο πρόσθετες δυνάμεις ενώ ο Ελληνικός Στρατός έχει τη δυνατότητα αποστολής ενισχύσεων από ένα και μόνο οδικό άξονα (και μάλιστα μέσα από περιοχή με αργυρώνητους εγκάθετους της Άγκυρας). Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει επόμενη ανάρτηση προσεχώς.

121 Responses to Εχθρογνωσία: Η 1η Στρατιά της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας

 1. Μπράβο! Θερμά συγχαρητήρια!

 2. Ο/Η Κ.Γ λέει:

  -Η τυπική σύνθεση ΕΜΑ του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνει 54 άρματα μάχης ενώ οι ΕΜΑ του Ελληνικού Στρατού έχουν 41 άρματα μάχης.(η ανωτερότητα των Ελληνικων αρματων ειναι εκει που επικεντρωνεται ο ΕΣ η τουλάχιστον προσπαθεί…)

  -Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνουν 2 Μοίρες Α/Κ Πυροβολικού με 24 πυροβόλα εκάστη ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού διαθέτουν 1 Μοίρα Α/Κ Πυροβολικού με 18 πυροβόλα.
  (εδω υπαρχει οντως προβλημα…ο ΕΣ με την 1η ευκαιρια θα πρεπει να κατευθυνθεί στην κατασκευη η αγορα αριθμου Α/Κ πυροβολων με μικρο κοστος ως συμπληρωμα των phz και m-109.Νοτιος Αφρικη, Σερβια, Σλοβακια και μια σειρα αλλων κρατων εχουν τη δυνατοτητα να προσφερουν τετοιες λυσεις)

  -Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού είναι πλήρως επανδρωμένες ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού πάσχουν από λειψανδρία.
  (το τελευταιο καιρο απο φιλους που υπηρετουν εχω μαθει πως πλεον δεν υπαρχουν τρομερες ελλείψεις σε κοσμο..)

  κατι ακομα που πρεπει να σημειωσουμε ειναι ο εξοπλισμος του μηχανικου εκατέρωθεν αλλα και η αναλογια αντιαρματικων….

 3. Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

  ΑΨΟΓΑ.5 αστερια για το θεμα στιλ cognac metaxa.
  Λοιπον εχουμε και λεμε
  α)Οπως και εμεις,ετσι και τα μεμετια απεναντι εχουν παραταξει εναν μεγαλο αριθμο μηχανοκινητων και τεθωρακισμενων δυναμεων.Δυστυχως για τα μεμετια και ευτυχως για μας,η Δ.Θρακη ειναι ορεινη και δυσβατη ενω η Α.Θρακη πεδινη.Τι σημαινει αυτο;
  Ι)Πως ακομα και αν βρουν ρηγμα στην αμυντικη μας διαταξη,η ταχυτητα με την οποια θα προελασουν εχει καποια ορια λογω γεωγραφιας ενω αντιθετως εμεις δεν εχουμε ορια.
  ΙΙ)Πως μια μικρη δυναμη(πχ δυο λοχοι ΠΖ με 2 στοιχεια αντιαρματιστων σε οχυρωμενο πολυβολειο και με ολμους) μπορει να φυλαξει πολυ αποτελεσματικα περασματα απο τα ορκ της Μορντορ,ακομα και αν αυτα ειναι πολυαριθμα και υποστηριζονται απο πυροβολικο.
  β)Παρατηρουμε επισης πως εχουν αφησει σε μεγαλο βαθμο δυναμεις μηχανοκινητες ΠΙΣΩ απο τη γραμμη προκαλυψης.Αυτο δεν ειναι ασυνηθιστο στα μεμετια-το ιδιο κανουν και στην Κυπρο οπου τα φυλακια επανδρωνονται κυριως απο Τουρκοκυπριους που λειτουργουν ως ανθρωπινες ασπιδες.
  γ)Δεν πρεπει να μας ξενιζει η τοποθετηση δυναμεων τοσο στην Ιμβρο οσο και κοντα στον Ελλησποντο.Αυτο γινεται για
  Ι)Πιθανη στοχοποιηση νησων οπως η Σαμοθρακη αλλα και περιοχες οπως η Καβαλα(θεωρω πως η Λημνος υπαγεται στην αμυνα των νησιων και δεν σχολιαζω εδω) αλλα και
  ΙΙ)για να αποτρεψει επιθετικες κινησεις απο τον Ελ.στολο που μπορει να αποβιβασει δυναμεις στην χερσονησο του Ελλησποντου και ετσι να παρακαμψει μεγαλες δυναμεις των Τουρκων ενω ταυτοχρονα και να αποκτησει προγεφυρωμα για τη Μ.Ασια.
  Κρατατε αυτο το σημειο,θα αναλυσω μετα.
  δ)Ο πολυπληθεστερος αριθμος μηχανοκινητων μεσων(αρματα,ΤΟΜΑ,ΤΟΜΠ) δεν πρεπει να μας ξενισει(strategy,δεν πιστευω να φοβασαι; ).Οφειλεται τοσο στον μεγαλυτερο αριθμο ανδρων που υπαρχουν(μεγαλος πληθυσμος) οσο και στο χαμηλο κοστος παραγωγης τους καθως μεγαλο μερος παρασκευαζεται απο την εγχωρια βιομηχανια.Επισης εχουν μεγαλο αριθμο πυροβολικων καθοτι παραδοσιακα οι Τουρκοι κανουν εκτεταμενη χρηση πυροβολων(οι πρωτοι στην Ευρωπη).

  Ωραια και πως το αντιμετωπιζουμε;

  Παμε να δουμε
  1)Οι ταξιαρχιες μας,πραγματι με το να ειναι υπερβολικα κοντα στη γραμμη αμυνας ενδεχομενως να πληγουν ευκολα.Ωστοσο αυτο ειναι το τιμημα ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.
  Εφοσον η ορεινη θρακη ειναι δυσβατη και καθε μοναδα κανει ωρες για να κινηθει σε αυτη την περιοχη,οσο πιο κοντα βρισκεσαι στη γραμμη πυρος,τοσο λιγοτερο χρονο χρειαζεσαι για να διασχισεις ενα ρηγμα.Και επειδη τα μεμετια εχουν και πολυ κοσμο πανω,ευκολα θα στειλουν πεζικαριους να καλυψουν το ρηγμα.Αρα πρακτικα πρεπει να καταλαβουμε πως οι ευκαιριες για γκολ που θα εχουμε θα ειναι λιγες.Ετσι πρωθουμε ενα ΒΑΡΥ φορ ΜΕΣΑ στη μεγαλη περιοχη ωστε απο μιση ευκαιρια να σκοραρει.Τα μεμετια το ξερουν για αυτο και σκουζουν για τη διαταξη μας στον Εβρο στους Αμερικανους.
  2).Ο μεγαλος αριθμος ΤΟΜΑ και πυροβολων ειναι εις βαρος της ποιοτητας.Απο τη μια τα πυροβολα firtina εχουν περιστατικα οπου βαρανε στο γαμο του καραγκιοζη.Κοντεψανε να σκοτωθουνε(ή και σκοτωθηκανε,δε θυμαμαι καλα) πριν κατι χρονια σε μια σκηση στη Σμυρνη οι πεζοναυτες,οι Ν.Κορεατες γινανε διεθνως ρεζιλι στο σκηνικο με τη νησο οταν τους βαραγανε οι Β.Κορεατες και αυτοι βαραγανε στου κουτρουλη το γαμο ενω ΚΑΙ στο Κουρδισταν τα αποτελεσματα δεν ειναι τα καλυτερα.
  Ανιτθετως,εμεις απεναντι απο τα χιουνται εχουμε τις μερσεντες του πυροβολικου.Και οποιος καταλαβε,καταλαβε.
  Οσο για τα ΤΟΜΑ, εμφανιζονται τοσο σχετικα αργα λογω βαριας θωρακισης οσο και ευπαθη καθοτι η θωρακιση τους ειναι κυριαρχα μεταλλα διχως chobham armour ή reactive armour.Ακομα και αντιαρματικα με milan 1 ή tow μπορουν να κανουν μεγαλη ζημια,ποσο δε μαλλον οταν το συστημα πυρος τους δεν ειναι ακριβως υψηλης τεχνολογιας.Δεν μπαινω καν στον κοπο να μιλησω για milan 2,kornet κοκ.
  3)Ξερουμε πως τα μεμετια θα κυνηγησουν 2 πραγματα-να διασπασουν τον νομο εβρου σε νοτιο και βορειο,χτυπωντας τον δευτερο οπου εχουμε λιγοτερες μοναδες μηχανοκινητες ΚΑΙ να κανουν καθετο προγεφυρωμα σε κανα νομο ροδοπης με φιλικο πληθυσμο ωστε να αποτρεψουν την λογιστικη αλυσιδα τη δικη μας καθοτι στη Θρακη εχουμε παρα πολυ κοσμο και υλικο για να αναπληρωσουμε απωλειες.

  Οταν παιζεις ενα παιχνιδι,ειτε μιλαμε για μπασκετ,ειτε για σκακι,ειτε για ποδοσφαιρο απο ενα σημειο και μετα δεν αρκει να καταστρεψεις το παιχνιδι του αντιπαλου-πρεπει να κανεις και το δικο σου παιχνιδι.Και το δικο μας παιχνιδι πρεπει να ειναι ξεκαθαρο-διασπαση των δυναμεων στην Α.Θρακη προς τα νοτια και καταληψη του χωρου μεχρι το Βοσπορο πρωτιστως και ΑΝ εφικτο και ως τον Ευξεινο Ποντο.
  Υπο αυτη την εννοια,η αυξημενη επιθετικοτητα για τον Β.Εβρο πρεπει να μας αφησει μερικως αδιαφορους.Προσωπικα
  α)Θα αυξανα την επανδρωση και τις δυναμεις του μηχανικου του Β.Εβρου.Στοχος ειναι σε αυτη την ορεινη περιοχη να στρωθουν κωλυματα οσο το δυνατον περισσοτερα για να κανουν εξαιρετικα δυσκολη τη χρηση αρματων και μηχανοκινητων μεσων.Θα τους καθυστερηση,θα τους κανει να μαζευτουν πολυ σε λιγο χωρο(και απο την εποχη των αρχαιων ελληνων πολλα αλογα σε λιγο χωρο ΔΕΝ ειναι κατι καλο).
  β)Θα αυξανα τον αριθμο των ΛΑΤ (γενικα στο στατευμα αλλα και σε ολο τον εβρο).Εφοσον το εδαφος διευκολυνει την αμυνα,θα το εκμεταλλευομουν για να κρατησω με οσα λιγοτερα στοιχεια εχω(αντιαρματιστες,ολμους,παο και πολυβολα) οσο περισσοτερο εδαφος εχω.
  γ)Θα αυξανα τον αριθμο των ΕΕ σκοπευτων(ή τουλαχιστον τον αριθμο στελεχων που λαβανε εκπαιδευση ΕΕ).Σε ενα τετοιο τοπιο,οι ΕΕ κανουν θαυματα αφου επιχειρουν απο το δικο σου εδαφος και καταστρεφουν τη διοικητικη αλυσιδα του αντιπαλου.
  δ)Θα εκμεταλλευομουν τους συμμαχους Βουλγαρους.Ειναι κοινο μυστικο πως οι Βουλγαροι δεν θελουν να σκεφτονται την πιθανοτητα νικης των μεμετιων στον Εβρο ενω μια νικη δικη μας που θα αποστρατικοποιουσε την Α.θρακη θα τους εκανε να τριβουν τα χερια τους γιατι απαλλασονται απο εναν μεγαλο βραχνα.Δε χρειαζεται να τους ζητησω να πολεμησουν,αρκει να με αφησουν να μεταφερων δυναμεις μου μεσω του οδικου τους δικτυου νυκτα.Οπου θελω.Αυτες οι δυναμεις κινουνται γρηγορα,διχως το φοβο ενεδρας.αμεσα και διχως να περιμενουν απο που θα βγουν οι αντιπαλοι.Ετσι μετακινώντας μια μοιρα καταδρομων μεσω της Βουλγαριας και μετα κομμαντα της νεας σαντας ο Β.Εβρος μπορει να γινει ενα νεο χανι της γραβιας…

  Παμε τωρα στον Ν.Εβρο:
  Αν τα παραπανω ειναι για να καταστρεψω το παιχνιδι του αντιπαλου,πρεπει τωρα να κανω το δικο μου παιχνιδι.
  α)Πρεπει να γινουν 1(ή και δυο οπως εδειξε η επιχειρηση μπαγκρασιον) ρηγματα με πολυ πολυ βαρια στοιχεια.Πληρη καλυψη πυροβολικου και αεροποριας,μεγαλο αριθμο απατσι και υπερβολικα πυκνα συγκεντρωμενες δυναμεις τεθωρακισμενων που θα κινουνται λιγο πισω απο τα μηχανοκινητα τα οποια θα αποπειραθουν να διασπασουν τις δυναμεις που θα στρεψουν τα μεμετια στο νοτο.ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ Η ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ-στο Βορειο Εβρο και με λιγους ανδρες κρατας το μερος.Ωστοσο εδω θα εχεις μεγαλο αριθμο απωλειων που πρεπει αμεσα να αντικαθιστανται(απομειωση) ωστε να πετυχεις μεγαλη πιεση διχως χαλαρωμα και να σπασεις τη διαταξη αμυνας.
  Ετσι πρεπει να ανατεθει σε ταξιαρχιες να πραξουν κινηση πυρος με πληρη διοικητικη υποστηριξη.Στοχος πρεπει να ειναι η επαναληψη της κινησης των γερμανων στο ΒΠΠ απεναντι απο τους συμμαχους-απο το να καθομαστε στις αρδεννες να αμυνομαστε,πρεπει να χτυπησουμε γρηγορα στη φλανδρα με μεγαλες δυναμεις και να φτασουμε στα στρατηγικα νωτα του εχθρου.
  Και επειδη ΔΕΝ διαθετουμε και τις ΑΠΕΙΡΕΣ εφεδρειες, πρεπει να εχει γινει καταλληλη προπαρασκευη.Δλδ να εχουμε πληξει νωριτερα σε μικρες μαχες το στρατηγικο βαθος του εχθρου,να εχουμε δυσχαιρανει την εφοδιαστικη του αλυσιδα και να επικεντρωθουμε σε 2-3 κυριες μαχες οπου ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ θα κανουμε εκτεταμενη χρηση δυναμεων.

  β)Στο σκακι υπαρχει μια διαταξη που λεγεται πιρουνι(fork).Σημαινει πως ενα κομματι απειλη απο την ιδια θεση 2 σημεια.Αυτο το προβλημα εχουν τα μεμετια με τον Ελλησποντο και το Β.Αιγαιο.Οι δυναμεις μας αν καταφερουν και κανουν προγεφυρωμα στον Ελλησποντο(καταστρεφοντας/παρακαμπτοντας την Ιμβρο), εχουν την ικανοτητα να παρακαμψουν μεγαλο μερος της αμυντικης τους διαταξης και να κανουν ζημια στα νωτα του αντιπαλου.Αυτο προυποθετει βεβαια την πληρη εκμηδενιση των διαταξεων του αντιπαλου στην Ιμβρο(ωστε να μην εχουμε πηγη προβληματων στα νοτα) και τη χρηση στολου που θα παρει δυναμεις απο λιμανια τυπου Καβαλας και Θεσσαλονικης για να τα αποβιβασει στον Ελλησποντο(αυτο δεν ειναι δυσκολο).Επιβαλλεται να το ενσωματωσουμε στο σχεδιασμο.

  γ)Ο Βελισσαριος ειχε αναλυσει στο blog του πολυ πετυχημενα(Διαβαζεις ρε; Οταν γραφεις κατι σωστο,σου δινω το tribute) κατι που ενας πρωην ΕΤΑτζης μου ειχε πει: Πως οι δυναμεις που ειναι αεροκινητες,ειναι και light.Διχως λιπαρα.
  Διχως μηχανοκινητα μεσα(πολλα),διχως πολυ βαρυ οπλισμο,διχως μεγαλα εφοδια.Σημαινει πως σε πληρη κατα μετωπο επιθεση απο μια ταξιαρχια (ακομα και ενα συνταγμα πζ) με βαρυ οπλισμο, δεν εχουν ελπιδες.Ακομα και για εφοδια θα στηριζονται σε ντοπιους συνδεσμους στην περιοχη και ο εφοδιασμος θα γινεται με δυσκολια.
  Μετα την Βαριοπουλα,ολοκληρη ταξιαρχια στην Ελλαδα εχει αναλαβει ως στοχο την πληρη εκμηδενιση τετοιων δυναμεων.Θεωρω πως ειναι μια υπεραρκετη κινηση και δεν αξιζει να ανησυχουμε περα απο το καθιερωμενο(εχουν αναλαβει επαγγελματιες με την εκπαιδευση και επανδρωση αυτης της ταξιαρχιας).Αρκει αυτη η ταξιαρχια να βγαινει εξω συχνα για βολες(κυριως ειδικοτητας) και να κανει νυκτερινες ασκησεις(το αντικειμενο της ειναι εξειδικευμενο αρα δεν χρειαζεται να κανει μεγαλο ευρος ασκησεων,απλα να ξερει 2-3 καλα).

  Γενικοτερα,στον Εβρο ειμαι αισιοδοξος.Ειδικα μετα την ταφρο(μπραβο Φραγκο!),ο χρονος που θα εχουν να δρασουν τα μεμετια ειναι ακομα πιο μειωμενος.

  Hints και food for thought:
  α)Ο Εβρος εχει χαμηλοτερη σταθμη τις περιοδους Αυγουστο,Σεπτεμβριο και αρχες Οκτωβρη.Με ο,τι και αν αυτο συνεπαγεται.
  β)Εχει σκεφτει κανεις τι θα γινει αν η Ελλαδα υποχωρησει λιγο.κανει κινηση η αντιπαλος και οι Βουλγαροι με τους Ελληνες ανοιξουν τα φραγματα και τους ταμιευτηρες του Εβρου ΠΛΗΡΩΣ ;

  • Ο/Η strategy λέει:

   Έθιξες πολλά ζητήματα που θα απασχολήσουν επόμενη ανάρτηση. Προς αποζημίωση, τα … «Χιουντάι» σε υπόστεγα της 1ης Στρατιάς που «μπάζουν» από παντού

  • Ο/Η PKP λέει:

   Ωραίες παρατηρήσεις. Αυτό που με ξένισε ιδιαίτερα είναι το σχόλιό σου για τα Δαρδανέλια. Μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία θεωρείς εφικτό το προγεφύρωμα στον Ελλήσποντο δεδομένου ότι είναι ακριβώς το σημείο όπου οι σύμμαχοι έτρωγαν τα μούτρα τους επί μακρόν κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Και μάλιστα τότε ήταν δεδομένη η κυριαρχία στη θάλασσα.

   • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

    Γιατι κανανε μαλακιες οι Συμμαχοι.Τι να πρωτοθυμηθουμε;
    Πουκαθαρισανε τον Ελλησποντο απο ναρκες και θεωρησανε πως οι Τουρκοι μετα δε θα ξαναβαζανε;
    Που τους τορπιλιζανε τα πλοια οι Τουρκοι και δεν ειχαν ναυτικη υποστηριξη;
    Που κανανε προγεφυρωμα και αντι να τρεχουν προς τα ενδοτερα καθονταν;

  • Ο/Η Ioannis λέει:

   ΛΑΤ τι είναι φίλε μου?

  • Ο/Η Ioannis λέει:

   Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο…στην όλη αυτή ομολογουμένως ωραία και ενδιαφέρουσα ανάλυση που έκανες οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας, οι Yildirim δεν αναφέρονται κάπου….πώς θα μπορούσαν αυτοί να αντιμετωπιστούν;
   Δεν ειναι μία πολύ σοβαρή απειλή ειδικά αν αρχίσουν να τους εκτοξεύουν μαζικά προς την γραμμή της επιθετικής μας διάταξης ή και προς το μηχανικό και τους ΛΟΤ του βόρειου Έβρου που θα κάνουν άμυνα και αν πιθανώς κάποιοι έχουν τοποθετημένη και κεφαλή με χημικά όπλα επάνω?
   Τα αντιεροπορικά που έχουμε αρκούν σε έναν τέτοιο καταιγισμό πυρών?

  • Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

   Υπάρχει κενό στην αμυντική οργάνωση το οποίο δε θίχτηκε. Απλά να θυμίσω ότι ο Φράγκος είχε μιλήσει για εφεδρικούς ΛΟΚ στο μέτωπο του Έβρου, κάτι που δεν ήταν τυχαίο.Δυστυχώς οι συνεχείς και εν πολλοίς ατυχεις αναδιοργανώσεις, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάθετης υπερκέρασης στο βόρειο αλλά κυρίως στο νότιο τομέα όπου μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν τραγική,,,

  • Ο/Η BZ λέει:

   Θα μπορούσες σε παρακαλω να δώσεις λινκ για την ανάλυση του Βελισσάριου?
   ευχαριστω

 4. Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

  Strategy,μεταξυ μας,πιστευεις πως θα διαβασει κανεις το σεντονι που εγραψα; Συγγνωμη παιδες,τωρα το πηρα ειδηση πως βγηκε τοσο μεγαλο.

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   μολις το διαβασα…Συμφωνω απολυτα αν και δεν ειμαι σιγουρος οτι η Ιμβρος ειναι τοσο μεγαλος κινδυνος…

  • Ο/Η michalakias λέει:

   Ωραιότατο το σεντόνι!!!! Μας κάλυψε όλους……

  • Ο/Η dimitris λέει:

   αδερφε εγω το διαβασα ολο και ουτε καν καταλαβα αν ειναι μεγαλο οπως και ολα τα αλλα σχολια.

 5. Ο/Η Γ.Μ. λέει:

  Strategy συγχαρητήρια για την ανάρτηση!

 6. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Γράφει το άρθρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 650 ΤΟΜΑ του τουρκικού στρατού βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη. Δεν θυμάμαι να έχουμε ΤΟΜΑ μας στον Έβρο. Και αυτά που έχει ο στρατός μας πάνε για απόσυρση χωρίς να φαίνεται πως θα αντικατασταθούν. To θέμα των αμερικανικών Μ-2 δεν φαίνεται να έχει μέλλον….

  Οι τούρκοι με ερπυστριοφόρα οχήματα με 8 Stinger το καθένα ενώ εμείς τροχοφόρα Hummer με 4 Stinger το καθένα. Σαφέστατα ο τουρκικός συνδιασμός είναι καλύτερος.

  Αν αποκτήσουμε πυροβόλα αυτά πρέπει να είναι Μ-109 και ΡΖΗ-2000 και όχι να πάμε να αγοράσουμε από την Σερβία, Ν. Αφρική και Σλοβακία.

  Aπέναντι σε τόσο στρατό τα 24 ΡΖΗ-2000 δεν σώζουν την κατάσταση. Ο στρατός για την κάλυψη των αναγκών του θέλει σχεδόν 100 ΡΖΗ-2000. Πριν χρόνια είχε γίνει μία κρούση στους ολλανδούς να αγοράσουμε 18 πυροβόλα που έβγαλαν στο σφυρί αλλά το θέμα δεν είχε συνέχεια. Κανονικά πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον ακόμη 24 πυροβόλα.

  Δεν ξέρω για την θωράκιση των τουρκικών ΤΟΜΑ. Άραγε τα δικά μας Μ-113 έχουν καλή θωράκιση ??

  Για όσους δεν ξέρουν οι τούρκοι έχουν τους WS-1 στην Ίμβρο ειδικά για να χτυπήσουν το αεροδρόμιο (130 Σ.Μ) και τους Εξοσέτ μας στην Λήμνο.

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   -Το ζητημα των ΤΟΜΑ ειναι σοβαρο.
   -Για τη συνοδια των μηχανοkινητων τμηματων εμεις εχουμε τα tor-m1 απείρως καλυτερα των οποιων Τουρκικων!
   -Λεφτα για αρκετα phz δεν υπαρχουν…συμπληρωνεις τα κενα με κατι ποιο φθηνο και κρατας τα υπαρχοντα για την αιχμη του δορατος..
   -Οι exocet ειναι αυτοκινουμενοι δυσκολα τους εντοπιζει κανεις.H 130 οπως ειχα γραψει και στο defencegreece ειναι μονο για επιφυλακές…Σ περιοδο πολεμου ο διαδρομος θα βγει εκτος απ το 1ο μισαωρο.Tα vs-1 ειναι Κινεζικα παντως με οτι αυτο συνεπάγεται!

   • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Στην κατηγορία των V-SHORADS ο τουρκικός συνδιασμός είναι καλύτερος. Εδώ για πολιτικούς λόγους έγινε επιλογή του γερμανικού συστήματος ASRAD-H με 4 βλήματα προς εκτόξευση ενώ το καλύτερο αμερικανικό Avenger είχε 8 βλήματα προς εκτόξευση. (και πολυβόλο 0.50) Επίσης το όχημα Hummer είναι ακατάλληλο, έπρεπε να επιλεγεί όχημα με μεγαλύτερες δυνατότητες.
    Στην κατηγορία των SHORADS οι τούρκοι δεν έχουν τέτοια στην Ανατολική Θράκη.

    Τα πιο φτηνά πυροβόλα μπορεί να είναι Μ-109. Και τα μεταχειρισμένα ολλανδικά και γερμανικά είναι σε καλές τιμές. Αν δεν κάνω λάθος η μία από τις δύο χώρες τα πουλάει 1 εκατ. ευρώ το καθένα. Δεν γίνεται να αγοράσουμε πυροβόλα από τις χώρες που έγραψες.

    Ότι ένα σύστημα είναι αυτοκινούμενο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εντοπίζεται δύσκολα. Εξαρτάται που κινείται και τι μέσα έχουν οι αντίπαλοι.

    • Ο/Η Κ.Γ λέει:

     http://www.military-today.com/artillery/t5_52.htm το προωθείς στα νησια και μαζευεις το συνολο των m-109 στον Εβρο αν παρεις και συμπαραγωγη με την τεχνογνωσια που αναπτυσεις εκσυχρονιζεις κατα παλαια m-109 και εισαι καλυμενος απο πυροβολικο…
     Οσον αφορα τα ΤΟΜΑ με λιγα χρηματα σχετικα ριξε μια ματια εδω…(http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?37777-LIC-2005)
     Τελος ο Ελληνικος συνδιασμος αεραμυνας των σχηματισμων ειναι πολυ ανωτερος του Τουρκικου θεωρω…

     • Ο/Η Γιάννης λέει:

      Δεν υπάρχουν λεφτά για αγορά καινούργιων πυροβόλων, να εκσυγχρονιστούν τα Μ-109 και Μ-113. (ή να γίνουν ΤΟΜΑ)> Αν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας σε μία 10αριά χρόνια από σήμερα θα μπορέσουμε να πούμε για καινούργια πυροβόλα κτλ.

      Αυτά για τα ΤΟΜΑ δεν κοστίζουν λίγα λεφτά….

      • Ο/Η Κ.Γ λέει:

       εννοείται οτι μιλαμε σε βαθος δεκαετιας…Αλλα μη νομιζεις οτι και τοτε θα μπορουμε να παμε στις αγορες που ειχαμε συνηθίσει πριν το 09….

      • Ο/Η Κ.Γ λέει:

       για περαιτέρω θωράκιση των τομπ παντως κατι μπορει να γινει με μικρο κοστος…πλέγματα και ασπιδια…(http://i16.photobucket.com/albums/b24/hybenamon/LAND/ARMOR/M113/iraq2004-2005063-1.jpg) απ το τιποτα….

       • Ο/Η Γιάννης λέει:

        Tα ασπίδια δεν έχουν μικρό κόστος. Τα Μ-113 τα έχουμε 50 χρόνια, μην περιμένει κανείς πως θα ενδιαφερθεί κάποιος να μπουν γρίλιες και ασπίδια. Παρά είναι αργά….

   • Ο/Η xmmm@com.com λέει:

    Υποθέτω ο διαδρομος δεν θα βγει εκτος καν από τους Τουρκους εκτός το 1ο μισάωρο…
    Σε σχεση με τα παραπάνω σχόλια του Πατε Καλα, διαβαζοντας τον μου ξανακαρφωνεται στο μυαλο το παλιο ρητο, οτι η Ελλάδα δεν εχασε ποτε με τους Τουρκους όσο ειχε συμμαχους ενω΄οταν το επιχειρησε μόνη το αποτελεσμα ηταν κακο.
    Επομένως μήπως αποδεικνυεται ότι η σχέση με την Βουλγαρία ειναι κρισιμη ώστε να επιχειρήσουμε επιχειρήσεις με μεταφορές μέσα από το έδαφος τους; Μήπως ειναι εξαιρετικά κρισιμη η ανιχνευση λοιπον οποιοδήποτε Τουρκικων κινήσεων εχουν σκοπό να προσετερίσουν τους Βουλγάρους;

    • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

     Κανεναν προσεταιρισμο-οι Βουλγαροι ειναι τσακωμενοι με τους ιδιους ακριβως ανθρωπους που ειμαστε και εμεις στα Βαλκανια: Τους Σκοπιανους(τους «Μακεδονες» ντε,τους απογονους του Μ.Αλεξανδρου αλλα και του … Βουκεφαλα) και τους Τουρκους.Αυτη τη στιγμη η Βουλγαρια εχει ΠΛΗΡΗ ταυτιση συμφεροντων με μας γεωπολιτικα τοσο αμεσα οσο και σε βαθος χρονου.

     • Ο/Η Παπασπυρίδων λέει:

      Μπορεί τώρα να συμβαίνει αυτό που λες αλλά στα μάτια ενός Βούλγαρου αξιωματούχου ο χάρτης του Αιγαίου, που μόλις για 80 χλμ αποκόπτει τη Βουλγαρία, είναι μισητός. Και οι μεγάλες δυνάμεις το ξέρουν πολύ καλά.

      • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

       Ναι επειδη κααααποτε θελανε το Αιγαιο για να κανουν εμποριο.Τωρα τι ακριβως εμποδιζει το βουλγαρικο προιον να παρει την εξοδο απο το λιμανι της Καβαλας ή ενα ελληνικο προιον να φτασει εως το Μπουργκας; Ουτε φορολογουνται διπλα ουτε προβλεπεται να τους απογορευεις την εξοδο ουτε καν οι Βουλγαροι δε χρειαζονται βιζα για να δουλεψουν στην Καβαλα(ποσο δε μαλλον για διακοπες Χαλκιδικη).

       Αν πας ποτε Σοφια,θα δεις τα μισα καταστηματα να ξερουν ελληνικα και ΟΟΟΟΛους μα ΟΟΟΟΛους να εχουν παει πανω απο τις μισες φορες διακοπες προς τα κατω(πλεον εδω οι συνταξιουχοι τους αγοραζουν εξοχικα στην Ελλαδα να περασουν το δειλινο της ζωης τους).

       • Ο/Η Παπασπυρίδων λέει:

        Και τι σημαίνει αυτό ότι μας αγαπάνε? Δηλαδή όλη η Ελλάδα μιλάει αγγλικά οπότε αγαπάμε αγγλοσάξονες. Πάντως εγώ μίλησα για την ελίτ όχι για την πλέμπα.

 7. Ο/Η HBS λέει:

  Εξαιρετικός, όπως πάντοτε

 8. Ο/Η dimitris λέει:

  οσο για το θεμα που αναφερε πολυ τον τομα και ολον αυτον τον οχηματον ο μεγαλος αριθμος μην νομιζετε οτι παντα ειναι καλος.απο την δικια μας πλευρα μην ξεχνατε πολλοι οτι διαθετουμε πολυ μεγαλο αριθμο αντιαρματικον πασης φυσεως οπλα,και γνωριζετε πολυ καλα οπως ανεφερε και ο πατε καλα στο σχολειο του ολα αυτα τα οχηματα πχ τομα και διαφορα αλλα ειναι σαν να βαρας ελεφαντα στα 5 μετρα με πολυβολο,ολα τα αντιαρματικα οπλα ειναι πολλες φορες ποιο ευελικτα και ποιο αποτελεσματικα στο πεδιο του πολεμου,θα σας φερω ενα παραδειγμα,οι αμερικανοι ειναι πρωτη στον κοσμο σε αρματα μαχης-σκαφοι επιφανεις-αεροσκαφοι και διαφορα τετοια τομα σε συγκριση με τους ρωσσους,ομς το πλεονεκτημα κατω απο συνθηκες πολεμου το εχουν η ρωσσοι λογο τον μεγαλον αριθμων πυραυλικων συστηματων,ποιο ευελικτα ποιο αποτελεσματικα και απο μεγαλη αποσταση πλεονεκτημα στο πληγμα του αντιπαλου,οποτε δεν βρισκω λογο τοσου φοβου!γνωστης του στοιχειου ειμαι και σας το λεω γιατι γνωριζω δυνατοτητες ολον αυτον.και σας υπενθημιζω για μια ακομη φορα διαθετουμε τα καλητερα αντιαρματικα συστηματα και τα ποιο αποτελεσματικα,milan-tow-kornet-krotale-faggot.

 9. Ο/Η defencegreece λέει:

  Συγχαρητήρια πολυ καλό άρθρο. Συνέχισε την επαγγλματική(χωρίς εισαγωγικά) δουλειά

 10. Ο/Η Kostas λέει:

  1 Τα ΤΟΜΑ ελάχιστη μαχητική αξία έχουν εκτός του να μεταφέρουν ασφαλώς μια ομάδα πεζικού για την τελική εκκαθάριση της εχθρικής τοποθεσίας. Βλέπετε ότι οι Αμερικάνοι και Γάλλοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τροχοφόρα για αυτό το ρόλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην υπολείπονται σημαντικά σε κινητικότητα των αρμάτων. Πάντως θεωρώ την ύπαρξη των Μ113 ως το τελευταίο από τα προβλήματα μας.
  2 Η στάθμευση των τουρκικών δυνάμεων σε βάθος από τα σύνορα καταδεικνύει την ανάγκη των μέσων επιτήρησης από ελληνικής πευράς (επίγειων ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένων αεροχημάτων), την ανάγκη ύπαρξης μέσων για προσβολή στόχων σε βάθος κατά αντιστοιχία με το air-land doctrine των αμερικανών στη δεκαετία του 80. Τα MLRS είναι πραγματικά πολύτιμα
  3 Σίγουρα η εξασφάλιση μεταχειρισμένων αρμάτων/πυροβόλων είναι σημαντική
  4 Εαν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός και μόνο καινούργιου οπλικού συστήματος, τότε αυτό θα είναι ένα σύστημα προσβολής στόχων μεγάλου βεληνεκούς. Η συνεργασία με τη Σερβία στο βλήμα ALAS ή η αγορά από το Ισραήλ Spike-NLOS είναι πολλαπλασιαστές δύναμης που προσδίδουν ασύλληπτες δυνατότητες με τα σημερινά δεδομένα. Το ισραηλινό βλήμα είναι ακριβό (300.000 το κομμάτι) αλλά είναι δοκιμασμένο. Έχει εμβέλεια 25 χλμ και χρησιμοποιεί ραδιοζεύξη. Το σερβικό χρησιμοποιεί οπτική ίνα, είναι σε μια μακροχρόνια φάση ανάπτυξης με άγνωστο κόστος (μάλλον αρκετά χαμηλότερο από το ισραηλινό) αλλά με τεχνολογικά ρίσκα. Τα βλήματα αυτά έχουν υψηλή ευστοχία, άρα και ένας μικρός αριθμός τους μπορεί να εκτελέσει αποστολές αντιπυροβολικού και αντιαρματικής προσβολής σε βάθος, ακυρώνοντας επιθετικά σχέδια του εχθρού εν τη γενέσει τους.
  5 Μια ψύχραιμη αποτίμηση καταδεικνύει ότι η ελληνική δύναμη αποτροπής είναι αξιόπιστη στο Έβρο. Ο Έβρος όμως είναι το μοναδικό μέτωπο που μπορούμε να δράσουμε επιθετικώς με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, δηλαδή ο Έβρος να αποτελεί μια δύναμη δημιουργίας ισοδύναμου τετελεσμένου σε περίπτωση που κάποιο από τα ασθενή μέτωπα μας δεχθεί επίθεση.

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Συμφωνω πλρως με το σχολιο 1.
   Εχω ξανασυζητησει σε αυτο τον ιστοτοπο την απουσια ικανου δογματος στον ΕΣ ενσωματωσης των ΤΟΜΑ και επειδη ΔΕΝ πιστευω πως θα γινει κατι τετοιο,προτιμω 1000 φορες περισσοτερους τεθωρες απο ΤΟΜΑ.

 11. Ο/Η dimitris λέει:

  Νουμερο ενα παγκοσμιος.New russian self propelled ATGM system Khrizantema Chrysanthemum http://youtu.be/BS_AiWzN698 http://youtu.be/6SeXOCWJvzM στα 8 χιλιομετρα καταστρεφη τα παντα.

 12. Ο/Η Giannis Spanakis λέει:

  Mας έκανες την καρδιά περιβόλι….αν και δεν μας είπες κάτι που δεν ξέραμε απλά όταν τα διαβάζουμε…ανησυχούμε περισσότερο.Υπερέχουν σε όλα οπότε λογικά θα μπορούν, εφόσον κάνουν την πρώτη κίνηση, να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το πλεονέκτημα και συνεχώς να ενισχύουν το μέτωπο με εφεδρείες ακόμα κι αν αντιμετωπίσουν προβλήματα στο πρώτο κύμα επίθεσης.Εμείς από την άλλη, θα πασχίζουμε να καλύψουμε κενά , αφού γίνεται αντιληπτό οτι ο «γείτονας» θα έχει την ικανότητα να διεξάγει αγώνα σε όλο το μήκος της μεθορίου είτε με την μορφή κύριας επίθεσης , έιτε με κινήσεις αντιπερισπασμού. Το ότι θα παίζουμε εντός έδρας θα βοηθήσει , αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα αντιστρέψει την έκβαση της αναμέτρησης.
  Ο αντίπαλος έχει σαφή υπεροχή σε πυροβολικό, εναέρια μέσα ενώ και το αρματικό του δυναμικό λόγο μεγάλων αριθμών, θα μπορέσει να καλύψει το ποιοτικό του μειονέκτημα ( πιθανώς θα έχουν και περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα εμείς). Δεν είναι όμως κάτι άγνωστο , οπότε θα πρέπει να «παίξουμε» έξυπνα και να αξιοποιήσουμε τα βαριά χαρτιά μας…τα LEO-2HELL (με πυρομαχικά) ,τα Apache και την ικανότητα του πυροβολικού αεροπορίας για βαθύ στρατηγικό πλήγμα.
  Ο πάτε καλά με την έκθεση ιδεών του , για το τι ακριβώς θα έπρεπε να έχουμε κάνει (που δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ) δίνει μια αισιόδοξη εικόνα , αλλά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα…και το θέμα μας στο πεδίο της Θράκης είναι η «υπεροχή». Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο άμυνας , δεν διαφοροποιήσουμε τα μέσα δεν θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.
  Υ.Γ. Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο, την ανάλυση και τις φωτογραφίες …με προβλημάτισε ακόμα παραπάνω. Ανησυχώ!!

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Φιλτατε, ας ειμαστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ειλικρινεις:
   α)Και εγω εκθεση ιδεων κανει και ο Τουρκος στρατηγος που συντασει την Balyoz ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ εκθεση ιδεων κανει.Αν δεν γινει πολεμος,ολοι εκθεση ιδεων κανουμε.
   β)Πρεπει να δουμε τα πραγματα ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ.ΟΧΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ αλλα ουτε και ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.Δεν ειναι δυνατον η υπεροχη του αντιπαλου λογω των made in Turkey ΤΟΜΑ και πυροβολων(με …south korean know how) να μας πτοει.Αν ειναι δυνατον.Εδω δεν πτοησε η συμμαχια Αγγλων Γαλλων τον Χιτλερ ή η συντριπτικη υπεροχη της Wermacht την σοβιετικη Stavka.
   γ)Δεν πιστευω πως στο ΓΕΣ ειναι τοσο βλακες και τοσο αθωοι.Στην τελικη πασοκοδημοκρατικα βυσματα ειναι στην κορυφη,η αθωοτητα εχει φυγει απο το παραθυρο…
   Τρανο παραδειγμα η ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ διαταξη των δυναμεων του Εβρου.Για αυτο και οι μοναδες ειναι τοσο κοντα στη μεθωριο.Μην κοιτας που το παιζουμε πασιφιστες και ειρηνιστες-η διαταξη των δυναμεων εχει σημασια.Οι Τουρκοι το ξερουν για αυτο σκουζουν στην Ουασινγκτον πως δεν ειμαστε πασιφιστες παρα τις πολιτικες διακυρηξεις-σου λεει οι διακυρηξεις αλλαζουν σε μια εβδοναδα,η διαταξη οχι.
   δ)Η μεγαλη συγκεντρωση δυναμεων που εχει ο αντιπαλος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ προς οφελος του.Εχει τοσο μεγαλες δυναμεις και ΤΟΣΟ λιγο χωρο που ΔΕΝ μπορει ευκολα να ελιχθει.Για αυτο επισημαινω πως αν σπασουμε το μετωπο στον Ν.Εβρο και με παραλληλο προγεφυρωμα στον Ελλησποντο,ΔΥΣΚΟΛΑ θα μπορεσει να αμυνθει.Αντιθετως,με υπεραισιοδξο σχεδιο τυπου Βαριοπουλα.κινδυνευει να εγκλωβιστουν δυναμεις του στον Β.Εβρο,αναμεσα στις δικες μας στο νοτιο και τη λωριδα που εχουμε καταλαβει.

   Μπορουμε να κλαιμε τη μοιρα μας ολη μερα.Ευχαριστω,ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ.
   Δε χρειαζομαι να εχω τα γαλλικα επαναστατικα στρατευματα του Ναπολεοντα ή τον 6ο αμερικανικο στολο για να αντιμετωπισω ανθρωπους που τα τελευταια 10 χρονια εχουν βαλει ως στοχο να εξαλειψουν εναν πενιχρα εκπαιδευμενο διχως συγχρονα μεσα ανταρτικο στην ιδια τους τη χωρα και εχουν καταντησει να παιζουν αμυνα περιοχης.

  • Ο/Η strategy λέει:

   Φίλε Γιάννη, όταν γράφεις ότι ο αντίπαλος έχει σαφή υπεροχή σε πυροβολικό, εναέρια μέσα και μεγαλύτερο αρματικό δυναμικό, μου΄ρχεται στο μυαλό ο συσχετισμός δυνάμεων Ελλάδας-Ιταλίας τον Οκτώβριο του 1940. Το άρθρο δεν έχει σκοπό να προκαλέσει ανησυχία (προς Θεού, για Τούρκους μιλάμε) αλλά να ενημερώσει το μέσο Έλληνα πολίτη για τα πραγματικά δεδομένα. Το φωτογραφικό υλικό που επέλεξα προέρχεται από ανοικτές πηγές και επελέγη με σκοπό την εύκολη αναγνώριση των οπλικών συστημάτων και την κατανόηση της οργάνωσης του εχθρού. Θα μπορούσαν να είχαν αναρτηθεί άλλες, πολλές και διάφορες…

   • Ο/Η kleon λέει:

    Ενα μεγαλο μερος της νικης του 40 , εναντια στους Ιταλους , το κερδισε η ψυχη των πεινασμενων ελληνων . Υπαρχει η ιδια αντιμετωπιση τωρα ? Εδω και καποια χρονια το να αποφευγεις το στρατο εχει γινη επιστημη . Ποσο μπορεις να αντισταθης σε καλυτερα εξοπλισμενους και εκπαιδευμενους στρατους το νοιοωσαμε με τους Γερμανους .
    Ενα μερος των τουρκικων δυναμεων εκπαιδευονται χρονια εναντιον των κουρδων .
    Πιστευω οτι παρα τα σχεδια επι χαρτου , που καταλαβαινω οτι υπηρχαν και υπαρχουν , πρεπει να αλλαξη πρωτα η εκπαιδευση των στρατευσιμων και μονιμων .

    • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

     A)Ας μην εσπαγε το μετωπο της Γιουγκοσλαβιας και θα σου λεγα εγω αν θα πλησιαζανε το ρουπελ οι της βερμαχτ.
     Β)Δεν εκπαιδευονται απο τους Κουρδους-ξευτιλιζονται απο τους Κουρδους.Εχει διαφορρα.Απο τη μια UAV,θερμικες καμερες,ΤΟΜΑ,ΤΟΜΠ,50ρια,αντιαρματικα κατευθυνομενων πυραυλων,ειδικοδυναμιτες μονιμοι,νεες τεχνολογιες.ΑΠο την αλλη RPG και 50ρια στην καλυτερη.
     Ε δεν πιστευεις πως κααααπου φταιει και η ποιοτητα τους; Γιατι εδω δεν μιλαμε απλα για αδυναμια εξοντωσης του ανταρτικου-εδω οι Κουρδοι εχουν φτασει να ελεγχουν πρακτικα το Κουρδισταν κανοντας επιδρομες και εκτος αυτου οποτε θελησουν.
     Γ)Σωστος για την εκπαιδευση,στο στατο απειρες εργατοωρες πηγαινουν χαμενες απο στελεχη και εφεδρους.Αυτη η μαλακια που μετα τη μεσημεριανη αναφορα ολοι καθονται πρεπει να το σταματησουμε.

     • Ο/Η kleon λέει:

      Ειδα απο κοντα την σκληροτητα της στρατο /χωροφυλακης τους απεναντι σε κουρδους πολιτες και ανατριχιασα . Εκει να δεις σκληροτητα . Απεναντι στις ανταρτικες ενεδρες ειναι πιο δυσκολα τα πραγματα . Ειναι πολλα που δεν εχεις δει απο την πολυθρονα σου για αυτο και δεν με ξαφνιαζει ( συνηθισα ) την ανετη κριτικη σου . Καποτε γελαγαμε οταν οι τουρκοι ελεγαν για εργοστασια παραγωγης προιοντων υψηλης σταθμης . Εγω τα ειδα στην ανατολια . Ειναι κατι χρονια πισω απο τους αλλους προηγμενους τεχνολογικα λαους αλλα προσπαθουν με συνεχεις συνεργασιες .
      Για να νικησης τον αντιπαλο σου πρεπει να μαθης τα τρωτα του σημεια οχι να τον υποτιμας .
      Ελπιζω και ευχομαι η διοικηση να εχη καλυτερη γνωμη / προετοιμασια για τους «φιλους» γειτονες απο εσενα .

      • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

       Α)Το να κανεις τους σκληρους απεναντι σε πολιτες αοπλους ειναι για ολους ευκολο.Το να εισαι πανω στα βουνα και να κυνηγας τους ανταρτες ομως ειναι λιγο πιο δυσκολο.Εκει επιτρεψε με να ασκησω κριτικη-αν οι επαγγελματιες εποπ με εφοδιαστικη αλυσιδα και συγχρονα μεσα δεν μπορουν να ανταπεξελθουν και να κρατησουν μακρια τους ανταρτες,συγγνωμη υπαρχει προβλημα.Αλλα ξεχασα-οταν οι απεναντι δεν μπορουν να κρατησουν μια ζωνη αμυνας απεναντι σε ανταρτες διχως συγχρονα μεσα,τους ασκουμε ανετη κριτικη.Οταν ομως μιλαμε για τους δικους μας και κινδυνολογουμε,ειμαστε
       ρεαλιστες.
       Ευχαριστω,χορτασα απο δυο μετρα και δυο σταθμα.
       Β)Ξερεις,ωραιες οι αηδιες που γραφαμε στις εκθεσεις πως η προσπαθεια μετραει αλλα στον πραγματικο κοσμο μετραει το αποτελεσμα.Και το αποτελεσμα ειναι πως οι προσπαθειες τους να πιασουν τα επιπεδα της δυτικοτροπης βιομηχανιας απλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ.
       Γ)Εχουμε μπερδεψει την υποτιμηση με τον φοβο και την υποταγη.
       Μιλαμε για ενα στρατο μη εκδημοκρατισμενο,προβληματικο,με φανταρους που καψωναρονται εως θανατου απο στρατιωτικους που τους φοβιζουν για να υπηρετησουν,ανταρτες διχως συγχρονα μεσα διαξαγωγης πολεμου που ελεγχουν ολοκληρες περιοχες,χαμηλης τεχνογνωσιας μεσα,δυναμη που στηριζεται στην ποσοτητα κυριως και οχι στην ποιοτητα ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ τρεμουμε.
       Εγω ενα εχω να πω: «Οποιος φοβαται,πεφτει και κοιμαται».

       Οποιος θελει να μιζεριαζει,ας παει σπιτι του να αφησει ησυχους και εμας που τουλαχιστουν δεν φοβομαστε τη σκια μας.

   • Ο/Η Giannis Spanakis λέει:

    Φίλε μου «Πάτε καλά» , δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να απορρίψω τις απόψεις σου με την φράση ¨έκθεση ιδεών» που χρησιμοποίησα…αντίθετα τις βρήκα ενδιαφέρουσες από άποψης στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι κατάλληλος να τις κρίνω. Δεν είμαι απαισιόδοξος σχετικά με την αμυντική μας ικανότητα απλά θέλω να υπενθυμίσω ορισμένους παραμέτρους που διαβάζω κι όλοι μας ,σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων των δύο χωρών. Είχα διαβάσει άρθρο σχετικά με τα κενά στο πυροβολικό μας και την υπεροχή του αντιπάλου στον τομέα αυτό, όλοι ξέρουμε οτι σε εναέρια μέσα (ελικόπτερα , μαχητικά κτλ) υπολειπόμαστε έναντι του «γείτονα» , πάντα υπάρχει ανοιχτό το θέμα με τα πυρομαχικά των 120mm για τα άρματα (για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ποιοτική υπεροχή μας), υπάρχουν τα θέματα επάνδρωσης των μονάδων μας σε σχέση με τον αντίπαλο,το εύρος του μετώπου ( κι όχι μόνο το θέατρο επιχειρήσεων στον Έβρο),τις αδυναμίες του ναυτικού μας (έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το θέμα),την κακή εμπειρία του παρελθόντος και τέλος (σημαντικότερο παράγοντα) την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.Παράμετροι που πρέπει να υπολογιστούν για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την τρέχουσα αμυντική μας πολιτική.
    Strategy , δεν θα δεχτώ τον παραλληλισμό σου με τον αντίστοιχο συσχετισμό δυνάμεων του ελληνο-ιταλικού πολέμου το ’40 γιατί εκεί ο ελληνικός στρατός έκανε πολλές υπερβάσεις, γι’αυτό μιλάμε για το «Έπος του 40» και θαύματα τέτοιου μεγέθους δεν γίνονται συνέχεια.
    Δεν δέχομαι δηλαδή στην εποχή μας , η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι ενός αντιπάλου που ούτε Ιταλία του 40 είναι , ούτε κάποια υπερδύναμη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάντα θαύματα και να γράφουμε έπη χωρίς ελπίδες επιτυχίας, γιατί όλα αυτά που διαβάζουμε κατά καιρούς σε τέτοια συμπεράσματα μας οδηγούν. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ποιοτικό, στρατιωτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου , γι’ αυτό φωνάζω και γίνομαι γραφικός.Πρέπει να αναθεωρήσουμε στο επιθετικότερο τον αμυντικό μας σχεδιασμό, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα μέσα που διαθέτουμε (σύγχρονα και παλιότερα), να καλύψουμε κενά στην άμυνα, να κινητοποιήσουμε την εφεδρεία, τις δυνάμεις εθνοφυλακής, να αυξήσουμε τη θητεία ώστε να επανδρωθούν πλήρως οι μονάδες μας, οι κληρωτοί να μπορούν να έχουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης στο στράτευμα (πολλές υπηρεσίες, λιγότερες έξοδοι κι άδειες, λιγότερη εκπαίδευση, έλλειψη ύπνου, είναι φαινόμενα τα οποία είναι συχνά στις μέρες μας ,τα διαβάζουμε συνέχεια , αν δεν τα έχουμε ζήσει και οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της θητείας μας), επιλογή οπλικών συστημάτων που να διαφοροποιούν το οπλοστάσιο μας (π.χ. η επιλογή και η χρήση των Αpache είναι σημαντικός πολ/στής ισχύος), καλύτερος ατομικός εξοπλισμός (υλικά,γιλέκα, τυφέκιο κτλ), πολλές ασκήσεις με διαφορετικά σενάρια (κάτι που ευτυχώς γίνεται και πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη), να επενδύσουμε επιτέλους σε οπλικά συστήματα που έχουμε αποκτήσει ( ΝΗ-90, LEO-2, type 214) ψάχνοντας αγορές να ενισχύσουμε τους αριθμούς τους χωρίς μπερδευόμαστε με νέους τύπους ( κάνω εξαίρεση στα Μ-1 που όντως είναι πολ/στης ισχύος).
    Κούρασα και συγνώμη , απλά μεταφέρω τις αγωνίες μου, την ανησυχία μου και σε καμία περίπτωση την απαισιοδοξία μου αφού πιστεύω στις πολλές δυνατότητες των Ε.Δ. και των στελεχών τους…απλά υπενθυμίζω οτι τα πράγματα δεν είναι πλέον ιδανικά όπως πρίν μερικά χρόνια

    • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

     Α)Ποια κενα στο πυροβολικο; Που οι απεναντι εχουν χιουνται και εμεις Μερσεντες και κραισλερ;
     Β)Γιατι υπολοιπομαστε σε ο,τι αφορα την ΠΑ; Επειδη εχουμε λιγοτερα αεροπλανα; Μα το ζητημα ειναι η ποσοτητα αυτη καθεαυτη; Να το κλεισουμε το μαγαζι τοτε γιατι αυτοι ΠΑΝΤΑ θα εχουν μεγαλυτερη πσοτητα.
     Γ)Εμεις οντως εχουμε αδυναμιες στο ναυτικο.ΑΛλα εχουμε ΠΝ.Αυτοι δεν εχουν καν ΠΝ που να μπορει να βγει καν απο τη θαλασσα.
     Δ)Παιδες,σιγα το μετωπο-ειναι μεγαλο σε εκταση αλλα ΔΕΝ ειναι ενιαιο.Ορεινα μερη,θαλασσα,εμποδιζουν τη μεγαλη συγκεντρωση δυναμεων.Δεν ειμαι μια ατελειωτη πεδιαδα οπως οι Γαλλοι.
     Ε)Ολοι εχουν προβληματα.Και εμεις και αυτοι.Αλλα οι πολεμοι δεν διεξαγονται ΜΟΝΟ με την οικονομια γιατι τοτε οι Μογγολοι επρεπε να βρισκονται αιωνια στις στεπες.
     ΣΤ)Η εθνοφυλακη και η εφεδρεια ασκουνται τακτικα.
     Ζ)Δε διαφωνω πως πολλα απο αυτα τα ζητηματα πρεπει να λυθουν,πχ καλυτερος ατομικος εξοπλισμος και συνθηκες διαβιωσης αλλα μη νομιζεις πως αποτελουν σημαντικο κριτηριο για την ικανοτητα διεξαγωγης μιας χωρας σε πολεμο.

     Τα πραγματα πριν μερικα χρονια ΔΕΝ ηταν ιδανικα.Και επισης ΔΕΝ ειναι ιδανικα τωρα.Και ΠΟΤΕ δεν προκειται να ειναι ιδανικα.Αλλα αλλο κριτικη και αλλο μιζερια,απαισιοδοξια,παραιτηση.Δλδ επειδη ο φανταρος εχει G3 και οχι Μ1 γινεται λιγοτερο επικινδυνος ; Εχεις φαει ποτε σφαιρα απο G3 ; Στα 300 μετρα κανει σε ατσαλινο βαρελι πετρελαιου τρυπα μεγαλυτερη απο το παχος του αντιχειρα σου (φαντασου τι κανει στο ανθρωπινο σωμα στο μισο χιλιομετρο…).

     Εχω κατεπαναληψη πει πως τα πραγματα ΔΕΝ ειναι τοσο ασχημα οσο θελουν ορισμενοι να τα παρουσιαζουν(αν ηταν μην εχετε ψευδαισθησεις,οι απεναντι θα ειχαν κανει κινηση).Το επιπεδο των κληρωτων δεν ειναι κακο,πολλοι ερχονται αφου δουλεψουν ή φοιτησουν καπου επομενως εχουν ενα επιπεδο γνωσεων,δεν ειναι στην τρελα της εφηβειας,εχουν θεληση,δεν ειναι στοκοι που δεν εχουν ξαναδει μεσα,εχουμε ακριβα οπλα,μπορουμε να τα χρησιμοποιησουμε μια χαρα για να κανουμε μεγαλες ζημιες.
     Συμφωνοι,δεν εχουμε τον εξοπλισμο πχ του βρετανικου στρατου ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.
     Συμφωνοι,εχουμε μεγαααλα περιθωρια βελτιωσης αλλα μεχρι στιγμης ειναι ικανοποιητικα τα πραγματα.
     Ας μην μας πιανει απαισιοδοξια.

 13. Ο/Η manolis2 λέει:

  Eνα ακομη καλο αρθρο με εξισου ενδιαφεροντα σχολια. Το μονο που δεν ειδα να αναπτυσσεται ειναι το θεμα της αεροπορικης καλυψης των μαχομενων τμηματων. Η πτωχη μου αποψη ειναι οτι θα κρινει πολλα περισσοτερα πραγματα απο τις μονομαχιες Μερσεντες (και φεραρι τις λες) με τα πολυαριθμα Χιουνται.
  Επισης , η (σχεδον) πληρης στρατηγικη υπεροχη του αντιπαλου οσον αφορα την επιλογη μερους και ωρας μιας μελλοντικης επιθεσης, πρεπει να αντισταθμιστει απο δικες μας ανορθοδοξες ενεργειες ακυρωσης του πλεονεκτηματος αυτου.
  Οι Ελληνικες δυναμεις ειναι παρατεταγμενες στη μεθοριο, για τον απλο λογο οτι η ακολουθουμενη στρατηγικη (και πολιτικη μπορει να το πει καποιος) πρωτιστως προβλεπει μη παραχωρηση εθνικου εδαφους. Εχει ξαναγινει , οταν αναμενομενος αντιπαλος ηταν η Βουλγαρια και η μεθοριος επρεπε να γινει μπετον – οπως και εγινε (γραμμη Μεταξα). Σημειωτεον οτι η προκαλυψη ολης της (λωριδας της) Θρακης και οχι μονο του Εβρου -και με λιγοτερα μεσα- ηταν αρκετα δυσκολοτερο εγχειρημα . Η επιτυχια του εγχειρηματος εκεινου , πιστοποιηθηκε απο την δυσκολια που αντιμετωπισε η Βερμαχτ στα οχυρα.
  Εαν λοιπον οι θεσεις αυτες στον Εβρο δεν ευνοουν 100% τη στατικη Αμυνα, ας προικοδοτησουμε τους εκει φυλακες των Θερμοπυλων και με επιθετικα σχεδια.
  Διαφωνω με τον πατε καλα οτι τετοια επιθετικα σχεδια πρεπει να φθασουν εως το Βοσπορο ή/και τον Ευξεινο Ποντο. Οι απαραιτητες μοναδες γι’αυτο θα ειναι μακρυα απο τον Εβρο , σε εναν δρομο οπως οι παλιες εθνικες οδοι και με συνεχεις τομες στο εδαφος εκατερωθεν του δρομου. Η φθορα θα ειναι μεγαλη και το αποτελεσμα αμφιβολο. Πιστευει κανεις οτι μπορουμε ετσι απλα να καταλαβουμε την Κωνσταντινουπολη των 14 εκατομυριων κατοικων? Το ζητουμενο στρατηγικο αποτελεσμα για τη χωρα μας ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ο ταχυς τερματισμος των εχθροπραξιων με τις μικροτερες απωλειες και ει δυνατον καποια ωφελη για τις διαπραγματευσεις που θα ακολουθησουν.
  Η απο ξηρας ταχεια προωθηση μονο εως την ριζα της χερσονησου της Καλλιπολης και την ακτη Προποντιδας (θεωρω οτι δεν εχουμε τις καταλληλες δυναμεις για αμφιβια κρουση/αποβαση εναντιον πληρους εχθρικης αμυνας στον κολπο Ξηρου) θα φερει τον αντιπαλο σε απογνωση διοτι ειναι δυνατον να προκαλεσει ακομα και κλεισιμο του Ελλησποντου και κατ’επεκταση του Βοσπορου! Το γεγονος αυτο απο μονο του, ειναι ικανο να προκαλεσει την αμεση επεμβαση τριτων δυναμεων (Ρωσια , ΗΠΑ, κλπ) και τον εξαναγκασμο σε προωρο τερματισμο των εχθροπραξιων. Εχω την εντυπωση οτι ακριβως αυτη ειναι η επιδιωξη μας, ενω και οι «μερσεντες» μας ειναι επαρκεις και καταλληλες για τετοια σεναρια.
  Γενικως ειμαι της αποψης οτι σε εναν τετοιο Υπερ Παντων Αγωνα, (ο οποιος θα μοιαζει περισσοτερο σε Γιομ Κιπουρ , παρα σε Fulda Gap) οφειλουμε να αξιοποιησουμε ολα τα κρυφα και φανερα πλεονεκτηματα μας και να περιορισουμε τις (σιγουρες) απωλειες που θα οφειλονται στις (γνωστες) ελλειψεις μας . Θεωρω οτι μεσα στα πλεονεκτηματα μας ειναι :
  Α) Το πολεμικο Ναυτικο που δεν πρεπει να μεινει αμετοχο , ακομη και στην βοηθεια του ΣΞ.
  Β) Το ηθικο των στρατευματων λογω του δικαιου (αμυντικου) αγωνα της χωρας και της εντοπιοτητας σε μεγαλο βαθμο. Αντιστοιχως , το οτι στην 1η τουρκικη στρατια υπηρετουν γενικως οι προνομιουχοι (=βυσματα) της τουρκικης κοινωνιας , δεν το θεωρω πλεονεκτημα τους. Θα ημουν πιο ανησυχος, αν ειχαμε μπροστα μας βετερανους του Κουρδισταν.
  Γ) Η ταχυτερη αναληψη πρωτοβουλιων και υλοποιηση σχεδιων που δεν αναμενει ο αντιπαλος ωστε να υπερκαλυφθουν οι υμετερες ελλειψεις υλικου και το πλεονεκτημα επιλογης τοπου και ωρας που ειπα παραπανω.
  Δ) Θα φανω μελλοδραματικος εως οπισθοδρομικος απο καποιους (δικαια) , αλλα οι Ελληνες υπερασπιστες του Εβρου, πρεπει να συνειδητοποιησουν οτι εχουν ενα ακομη πλεονεκτημα: Οποιο και να ειναι το αποτελεσμα μιας τετοιας ετεροβαρους συρραξης , με εναν τοσο υπερεξοπλισμενο (και ανευ οποιαδηποτε επιφασης δικαιου) αντιπαλο, η Ιστορια θα γραψει με χρυσα γραμματα τα δικα τους ονοματα . Ολοι οι υπολοιποι συγχρονοι τους, μετα το βιο μας θα χαθουμε ανυποληπτοι στην αιωνιοτητα…

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Αγαπητε,
   α)θεωρω πως θα εχουμε το λιγοτερο αεροπορικη ισοπαλια(αν οχι υπεροχη) γιατι τοτε δεν αξιζει να αναλυσουμε κανενα σεναριο-σε αεροπορικη ηττα,εχουμε χασει τον πολεμο.Απλα πραγματα.
   β)Δεν σκοπευω να φτασω εως την Πολη(αν και σε ενα αισιοδοξο σεναριο,θα εβαζα φανταρους να γραφουν σε ολες τις οδικες πινακιδες της Α.Θρακης πανω απο τη λεξη istanbul “προσεχως Κωνσταντινουπολη”).Με ενδιαφερει να καταλαβω μεγαλο κομματι στην Α.Θρακη ωστε
   1)οταν παω σε διαπραγματευσεις να το παιζω δυσκολος και να ζηταω ανταλλαγματα και
   2)να σπασω το ηθικο του αντιπαλου.
   γ)Θεωρω πως αν επιτυχεις πληρη ναυτικη υπεροχη στο αιγαιο,τιποτα δεν σου απαγορευει να στειλεις τους αμφιβιους καταδρομεις με τους ΠΝ να κανουν αποβαση στηνοντας προγεφυρωμα σε ενα απο τα απειρα σημεια του Ελλησποντου και μετα να αποβιβασεις και κανα συνταγμα πεζικου(εως και ταξιαρχια) που που θα παρενοχλει κοσμο και κοσμακη.Μεχρι και μηχανοκινητα μεσα μπορεις να βαλεις αν δεν βρεις μεγαλη αντισταση.
   δ)Το εχω ξαναδιαβασει το επιχειρημα για τα βυσματα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.Οι μισοι λενε”εχουμε βουτυρομπεμπεδες απεναντι” ,οι αλλοι μισοι ομως λενε “εχουμε ατομα εξυπνα απεναντι που εχουν φιλοδοξιες λογω μεσαιας και ανωτερης ταξης,με υψηλο επιπεδο”.
   ε)Μην ξεχνας τα νησια ως προς του φυλακες.Εχω ξαναπει πως εκει που ο περισσοτερος κοσμος βλεπει πιο προβληματικη την αμυνα στο Αιγαιο,εγω αντιθετως βλεπω μεγαλα πλεονεκτηματα. :D

  • Ο/Η strategy λέει:

   Σωστές επισημάνσεις φίλε Μανώλη, θα μου επιτρέψεις να σταθώ σε δύο σημεία:
   1. Είναι δεδομένο ότι η 1η Στρατιά θα έχει ευρεία αεροπορική υποστήριξη με αιχμή του δόρατος τις αεροπορικές βάσεις Bandirma, Balikesir, Eskiherir. Το ζήτημα δεν αναφέρεται για πρακτικούς λόγους όπως αντίστοιχα, δεν αναφέρθηκα στα φυσικά (ποταμός) ή τεχνητά (αντιαρματική τάφρος) κωλύματα που θα συναντήσουν οι Μονάδες της.
   2. Ζούμε στην εποχή που η ανθρωπότητα έμαθε για την έναρξη της επιχείρησης εξόντωσης του Bin Laden από μήνυμα γείτονα στο twitter. Οι ανακλήσεις αδειών, η νυχτερινή κινητοποίηση ή άλλες ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες δεν περνούν απαρατήρητες. Ενδεχομένως κάπου αλλού, στην Ανατολική Θράκη και στην Τουρκία σίγουρα όχι. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούμε κατάλληλα στο έδαφος καθώς η ένταση μετατρέπεται σε κρίση που οδηγεί τελικά στον πόλεμο. Ζήτημα αιφνιδιασμού θεωρώ πως τίθεται μόνο σε τακτικό επίπεδο. Αν η ΠΑ εντοπίσει μαζικές απογειώσεις τουρκικών αεροσκαφών από τις παραπάνω αεροπορικές βάσεις ή ασυνήθιστες μετασταθμεύσεις (πχ μαζικές απογειώσεις με βορειοανατολική κατεύθυνση, ενάεριος ανεφοδιασμός πάνω από τον Εύξεινο Πόντο και πλήγμα από το βορρά/τουρκοβουλγαρική μεθόριο), θα αξιολογηθεί σωστά; Θα υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση; Ή θα βρεθεί κάποιος όπως στην Κύπρο που θα πει «ασκήσεις κάνουν, κύριοι πάτε για ύπνο» ή όπως στα Ίμια «δεν μου είπαν να φυλάξω τη δεύτερη βραχονησίδα»;

   Και για να μιλάμε με πραγματικά δεδομένα, ποιοι θα διεξάγουν επιτυχώς τις αποστολές που θα τους ανατεθούν, αυτοί που εξαπατούν την υπηρεσία τους και συμπληρώνουν πλασματικές ώρες πτήσης;

   • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

    Αψογος strategy,διαβαζοντας κανεις την Βαριοπουλα εβλεπε καθαρα πως οι Τουρκοι επιτελεις πιστευτανε πως θα πετυχαινανε αβροχοις ποσι ολους τους στρατηγικους τους στοχους.Και μαλιστα δεν μπηκαν καν στον κοπο να εχουν εναλλακτικα σχεδια δρασης…

   • Ο/Η nikos λέει:

    Στην Κύπρο ελέχθη ώστε να μην ειπωθεί το μη εκτελέσιμο «κύριοι, διατάσσεσθε όπως εφαρμόσητε δύσπεπτα προαποφασισμένα». Έχει σημασία να εμπεδωθεί η ιστορική πραγματικότητα ώστε να διατυπωθεί το ερώτημα: θεωρείς ότι υφίσταται παρόμοιος κίνδυνος και σε μελλοντική στιγμή ή ότι έστω δεν μπορεί να αποκλειστεί; Υπενθυμίζω επίσης ότι το κρίσιμο εναρκτήριο στάδιο του 4ου Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του ’73 που τόσο συχνά αναψηλαφίσαμε όχι μόνο ένεκα 40χρονής επετείου αλλά και λόγω γεωγραφικών ομοιοτήτων στα μέτωπα Σινά-Έβρου, χρωματίστηκε έντονα από το στρατηγικό αιφνιδιασμό τον οποίο παρα πάσα προσδοκία υπέστησαν οι ισραηλινές ΕΔ. Το πεδίο αυτό επιδρά ως γνωστό άμεσα στη διεξαγωγή των συμβατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων -και δεν θά’θελα να αναφερθώ στους «αστικούς μύθους» για το ποιοί μεθόδευσαν εκείνο τον αιφνιδιασμό, διότι η αρχειακή έρευνα βοηθούσας και της συγκυρίας (αλλαγή συμμαχιών στην περιοχή, όχι μόνο μεταξύ των τοπικών παικτών) βοά αμείλικτη.

    • Ο/Η strategy λέει:

     Μιλάω συγκεκριμένα για αιφνιδιασμό σε τακτικό επίπεδο, ως παράλειψη ή μη ορθή αξιολόγηση απειλής.

     • Ο/Η nikos λέει:

      Λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής της διαδικασίας πρόσκτησης, επεξεργασίας-ανάλυσης και διανομής της πληροφορίας (πολύ περισσότερο την εποχή της πολλαπλότητας πηγών, της δυνατότητας πληροφοριακής διασποράς σε πραγματικό χρόνο και της αναπόφευκτης διαφάνειας που αναφέρθηκες κι εσύ), ο αιφνιδιασμός είναι δυσχερές να επιτευχθεί ακόμη και σε τακτικό επίπεδο (πολλά μάτια κι αυτιά και αισθητήρες γενικά, πολλά προφανή που δεν γίνεται να υποστούν απόκρυψη / παραλλαγή, οριακή δυνατότητα ακόμη και κορεσμού από παραπλανητικά δεδομένα). Ο τακτικός (σε επίπεδο σχηματισμού και άνω, οπότε και παράγει σκοπούμενο αποτέλεσμα) όπως και ο στρατηγικός αιφνιδιασμός προϋποθέτουν πρόθεση άνω του ενός δρώντων στις συρράξεις, ήδη από τον Β΄ΠΠ εξαιτίας της εξάρτησης υλοποίησης του ελιγμού από τη διαβιβαστική διάσταση. Το αναπεπταμένο πεδίο του Έβρου δεν προσφέρεται, πλην εξαιρέσεων που ανέφερες στην αρχική ανάρτηση, για απομονωμένα_αλλά_συγκοινωνούντα «υποθέατρα επιχειρήσεων» , όπου η μη αναμενόμενη δράση ενός τακτικού συγκροτήματος θα μπορούσε να ανατρέψει κάποια ευρύτερη τοποθεσία ή / και σκοποθεσία. Υπονοείται ότι απαιτείται κάποια σχετική απόφαση που μάλιστα θα λάβει τη μορφή στρατηγικής παράλειψης, ή ακόμη και διαταγής για να υποστεί κάποια πλευρά τέτοιον αιφνιδιασμό. Ειδάλλως είναι πρακτικά αδύνατος.

 14. Ο/Η Ioannis λέει:

  Πολύ καλό άρθρο και πολύ καλό το site….μπαίνω πρώτη φορά και νομίζω θα το καθιερώσω…

 15. Ο/Η lewnidas λέει:

  με την βαριοπουλα μας εδωσαν μια ιδεα του τι θα συμβει. πρωτα θα περασουν τα cobra μετα θα στησουν γεφυρες και θα περασουν τα ΤΟΜΑ και μετα τα αρματα υπο την βροχη πυροβολικου και την υποστηριξη Τ-129 και αεροποριας (το που ακριβως δεν ξερουμε μονο).

  οποτενες θελουμε αυτοι που θα βρεθουν εκει να εχουν (must have):
  1) για να σταματησουμε το cobra: .50 auto sniper ειτε κατι σαν το αγαπημενο barret ή to serbu BFG-50A (για να ειμαστε και οικονομικοι).κατεβαζει και κανα προγεφυρωμα με blackhawk

  2) για τα ΤΟΜΑ: κατι σαν το rpg 29 ή το κινεζικο pf98 120mm (!!!!) ή το BUR

  3) για τα αρματα κατι σαν το ERYX ή το BUMBAR των αδερφων σερβων

  4) για να κλεινουμε τρυπες (οπως ειπε και ενα παληκαρι): spike nlos ή Atlas ειτε κατι σαν το nemesis lockheed η το excalibur απο ολμο.

  5) ενα αντιαεροπικο σαν το adats των καναδων ωστε να του απαγορευσεις τα Τ-129 και να τους αναγκασεις να εξαπολυουν κατευθηνομενες βομβες και εαν σπασει ο διαολος το ποδι του να μπορει να δυαλησει και ενα αρμα( τα εχουν αποσυρει τα 36 που ειχαν)

  τελος good to have
  οπλοβομβιδες της MECAR
  FV107 Scimitar απο το βελγιο που τα εχει αποσυρει
  και σε αυτα τα Μ-113 που παιρνουμε δωρεαν να περναμε και κανα M163 VADS

  λυσεις υπαρχουν ακουει κανεις ?

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Οι λυσεις δεν ειναι μονο τα οπλα.
   Για να περασουν τομα και αρματα πρεπει να διαβουν τα κωλυματα του μηχανικου.Ε δεν ειναι τοσο ευκολο,ειδικα αν η δικη μας πλευρα εχει στησει στοιχεια ΛΑΤ,και κανει και αυτη χρηση μετρων πυροβολικου.
   Γενικοτερα το μηχανικο μπορει να δημιουργησει απιστευτα προβληματα σε εναν στρατο αλλαζοντας το τοπιο της μαχης,μαλιστα με το μισο κοστος απο τα οπλα.

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   για τα περισσότερα απ οσα αναφερεις υπαρχουν αντιστοιχα συστηματα στο οπλοστασιο του ΕΣ…διαθετουν τα kornet και ATV

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Λεφτά υπάρχουν ??

  • Ο/Η lewnidas λέει:

   τοσο τα τα KORNET οσο και τα ΑΤV ειναι μεσα υποστηριξης ταγματος. Αυτα που προτεινω ειναι λοχου-δημοιριας. Λεφτα δεν υπαρχουν νομιζω ουτε για αυτα που ειναι «οικονομικα»

 16. Ο/Η panos2 λέει:

  το uav harpy που εχει η Τουρκια φαινεται ενα πολυ αποτελεσματικο και επικινδυνο οπλο..Ομως το πηραν απο Ισραηλ,Αυτο μαλλον σημαινει οτι ηδη ξερουμε πως να το αντιμετωπισουμε??
  Βεβαια ολα αυτα γινονται εφοσον και συ εχεις πχ κανα κοινο οπλο με Ιραν που τους ενδιαφερει…

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   το harpy θα κληθει να καταστρεψει κυριως τα προωθημενα ρανταρ της ΠΑ….Προφανώς αυτα προστατευονται απο στοιχεία πυροβολων stinger ενω εναλλακτικά το εργο τους μπορουν ν αναλάβουν τα awacs…

   • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Με τα Harpy θα κοιτάξουν να καταστρέψουν όσα ραντάρ δουλεύουν. Αυτά δεν είναι μόνο τα προωθημένα ραντάρ της Π.Α αλλά και αυτά των α/α συστημάτων του Ε.Σ (π.χ SA-8, TOR M-1) στον Έβρο και τα νησιά, τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων μας στο Αιγαίο, κτλ.

    • Ο/Η Κ.Γ λέει:

     τα πλοια μπορουν να αμυνθούν έναντι υπερηχητικών βληματων θα ναι χαζος οποιος προσπαθησει να τα χτυπησει με harpy….τα as και τα tor μπορουν επεισης ν αμυνθουν καλυτερα εναντι τέτοιων απειλων….Το ζητημα ειναι οι σταθεροι στοχοι!

     • Ο/Η Γιάννης λέει:

      To Ηarpy εκτοξεύεται από ένα όχημα και μετά μπορεί να πετάει για ώρες σε μία περιοχή. Μόλις εντοπίσει εκπομπή ραντάρ αρχίζει την βύθιση προς αυτό για να το πλήξει. Για τους σταθερούς στόχους δεν είναι τόσο απαραίτητα τα Harpy, γιατί απλά οι θέσεις των σταθερών στόχων είναι γνωστοί στον εχθρό και μπορεί να τους πλήξει με διάφορα μέσα. Οι τούρκοι εκτοξεύοντας Harpy θα εστιάσουν να καταστραφούν τα αυτοκινούμενα α/α στα νησιά και στον Έβρο ώστε να μην απειληθεί τόσο η αεροπορία τους. Δεν αγόρασαν τα Harpy ειδικά για τους σταθερούς στόχους μας αλλά για αυτούς που θα αλλάζουν θέση. Κανονικά θα έπρεπε και εμείς να αγοράσουμε Harpy/Harop ή άλλο αντίστοιχο σύστημα.

      Εντάξει, οι 13 φρεγάτες μας έχουν Phalanx για να αμυνθούν, οι 11 παλαιές ΤΠΚ μας δεν έχουν όμως……., όπως και άλλα πλοία μας….

      • Ο/Η Κ.Γ λέει:

       στις πυραυλακατους θα παιξει ρολο η ταχυτητα αν και παλι αν κλεισεις το ρανταρ το harpy επιστρεφει παλι σε περιπολια….γενικα θεωρω πως αν δε μπορουμε να εντοπισουμε εστω και τελευταια στιγμη τα harpy η τα ΑΝΚΑ πχ δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για αεραμυνα…Απο ελληνικης πλευρας θα μπορουσαμε να μετατρεψουμε καποια πηγασος σε φονικά uavs με στοχο κυριως τις θεσεις των Τουρκικων βαλλιστικών….

 17. Ο/Η elsiodur λέει:

  1) H 1η Τουρκική Στρατιά δεν έχει εκτελέσει ποτέ μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση μετά στρατευμάτων και ως γνωστόν διεξαγωγή σύνθετων επιθετικών επιχειρήσεων μόνο με σεμινάρια επί χάρτου χωρίς γενικές πρόβες της απαιτούμενης «χορογραφίας» είναι βεβαίωση καταστροφικής αποτυχίας.

  2) Καλές οι τετράγωνες ταξιαρχίες τους φαντάζουν πολύ ισχυρές αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά, γιατί στην πράξη αν αρχίσουν πόλεμο ελιγμών οι φάλαγγές τους θα εκτείνονται σε μήκος τουλάχιστον 20 χλμ. Προσθέστε και την απαιτούμενη ΔΜ και το αποτύπωμά τους και δεν θα χρειάζεται καν στοχευμένα πυρά για να χτυπήσεις κάτι δυτικά του ποταμού. Συνήθως όταν οι μονάδες δέχονται συγκεντρωτικά πυρά αντί να διασπείρονται τείνουν να συσπειρώνονται ενστικτωδώς προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερο στόχο κι αυξάνοντας έτσι γεωμετρικά τις απώλειες. Οι δε Γερμανοί είχαν δει κατά το 2ο ΠΠ ότι πολλές μονάδες τους αύξαναν την απόδοσή τους όταν ο σχηματισμός έχανε κάπου το 30% της αρχικής του σύνθεσης και γινόταν περισσότερο ευέλικτος, εξού και τα 41 ΜΒΤ της «γερμανικής» σύνθεσης.

  3) Η κλιμάκωση των μονάδων τους κατ εμέ περισσότερο αμυντικά τάσσονται παρά επιθετικά, στα χαρτιά οι «μπαλαντέρ» της Στρατιάς τους εκεί που βρίσκονται μπορούν να εκτελέσουν το ίδιο καλά είτε επιθετικές επιχειρήσεις, είτε ευέλικτη άμυνα σε βάθος. Να αποτελέσουν δηλαδή την κύρια δύναμη αντεπίθεσης που θα στοχεύσει τα εκτεθειμένα πλευρά της όποιας εχθρικής εισχώρησης. Αυτοί έχουν το χώρο να το κάνουν σε επίπεδο στρατιάς εμείς από την άλλη όχι!! Μπορούμε να εκτελέσουμε ευέλικτη άμυνα μόνο σε τακτικό επίπεδο στα όρια τάγματος/ταξιαρχίας και πάντα στα πλαίσια της «άμυνας περιοχής».

  4) Τα προβλήματα του ΝΑΤΟ κατά τον ψυχρό πόλεμο στην υπεράσπιση της Δ. Γερμανία (Fulda Gap κτλ) και οι λύσεις που δώσανε τη δεκαετία του 80, τα ίδια ακριβώς αντιμετωπίζουμε και μεις σήμερα και τις ίδιες λύσεις δίνουμε. Όπως το ΝΑΤΟ τότε έτσι και μεις στον Έβρο δεν έχουμε την πολυτέλεια να εκτελέσουμε Ευέλικτη άμυνα σε βάθος έστω σε επίπεδο ΣΣ (Mobile Defence) παρά μόνο Άμυνα Περιοχής (Forward Area Defence). Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε την παραμικρή εχθρική εισχώρηση γιατί από πίσω υπάρχουν άμαχοι κι όχι άδειο έδαφος.

  5)Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι μπορεί τα επίπεδα διοίκησής τους να είναι λιγότερα από τα δικά μας (ταξ.-ΣΣ-Στρατιά) λόγω όμως των εγγενών πολιτισμικών επιρροών και της Τουρκικής στρατιωτικής παράδοσης (ευθυνοφοβίας) θα ήταν τεράστια έκπληξη αν οι διοικητές τους είναι σε θέση να αναπτύξουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε κρίσιμες και ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις. Το πιθανότερο είναι να αναμένουν συνεχώς διαταγές από τα προϊστάμενα κλιμάκια.

  • Ο/Η strategy λέει:

   Σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε elsiodur, επιβεβαιώνω ότι δεν έχει πραγματοποιήσει διακλαδική ΤΑΜΣ μεγάλης κλίμακας.

   • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

    Αυτο δεν το γνωριζα αλλα εξηγει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολλα που διαβαζα ως προς την καταστρωση του σχεδιου Βαριοπουλα. :D

 18. Ο/Η Lampros λέει:

  εξαιρετο άρθρο, ακομα καλυτερα σχόλια.
  Χαιρομαι που ειμαι σε αυτο το χώρο αν και αδαης απο τα στρατιωτικά.

  Μια ερωτηση κυρίως προς τον strategy αλλα και προς τον «πατε καλα?»
  Αν καταλαβα καλα, θεωρειτε πως θα εχουμε αεροπορική ισσοροπια (ή και υπεροχή); Μου φαιενται λιγο δυσκολο έως αδυνατο αυτο. Στο μυαλό μου ειχα πάντα πως οτι κανουμε ειδικά μετα απο 2-3 μερες αγωνα θα ειναι χωρις αεροπορική καλυψη. Μηπως για αυτο το πρωτο κρισιμο 2ήμερο-3ημερο θα ηταν χρησιμα στα βορειο ανατολικά μας αεροσκάφη βομβαρδιστικά (εχω στο μυαλο μου τα α-7 ή και ιδανικα μια ή δυο μοιρες α-10) για να αντιμετωπίσουν τους όγκους των τουρκικων αρματων ακομα και ρηχα στην ενδοχωρα τους.

  παρακαλώ να ειστε επιεικείς … επικαλουμαι το οικονομικό και μονο backround μου…στη διάθεσή σας για τραπεζικά.

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Διχως αεροπορικη ισορροπια(δλδ τουλαχιστον να μην εισαι στοχος) εχεις ηδη χασει τον πολεμο καθοτι ουτε ναυτικο αποκλεισμο μπορεις να επιβαλλεις στην απεναντι πλευρα,ουτε να σπασεις ναυτικο αποκλεισμο νησου,ουτε να διεξαγεις επιχειρησεις μεγαλης κλιμακας χερσαιες γιατι δεν ειμαστε στον ΒΠΠ οπου τα αεροπλανα εχουν περιορισμενο φορτιο βομβων.Ενα σμηνος βομβαρδιστικων με καλυψη απο μαχητικα μπορει πλεον πολυ ευκολα να ισοπεδωσει και να εξαλειψει ολοκληρο σωμα στρατου που εχει βγει και μαχεται,αν το τελευταιο δεν προστατευεται απο αντιεροπορικα βληματα και μοιρες μαχητικων.
   Το να προσπαθησεις εντος των 2-3 ημερων να εξαλειψεις τα αρματα των γειτονων ειναι κατ εμε τουλαχιστον, κοντοφθαλμος στοχος-εγω προσωπικα πρωτα θα φροντιζα να ξεκαθαρισω πως η απεναντι αεροπορια ΔΕΝ θα ειναι απειλη και μετα τις επομενες 3-4 μερες θα ειχα ολη μου την ησυχια να προσβαλλω σε συνδυασμενες επιχειρησεις δυναμεις του αντιπαλου.

   • Ο/Η sirio λέει:

    ο ναυτικος αποκλεισμος των δαρδανελιων σχεδιαστικα ειναι ςεφικτος και μποριε να προξενησει μεγαλε ς απωλειε ς στον εχθρο με δεδομενη την αντιεροπορικη ισχυ τα σχεδια του πενταγωνου προβλεπουν καταρριψη 100 αεροσκαφων του εχθρους τι;ς πρωτε ς δυο ωρες…. παραλληλα μιραζ με οπλισμο scalp fire and forget προσβαλλουν απο αποσταση τ στρατια του αιγαιου οπου υπαρχουν ελικοπτερα,, απο ροδο και κω προσβαλλετα το bodrum.. αν πρηγηθει νυκτερικη αποπειρ α αποβασης στην ευβοια η σκυρος ευκολα αντιμετωπιζει τα αργοκινητα ελικοπτερα του τουρκου,,, στον εβρο μια αντεπιθεση απο την ταξιαρχια καταδρομων απο την πλευρα της βυσας οδηγει στην αδριανουπολη ετ σι αποσπουν δυναμεις και ανοιγει αμεσα διοδος να επιτεθουν τα ελληνικα α ρματα στο κεντρο της τουρκικης στρατιας,, με δυο μεραρχιες εχουν καθηλωθει με βαρειε ς απωλειες..

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   Η ΠΑ και η ΤΚ θα μπουν σε εναν αγωνα επιβιωσης πραγα που θα ναι δυσκολο να τις κανει να παρεχουν αεροπορικη υποστηριξη στην οποια θα περιοριστουν μονο τα ελικοπτερα…Συν των αλλων το μετωπο του Εβρου καλυπτει μια προωθημένη μοιρα patriot οσο και τα tor και μια σειρα αλλων μικροτερων μεσων Α/Α..!

  • Ο/Η strategy λέει:

   Φίλε Λάμπρο, όπως έχω γράψει στο παρελθόν οι μόνοι ειδικοί στα θέματα Άμυνας είναι τα στελέχη των ΕΔ.
   Η πρόσφατη διακλαδική ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ επιβεβαίωσε το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας και την ικανότητα διεξαγωγής παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης με πάνω από 700 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Η έκβαση της σύρραξης θα είναι ευνοϊκότερη για την πλευρά που θα καταφέρει να κινητοποιήσει πρώτη περισσότερες δυνάμεις στη περιοχή της σύγκρουσης σε συνδυασμό βέβαια με την επιτυχή εκτέλεση των σχεδίων και όχι για εκείνη που παρουσιάζει γενικά υπεροπλία σε κάποιο Κλάδο/γεωγραφική περιοχή. Tα Α-7 διατηρούνται σε υπηρεσία γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο συν αποστολές στα μετόπισθεν του εχθρού (αεροπορικές βάσεις, κέντρα διοίκησης κλπ). Να σημειώσω ότι οι περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας προστατεύονται από Α/Α συστήματα Patriot, οι δε τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί του Δ΄ΣΣ από Α/Α TOR-M1.

   • Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

    Αν και δεν γνωρίζω τις θέσεις των MIM-104, εν τούτοις δεν νομίζω ότι υπάρχουν τουλάχιστον στην αν.Μακεδονία,μιας και δεν φθάνουν οι αριθμοί τους(2 ΠΒ νομίζω ότι είναι).Για το δε Δ’ΣΣ,υπάρχουν τα SA-8 στην Κομοτηνή τουλάχιστον και μάλλον και αυτά του Άκη.

    Για τα MANPADS που θα σώσουν το παιχνίδι στο Δ’ΣΣ,υπάρχει το ερώτημα κρίσεως για το πόσοι από τους FIM-92 δεν έχουν λήξει. Για τη δε τραγική κατάσταση στο ΠΒ..δείτε εδώ
    http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html.

    Και μια συμβουλή,ποτέ μα ποτέ, μην υποτιμάτε τον αντίπαλο και ας είναι και γυμνός.Και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής,παραλείψατε το εγχώριο προβοκατόρικο Ελληνόφωνο «στοιχείο» της περιοχής, που θα δράσει στα μετόπισθεν. Για το αποτέλεσμα..μόνο μια δοκιμή θα μας πείσει.

    Βέβαια,αν μιλάμε για γενικευμένο πόλεμο,το ζητούμενο είναι όπως προαναφέραμε και σε άλλη ανάρτηση η ολοκληρωτική επικράτηση του Π.Ν και η καταστροφή του TDK,γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κάμψη του ηθικού του ασκεριού απέναντι.

    Υ.Γ: Ας ολοκληρωθεί το ναυπηγικό τους πρόγραμμα και μετά να δω πόσοι θα συνεχίσουν να κάνουν τους μάγκες εδώ μέσα

    • Ο/Η Κ.Γ λέει:

     διαβαζοντας το σχολιο θα λεγε κανεις οτι μπαινει η ΜΙΤ και γραφει για το πως θα θελε να ναι τα πραγματα..

    • Ο/Η strategy λέει:

     Τις θέσεις των Patriot εδώ. Η 25η Μοίρα Κ/Β της ΠΑ που εξοπλίζεται με Patriot έχει έδρα τη Χρυσούπολη Καβάλας.

     • Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

      Και εγώ το αεροδρόμιο της Καβάλας είχα κατά νου αλλά επειδή βρισκόμουν εκεί πριν κανα μήνα,δεν υπήρχε κάτι φανερό τουλάχιστον.
      Στη φωτογραφία,εκεί που φαίνεται η βάση,μάλλον είναι πιο πίσω στις θέσεις των M270,αρκετά χιλιόμετρα πιο πίσω και σε γούβα.

 19. Ο/Η michalakias λέει:

  Πολύ γόνιμη η συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή το άρθρο σου strategy. Θα ήταν χρήσιμο όμως να βάλουμε στις παραμέτρους της σύγκρουσης και την (κατ’ εμέ βέβαιη) παράλληλη κίνηση των Τούρκων (το «μεμέτια» κρύβει μια αλαζονία που δεν αρμόζει σε αντικειμενική προσέγγιση) εναντίον κάποιου νησιωτικού στόχου, είτε ως αντιπερισπασμό από την κύρια προσπάθεια στον Έβρο είτε το ακριβώς αντίθετο! Άρα θα πρέπει η ΠΑ και το ΠΝ να είναι ικανά και έτοιμα για δράση σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα (οι χερσαίες δυνάμεις είναι έτσι κι αλλιώς δεμένες με τον τομέα ευθύνης τους) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης και σωστής ιεράρχησης των κύριων και των δευτερευόντων ΑΝΚΣ του αντιπάλου. Πιστεύω πως τα δείγματα γραφής είναι ικανοποιητικά, αρκεί η ετοιμότητα και οι διαθεσιμότητες να παραμείνουν τουλάχιστον στα σημερικά επίπεδα, δεδομένων των ασφυκτικών οικονομικών συνθηκών….

 20. Ο/Η αίας λέει:

  (η τουρκια (ιδιαιτερα η τουρκια του ερντογαν) δεν θα εμπλακει σε εναν πολεμο αν δεν εχει εξασφαλισει την απολυτη νικη.εχει πολλα να χασει ακομα και σε περιπτωση ισοπαλιας ,οχι μονο στο τακτικο και ιδιως στο μεταξυ μας επιπεδο ,αλλα στο ευρυτερο γεωστρατηγικο τερεν της περιοχης.
  δεν θα εμπλακει σε εναν πολεμο ,εκτος αν ειναι βραχυβιος και νικηφορος.
  την συμφερουν γενικα τα θερμα επεισοδια ,επιδειξη δυναμης και τετελεσμενα.
  οι τουρκοι στρατηγοι δεν θα εμπλακουν σε εναν πολεμο που δεν θα ειναι νικηφορος.
  οτι θα εβλαπτε το κυρος τους θα ηταν απολυτα μοιραιο (ηδη ειναι υπο πιεση).
  συνωμοσιολογικα θα συμπληρωνα ,να εχουμε μια κεραια ανοικτη στο ενδεχομενο ,αν συμβει καποια αλλαγη στα πολιτικα δρωμενα των κουμπαρων ,τον κινδυνο να ληφθουν τετοιοι παραγοντες υποψην απο πολλα κεντρα.
  και στο μπλογκ εχω ξαναπει την υποψια μου ,πως με αυτα τα δεδομενα ,μαλλον οι συγκυριες δειχνουν ελλαδα.)*

  περα απο τα οποια πολιτικοτετοια που ισχυουν ή οχι (διαλεγει ο καθενας), υπαρχουν τα παγια πρακτικα που οφειλουμε να προσεχουμε.

  προσωπικα πιστευω:

  -προσοχη στο πυροβολικο ,πρωτιστος.
  ιδιαιτερα στο ‘αντιπυροβολικο’.οι βολες του ειναι οι κρισιμες….ακομα και η υπαρξη τους στην ειρηνη ειναι νουμερο 1 αποτροπη.
  οι τουρκοι απο την καλιπολη ακολουθουν το δογμα του Α’ππ ,ειδικα αφου το καθιερωσε ο ιδρυτης του κρατους τους ,συν οτι τους χαρισε την νικη στην μ.ασια.
  συν οτι ταιριαζει γαντι με την ιδιοσυγκρασια τους…πρωτα να καθαρισει το πυροβολικο ,να μαλακωσει αισχρα τον εχθρο και μετα τα υπολοιπα για τα ευκολα.
  προσθηκη και αγορες ειδικα για βολες counter anrtillery.

  -για την ενισχυση των αριθμων μεσων στις μοναδες ,χαιρομαι που εχει επισημανθει εδω και χρονια ,καθως ποτε δεν ειδα με καλο ματι την μειωση των αρματων π.χ. απο 50 σε 41…και οποιος εχει δει την αλλαγη στην πραξη ,θα θυμαται ποσο πιο φτωχοι εδειχναν ακομα και οπτικα οι ορχοι.
  η αυξηση των αριθμων στις μοναδες ειναι ισχυροποιηση ,νοικοκοιρεμα ,θα ξερουμε τι να υπολογιζουμε …τι μετραμε….και κυριως ειναι οικονομια/οικονομια/οικονομια.
  (το ιδιο πιστευω και για τις μοιρες της αεροποριας αλλα τελος παντων).

  -η αεροπορικη καλυψη ,νομιζω ειναι προβλημα.
  το πλησιεστερο αεροδρομιο της ΠΑ ειναι στην λαρισα. (οχι εκτακτα )με οτι αυτο θα συνεπαγεται στην επαναεξυπηρετηση των μαχητικων.
  και εγω πιστευω οτι τα α7 για εδω ειναι βοηθεια και αποτελουν σκεψη του ΓΕΣ.
  (εχω και την πικρια οτι γιναμε αθηνοκεντρικη-αιγαιοκεντρικη σαν δογμα).
  ελπιζω να κανω λαθος στα παραπανω.

  ΒΕΒΑΙΑ ….κακως πασχουμε και εμεις απο το συνδρομο της κυπρου το ’74.
  η τουρκα αεροπορια δεν θα τα σαρωσει ολα οπως εκει.
  εδω υπαρχει αντιπαλο δεος.
  ακουω (και δεν λεω οτι ειναι λαθος)….μη αυτο εκει ,μη αυτο εδω….γιατι θα το ‘βαρεσει’ το τουρκομαχητικο…..ευγενικα θα το πω ….τριχες.

  η τουρκικη αεροπορια δεν μπορει να κτυπησει ολους τους στοχους εδαφους που εχουμε πριν ξεκαθαρισει το τοπιο (οπου τοπιο ΠΑ)….ουτε καν στα νησια .
  περα απο επιλεγμανους στοχους (το ιδιο και εμεις).
  ολα θα κριθουν απο την ΤΑΚΤΙΚΗ …και ελπιζω (πονταρω) ολα τα λεφτα στο επιτελειο της ΠΑ μας.
  οτι μαχητικο σηκωθει εκ των πραγματων θα πρεπει να αποσυρθει για ανεφοδιασμο/προετοιμασια…αρα ειναι εκτος και στοχος. εδω θα κριθουν πολλα…ποιο ,ποσα θα σηκωθει τι θα κτυπησει κτλ……
  ετσι δεν ειμαι τοσο απελπισμενος για την εχθρικη αεροπορια (εχθρικη ,συμμαχοι ειναι οι ανθρωποι)…..
  αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να επαναπαυτουμε ,το αντιθετο…..απλα ειμαι υπερ των προωθησεων και ‘ριψοκινδυνων’ κινησεων υλικων ακομα και …..

  -για την διαταξη των δυναμεων μας…δεν θα σχολιασω καθως συμφωνω και με τα παιδια (και το αρματιστη) για τα σχολια τους….αλλα και με τις απαντησεις που τους δοθηκαν.
  σημειωνω πως η ελλαδα πλεον ειναι πιο φτωχη σε μοναδες εκτος εβρου…και δεν εχει πια και την τ/θ μεραρχια που ειχα την τιμη (και την ατυχια γαμωτο ) να υπηρετησω….νομιζω οτι αυτα ειναι υστερηση για οποιο δογμα…ειδικα για ενα επιθετικο. θελει προσοχη;!;!

  και καποιες φοβιες…το ξερω πως και οι τουρκοι εχουν λεο1…αλλα πλεον δεν θεωρω αρμα οτι εχει σωληνα κατω απο 120′.
  η προσθηκη αρματων με πυροβολο 120′ ειναι ευχη και προσευχη.
  για τομα….τα εχουμε πει και ξαναπει…..

  (.συγχαρητηρια γι ακομα ενα καυτο θεμα που αναρτηθηκε στο μπλογκ)

 21. Ο/Η Αρματιστής λέει:

  Αγαπητέ Strategy

  Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο και ευχαριστίες για την ευγενή υπόμνηση του ονόματός μου. Μολονότι η σύνταξη του υπόψη σχεδιαγράμματος δεν ήταν κάτι το σημαντικό. Περισσότερο χρόνο ασχολήθηκα για την εύρεση των κατάλληλων χαρτών. Υπόψη ότι ο χάρτης του σχεδιαγράμματος – σε μεγάλη ανάλυση – παρουσιάζει την Ελληνική Ανατολική Θράκη. Είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί, ότι το σχεδιάγραμμα έχει συνταχθεί με πληροφορίες από ανοικτές πηγές. Η διευκρίνιση είναι χρήσιμη, επειδή υπάρχουν και οι κακοπροαίρετοι. Και πιθανό κάποια στοιχεία από τότε, να έχουν διαφοροποιηθεί.

  Να προσθέσω κάποιες προσωπικές απόψεις επί του ζητήματος:

  1. Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο και τη πολυτέλεια να χάσει ούτε μια σπιθαμή εδάφους.

  Που σημαίνει, ότι μπορεί μεν το έδαφος – κάποιες δεκάδες χλμ – δυτικά του ποταμού να είναι ορεινό και να ευνοεί τη διεξαγωγή αμυντικού αγώνα, αλλά ΑΝ υπό τη πίεση του εχθρού χάσεις το ποτάμι και τη πεδιάδα και έχεις αποσυρθεί στα βουνά, και οι σάλπιγγες του Σ.Α. του ΟΗΕ σημάνουν «παύσατε πυρ», τότε «ο κατέχων καλώς κατέχει». Όπως άλλωστε διδάσκουν η ιστορία των μεταπολεμικών συγκρούσεων … ο Αττίλας και τα Ίμια. Άσε που στο ενδιάμεσο μπορεί να έχει μεσολαβήσει ένας νέος «δαιμόνιος Χόλμπρουκ» – παλαιόθεν ήταν ο Βανς – και οι εμπόλεμοι – δηλαδή αυτός που θα φοβηθεί και θα υποχωρήσει – να συμφωνήσουν «όχι σημαίες, όχι τανκς, όχι κανόνια». Πράγμα, που στη τελική, θα σημάνει πήγαινε στο Νέστο. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η στρατηγική παραχώρησης εδάφους προς κέρδος χρόνου για να επιστρατευθούν και προωθηθούν οι εφεδρικές δυνάμεις, όπως συνέβη τον Οκτώβριο του 1940. Η Ελλάδα θα πολεμήσει στον Έβρο και επί του Έβρου, χωρίς ιδέα παραχώρησης εδάφους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως εσύ σχεδιάζεις και για αυτό επιβάλλεται να ξέρεις από τώρα και το τι θα κάνεις, με ποιες δυνάμεις θα το κάνεις και που θα το κάνεις, σε περίπτωση που ο αγώνας σου δεν εξελιχθεί καλά.

  2. Το έδαφος της Ανατολικής Θράκης:

  a. Είναι αναπεπταμένο, γενικά αρματικό και κατά βάση ακάλυπτο, με αποτέλεσμα να επιτρέπει μεν την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις μεγάλων Μ/Κ και ΤΘ σχηματισμών, αλλά παράλληλα δυσχεραίνει τη κάλυψη και απόκρυψη των συγκεντρώσεων και των κινήσεων των Τουρκικών δυνάμεων στην επίγεια, εναέρια και ηλεκτρονική Ελληνική παρατήρηση και αναγνώριση.

  b. Διατρέχεται κατά τη διεύθυνση ανατολή – δύση από 4 σημαντικούς οδικούς άξονες μεγάλης απόδοσης, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με το αναπεπταμένο του εδάφους, να διευκολύνεται η ταχεία προώθηση των εφεδρικών δυνάμεων από τη περιοχή της Κωνσταντινούπολης – Τυρολόης προς τα δυτικά και προς τη περιοχή που ο αντίπαλος προτίθεται να εφαρμόσει τη κυρία του προσπάθεια.

  c. Οι εισδύοντες από τα ανατολικά προς το ποταμό Έβρο οδικοί άξονες, συνδέονται μεταξύ τους με πλήθος εγκαρσίων δρομολογίων, πράγμα που επιτρέπει τη ταχεία μετάγγιση των Τουρκικών δυνάμεων από βορρά προς νότο και αντίστροφα.

  d. Κατόπιν των παραπάνω ο αντίπαλος μπορεί να συγκεντρώσει σε πολύ σύντομο χρόνο ισχυρή μάζα δυνάμεων στο σημείο που θα επιδιώξει να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα, πάντα όμως υπό τους περιορισμούς της αναγνώρισης των κινήσεων και συγκεντρώσεών του από το Ελληνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

  3. Η σημασία της συγκρότησης των Μ/Κ Ταξιαρχιών.

  Πριν 3 δεκαετίες, υπήρχαν τα συντάγματα πεζικού και πάνω σε αυτά δομούνταν ένα ισχυρό – με τα μέτρα της εποχής – τακτικό συγκρότημα. Έτσι ένα σύνταγμα πεζικού που διέθετε οργανικά 2 τάγματα απλού πεζικού και 1 Μ/Κ Τάγμα με Μ113, σε περίοδο επιχειρήσεων έπαιρνε ΥΔ μια Επιλαρχία με 57 άρματα (3 ίλες και 1 ίλη αναγνωρίσεως) και ως άμεση υποστήριξη μία μοίρα Ρ/Μ πεδινού πυροβολικού των 105 χιλ. Αργότερα, – πριν 2 δεκαετίες – το παραπάνω σύνολο, συγκροτήθηκε σε Μ/Κ Ταξιαρχία, με την υπαγωγή της Επιλαρχίας και της Μοίρας ΑΥ, ως οργανικών μονάδων στη ταξιαρχία, μαζί με άλλες μονάδες και υπομονάδες υποστήριξης μάχης και ΔΜ. Οπωσδήποτε η ισχύς αναβαθμίστηκε κάθετα, αφού το τακτικό συγκρότημα του συντάγματος πεζικού που ενεργοποιούνταν σε περίοδο επιχειρήσεων, μετατράπηκε σε ένα οργανικό και ισχυρό σύνολο δυνάμεων ελιγμού και υποστηρίξεως μάχης και ΔΜ, με δυνατότητες διεξαγωγής ευρέων επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων. Επιπλέον με τη μηχανοκίνηση ενός ακόμη τάγματος και τον εξοπλισμό της μοίρας ΠΒ με Α/Κ πυροβόλα 155 χιλ, η ισχύς αναβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο. Όμως το μεν βασικό μέσο μηχανοκίνησης του πεζικού παρέμεινε το ανεπαρκές από απόψεως Α) θωράκισης και Β) οπλισμού ΤΟΜΠ Μ113, η δε βασική μονάδα ισχύος των δυνάμεων ελιγμού της ταξιαρχίας, δηλαδή η Επιλαρχία αρμάτων, απομειώθηκε κατά 16 άρματα, λόγω της συγκρότησής της με δύναμη 41 αρμάτων. Η μείωση όμως της δύναμης των αρμάτων, σε συνδυασμό με το ότι η Ταξιαρχία είναι κυρίως δύναμη διεξαγωγής επιθετικού ελιγμού, είναι άκρως προβληματική. Η μάχη απαιτεί την οργάνωση της ταξιαρχίας σε τακτικά συγκροτήματα. Πως θα συγκροτηθούν αυτά με τόσα λίγα άρματα; Αν η Επιλαρχία διαθέσει από μία ίλη σε κάθε Μ/Κ τάγμα, θα απομείνει με μία μόνο Ίλη. Η Επιλαρχία όμως, είναι δομημένη πάνω στην ιδέα ότι μπορεί να διοικήσει μέχρι και 5 υπομονάδες (λόχους – ίλες). Αυτή τη δυνατότητα της παρέχουν τα μέσα διοίκησης και υποστήριξης που διαθέτει. Βεβαίως – εύλογα – θα ρωτήσει κάποιος και πως γινόταν η τακτική συγκρότηση όταν η Επιλαρχία διέθετε 57 άρματα, αλλά -και πάλι- σε 3 ίλες αρμάτων. Η απάντηση είναι, ότι τότε σε κάθε τάγμα το οποίο είχε ως αποστολή τη διεξαγωγή άμυνας περιοχής, δινόταν – συνήθως – ένας ουλαμός των 5 αρμάτων και ακόμη 11 άρματα στο Μ/Κ τάγμα (συνήθως). Έτσι η επιλαρχία παρέμενε με 2 ίλες και 29 άρματα. Είπαμε «συνήθως».

  4. Πως μπορεί να αυξηθεί η αρματική ισχύς μιας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας;

  Η απλή απάντηση είναι, είτε με τη προσθήκη στη δύναμή της επιλαρχίας μιας ακόμη ίλης των 13 αρμάτων, είτε με τη μετατροπή της Μ/Κ ταξιαρχίας σε τετραδική με τη προσθήκη μιας ακόμη Επιλαρχίας. Η δεύτερη πρόταση δίνει βεβαίως ριζική λύση στο ζήτημα της δημιουργίας ισχυρών τακτικών συγκροτημάτων επιλαρχίας – και αυξάνει κάθετα την αρματική ισχύ της Μ/Κ ταξιαρχίας, αλλά είναι όμως και οικονομικά ασύμφορη και οι λόγοι δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Πιστεύω ότι η λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της προσθήκης ενός αριθμού αρμάτων στη δύναμη της επιλαρχίας των 41 αρμάτων, αλλά πάνω σε μια άλλη βάση που θα δίνει έμφαση στην ικανότητα συνεχούς εμπλοκής όσο το δυνατό περισσοτέρων αρμάτων στη μάχη. Τη λύση τη δίνει το Ισραηλινό πρότυπο συγκρότησης των ουλαμών αρμάτων. Δηλαδή ουλαμοί των 3 αρμάτων. Οι ουλαμοί των 5 αρμάτων – παλιότερα – απεδείχθησαν δυσκίνητοι και νομίζω ότι το ίδιο είναι και οι ουλαμοί των 4 αρμάτων. Και στη μάχη μπορείς να εμπλέξεις αυτό που πραγματικά μπορείς να διοικήσεις. Δεν κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή το ζήτημα είναι σύνθετο και εκφεύγει του παρόντος άρθρου.

  5. Αναφορικά με τη δύναμη του πυροβολικού

  Ασφαλώς και υστερούμε σε δύναμη πυροβολικού. Η ενίσχυση των Α/Κ Μοιρών με μια ακόμη πυροβολαρχία θα ήταν ευκταία, δυνατή και ίσως χρήσιμη επιχειρησιακά (οριακά). Θα μπορούσε έτσι να προστεθούν στη δύναμη περίπου 50 – 60 σωλήνες. Η συγκρότηση 2 μοιρών κατά ταξιαρχία δεν είναι μόνο οικονομικά αδύνατη, αλλά και επιχειρησιακά, μάλλον άχρηστη. Διότι πολύ απλά δεν χωράνε περισσότεροι σωλήνες. Το πυροβολικό δεν τάσσεται πλέον σε σταθερές θέσεις και δεν παραμένει ακίνητο για μεγάλες περιόδους, όπως στους προηγούμενους πολέμους. Σήμερα, καταλαμβάνει μία θέση, εκτελεί ταχεία βολή και φεύγει. Αυτή είναι η τακτική που επιβάλει η σημερινή τεχνολογία, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και επιβάλει νέα δεδομένα. Αν το ΠΒ παραμείνει ακίνητο στις θέσεις βολής, πολύ απλά θα καταστραφεί. Κατόπιν των παραπάνω, το ερώτημα για όσους υποστηρίζουν τις 2 μοίρες κατά ταξιαρχία, είναι, «που θα πάνε οι 400 σωλήνες;». Άλλωστε οι αριθμοί δεν έχουν τη τεράστια σημασία που όλοι προσπαθούν να τους φορτώσουν. Στη Μικρά Ασία διαθέταμε διπλάσιο πυροβολικό από τους Τούρκους, αλλά απεδείχθη κατώτερο του Τουρκικού. Τα παθήματα της Μικράς Ασίας οδήγησαν στο καλύτερο ορειβατικό της Ευρώπης που «θαυματούργησε» στα βουνά της Ηπείρου. Οι τακτικές μετράνε. Και πιστεύω – με την όση εμπειρία διαθέτω – ότι έχουμε εξαιρετικό πυροβολικό και άριστους επαγγελματικά πυροβολητές. Η παραλαβή από τα Γερμανικά αποθέματα των Μ 109 βελτίωσε κατά πολύ και τη ποιότητα του υλικού, αλλά και τους αριθμούς.

  6. Ο ρόλος των Μ/Κ ταξιαρχιών

  Οι Μ/Κ ταξιαρχίες είναι κρίσιμης σημασίας και μεγάλων δυνατοτήτων επιθετικοί σχηματισμοί, οι οποίοι δεν πρέπει να περιορίζονται από εδαφικές εμπλοκές. Το μυαλό και η όλη σχεδίαση, οργάνωση, εκπαίδευση και ετοιμότητα, θα πρέπει να είναι αποκλειστικά στραμμένες στη δυνατότητα διεξαγωγής ευρέων κινήσεων και επιθετικών ελιγμών. Η εδαφική άμυνα απαιτεί δυνάμεις πεζικού – πλήρως μηχανοποιημένου πεζικού – ειδικευμένες για αυτή τη μορφή του αγώνα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συζητώ για το προ 30ετίας απλό πεζικό που ήταν αγκιστρωμένο στις αμυντικές τοποθεσίες και τα πολυβολεία από οπλισμένο σκυρόδεμα και στερούταν οποιασδήποτε δυνατότητας κινήσεων δια ιδίων μέσων.

  Κρίσιμης σημασίας – κατ’ εμέ – ζητήματα, είναι:

  α. Η ενίσχυση της αρματικής ισχύος των Μ/Κ ταξιαρχιών

  β. Η τοποθέτηση ενός πακέτου πρόσθετης θωράκισης στα γηραιά – πλην ικανά – Μ113, αφού η προμήθεια ενός σύγχρονου ΤΟΜΠ με ισχυρή θωράκιση, υπό τη σημερινή οικονομική κατάσταση, φαντάζει εξωπραγματική. Επί του προκειμένου η φωνή μου είναι εκτός της «καθώς πρέπει επιχειρησιακής λογικής», αφού το πεζικό είναι προσανατολισμένο στη προμήθεια εργοστασιακών ΤΟΜΑ, τα οποία ούτε σε ορίζοντα 20ετίας, προβλέπω να μπορέσει να αποκτήσει. Και αφού δεν μπορεί να τα αποκτήσει επιμένει στα αθωράκιστα Μ113.

  • Ο/Η Giannis Spanakis λέει:

   Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα σημεία 1, 2 ( για τα 3 και 4 δεν έχω άποψη) καθώς και με τα συμπεράσματα στο τέλος. Επειδή ο χάρτης στο άρθρο προφανώς είναι αποτέλεσμα δικής σου έρευνας φίλε Αρματιστή, αφορά την παράταξη των τουρκικών δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης και διόρθωσε με αν κάνω λάθος. Με μια πρώτη ματιά θα περίμενε κανείς οτι κάτι περιμένουν (μήπως κάνουμε εμείς την πρώτη κίνηση) και η παράταξη τους είναι κλιμακωτή με βάθος πιθανώς της εφεδρείας ή της κυρίας δύναμης.Αν λάβουμε υπόψη την σωστή παρατήρηση σου ότι ή όποια επιθετική ενέργεια θα γίνει παράλληλα των οδικών αρτηριών για λόγους πρακτικούς μάλλον παρά στρατηγικούς, μου δίνει την εντύπωση οτι σκοπό έχουν να αποκόψουν την ελληνική αμυντική γραμμή με εισχώρηση από την περιοχή λίγο βόρεια του δέλτα (κρίσιμη περιοχή Φέρες-Τυχερό-Σουφλί) με κίνηση Β.Δ. με αντικειμενικό σκοπό να κόψουν κάθε επικοινωνία της κυρίας δύναμης του σύγχρονου αρματικού μας δυναμικού με το βόρειο τομέα άμυνας ( περιοχή Σουφλίου-Διδ/τειχο-Ορεστιάδα). Σημαντικό για μένα στρατηγικό σημείο είναι η διασταύρωση στην περιοχή του Πέπλου (συγκέντρωση μεγάλου όγκου του Τουρκικού στρατού ,σύμφωνα το χάρτη, σε αυτό το γεωγραφικό επίπεδο κι αυτό δηλώνει πολλά κατά τη γνώμη μου).Καταλαμβάνοντας την περιοχή αυτή με όποιο κόστος έχεις πετύχει δύο αντικειμενικούς σκοπούς, να κόψεις τελείως την αμυντική μας γραμμή, τη διακοπή κάθε είδους οδικής ή άλλης επικοινωνίας με το βόρειο τμήμα άμυνας ενώ και ο δρόμος προς την Αλεξ/πολη , το αεροδρόμιο και το λιμάνι της είναι πλέον ανοικτός.
   Απλοϊκό το σχέδιο,αλλά η παράταξη των δυνάμεων αυτό μου δείχνει.Ο φίλος elsiodur είχε αναφέρει σωστά οτι διακλαδική άσκηση δεν έχει γίνει από την πλευρά της 1ης Στρατιάς.Θέλω να συμπληρώσω οτι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού συχνές είναι οι μετακινήσεις μονάδων σε άλλες περισσότερο κρίσιμες περιοχές , ενώ ο τρόπος διοίκησης του τουρκικού στρατού δεν ευνοεί τη διακλαδικότητα.Επιμέρους ασκήσεις γίνονται πολλές, αλλά όχι πάντα επιτυχημένες είναι αλήθεια, διαβάζοντας σχετικά σχόλια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Προφανώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά όπως είπα και στα προηγούμενα να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις αδυναμίες μας.
   Αξιοποίηση των οπλικών μας συστημάτων (παλιών και νέων) και ανοιχτό μυαλό.

   • Ο/Η Αρματιστής λέει:

    Αγαπητέ Γιάννη

    Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει την ειρηνική διάταξη των κύριων σχηματισμών της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Είναι φανερό ότι οι Μ/Κ και ΤΘ ταξιαρχίες έχουν τις έδρες τους σε στρατόπεδα πλησίον των κύριων οδικών αξόνων (αναγνωρίζονται εύκολα στο G.E).

    Όπως λέει ένα παλιό «στρατιωτικό ρητό», «οι επιχειρήσεις διεξάγονται επί των οδών και δια τας οδούς». Πράγματι οι κύριοι οδικοί άξονες που φαίνονται στο σχεδιάγραμμα, αλλά και σε ένα χάρτη G.M., στοιχίζουν και τους κύριους άξονες επιχειρήσεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά και αντίστροφα.

    Με βάση τα παραπάνω, οι Τούρκοι θα ενεργήσουν επιθετικά επί των κυρίων οδικών αξόνων.

    Ποιος θα είναι όμως ο στρατηγικός αντικειμενικός σκοπός που θα επιδιώξουν να επιτύχουν σε μια μελλοντική τους ενέργεια στη Θράκη, με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν, που θα εφαρμόσουν τη κύρια τους προσπάθεια και που τις δευτερεύουσες, καθώς και τι δυνάμεις θα βάλουν σε κάθε άξονα, καθώς και τις άλλες παραμέτρους ενός επιθετικού σχεδίου τους, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και βεβαίως ούτε εγώ. Άλλωστε στις εκτιμήσεις δεν εξετάζουμε τις προθέσεις του εχθρού, αλλά τις δυνατότητες και σε συνδυασμό με πολλά άλλα στοιχεία και πληροφορίες, διατυπώνεται ο πιθανότερος τρόπος ενεργείας του εχθρού. Ως εκ τούτου όταν κάποιος κάνει υποθέσεις για το τρόπο που θα επιτεθεί ο εχθρός, αυτό είναι τελείως αυθαίρετο και οπωσδήποτε λάθος. Οπωσδήποτε τα επιτελεία των ανωτάτων διοικήσεων προβαίνουν συνεχώς σε εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις της κατάστασης και εκτελούν προσομοιώσεις «πολεμικά παιχνίδια) και ασκήσεις επί χάρτου για να μελετήσουν τα διάφορα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης.

    • Ο/Η Giannis Spanakis λέει:

     Γνωρίζω οτι πιθανώς οι εκτιμήσεις μου είναι λανθασμένες και απλοϊκές…αλλά παρασύρθηκα κι έκανα το «στρατηγό»…ελπίζω να κατάλαβες το νόημα του σχολίου μου σε οτι αφορά τον τρόπο σκέψης κι εκτίμησης κάποιου, όπως εγώ, που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις τακτικών, στρατηγικής κτλ.Πολλά συγχαρητήρια για την έρευνα σου.

  • Ο/Η AXEΡΩΝ λέει:

   Ἀγαπητέ Ἀρματιστή,περίμενα με ἀδημονία την τοποθέτηση σου,και μπορῶ να πῶ ὅτι ἀνταμοίφθηκα.
   Ἔχω ὅμως ἕνα ἐρώτημα,και συγκεκριμένα,πὼς θα ἔπρεπε να εἶναι διατεταγμένες οἱ ταξιαρχίες στον Ἔβρο,καθώς στο ἄρθρο σου περί Balyoz και ἑλληνικῶν ἀδυναμιῶν,ἔγραφες:ὡς πότε θα παρατασσόμαστε γραμμικά για να μας ἐπιθεωρεί ὁ ἐχθρός;
   Νομίζω ὅμως,ὅτι με την σημερινή σου τοποθέτηση,κἄπως σαν να το θεωρείς ἀναγκαίο κακό.

   • Ο/Η Αρματιστής λέει:

    Αγαπητέ Αχέροντα

    Τέτοια πράγματα δεν είναι φρόνιμο να τα γράψω. Δηλαδή να γράψω που πρέπει να βρίσκονται οι ταξιαρχίες. Σημαντικότερο όμως από το που θα είναι οι ταξιαρχίες κλπ, θεωρώ αυτό που έγραψα και παραπάνω:
    «Οι Μ/Κ ταξιαρχίες είναι κρίσιμης σημασίας και μεγάλων δυνατοτήτων επιθετικοί σχηματισμοί, οι οποίοι δεν πρέπει να περιορίζονται από εδαφικές εμπλοκές».
    Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω αν περιορίζονται από εδαφικές εμπλοκές. Απλώς γράφω μια άποψή μου.

  • Ο/Η strategy λέει:

   Φίλε Αρματιστή, σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο και να επαναλάβω ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από ανοικτές πηγές.

 22. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Πέρα τις προτάσεις για αγορά διάφορων οπλικών συστημάτων για τον Έβρο πρέπει να βρεθούν και άλλες λύσεις. Θυμάμαι να λέει ο στρατηγός Φράγκος στην τηλεόραση για ένα σχέδιο να μεγαλώσει σε φάρδος το ποτάμι, να συνδεθεί και με άλλα, θυμάμαι είχε κάνει λόγο για τον Δούναβη, και να περνάνε από το δικό μας ποταμόπλοια.
  Επίσης η αντιαρματική τάφρος πρέπει να φαρδύνει όσο γίνεται.

  Πέρα τις δυνάμεις των 2 χωρών, την διάταξη των μονάδων κτλ. Μήπως τελικά μία μέρα οι τούρκοι πετύχουν αυτό που θέλουν χωρίς να χρειαστεί να πέσει ούτε μία σφαίρα ?? Ας μην ξεχνάμε πως στα Ίμια πέτυχαν αυτό που ήθελαν, αναίμακτα……

 23. Ο/Η Κυνέγειρος λέει:

  Οι τετράγωνες ταξιαρχίες και η τουρκική οργάνωση 50 περίπου σχηματισμών μάχης επιτρέπουν σε αυτούς την πλήρωση όλων με μόνιμα στελέχη (~50,000 αξιωματικοί). Οι τούρκοι ΔΕΑ δεν θα δουν καν πεδίο μάχης αλλά θα αναλάβουν βοηθητικά καθήκοντα.

  Εμείς δεν έχουμε αξιωματικούς για τις 40; ταξιαρχίες που θα κατεβάσουμε και βασιζόμαστε στους ΔΕΑ – κάτι που είναι τραγικά ανεπαρκές. Πρέπει να κοιτάμε να ελαφρύνουμε τις ταξιαρχίες μας και όχι να τις φορτώνουμε. Ο Έλληνας δεν είναι αθάνατος και ο αξιωματικός λοχαγός και επιτελής στις μονάδες θα πεθάνει. ποιός ΔΕΑ θα μπορέσει να διοικήσει πέρα απο 4 άρματα και 4 τόμπ; Ποιος θα κάνει ΔΜ;

  Οι ισραηλινοί έχουν συντάγματα πρακτικά αντί για ταξιαρχίες παρά την ονομασία. Δεν έχουν οργανικό πυροβολικό ούτε και ΔΜ. Στα τάγματα μάχης δεν υπάρχει στον λόχο διοικήσεως παρά διοίκηση και επικοινωνίες. Οι ΔΕΑ – 4 ετής θητεία με ένα έτος περίπου στην σχολή του όπλου- διοικούν τις διμοιρίες και οι πιο ικανοί περνάνε απο σχολείο λοχαγών και ιλάρχων. Οι μόνιμοι δρουν στα επιτελεία και σαν διοικητές ταγμάτων. Έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο να πολεμούν έτσι απο τον Γιομ Κιππούρ όταν ξέμειναν απο μόνιμους αξιωματικούς την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου.

  Σε έναν ελληνοτουρκικό οι απώλειες θα είναι περισσότερες απο τις 16,000 των 6μηνών αγώνα στον ΒΠΠ. Οι αξκοι και οι ΔΕΑ, όπως και τότε θα πέφτουν, στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να δούμε ποιός θα τους αντικαταστήσει και μετά αν ο αντικαταστάτης μπορεί να διοικήσει 2 ή 3 ή 4 υπομονάδες.

  Ο πόλεμος είναι πρώτα αγώνας μεταξύ ανθρώπων, της εκπαίδευσης και χρήσης αυτών για τον επιθυμητό στόχο, και μετά εκμετάλλευσης υλικών για την εκπλήρωση του στόχου αυτού.

  Πάμε για πόλεμο χωρίς αξιωματικούς. Όλα τα άλλα που λέτε έρχονται δεύτερα.

  • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

   Διαφωνω για τους ΔΕΑ.Πληρως.Κατ εμε αν ο αλλος ειναι κανος να βγαλει πχ το τμημα στατιστικης του ΠΑΠΕΙ σε 4-5 χρονια και να μιλαει αγγλικα,γερμανικα, κατα πασα πιθανοτητα ειναι αρκετα εξυπνος για να αναλαβει διοικητικα καθηκοντα.

   Οταν μιλαω για την ποιοτητα των φανταρων,ακριβως αυτο εννοω.Δε βρισκομαστε στο 1940 οπου η πλειοψηφια ειναι αγροτες και δεν μπορουν να αναλαβουν καθηκοντα επειδη δεν εχουν εμπειριες.Το μονο που τους λειπει ειναι η εκπαιδευση-ωστοσο σε περιοδο πολεμου ειναι ταχυρρυθμη με το ζορι.

   Και οπως εχω ξαναναλυσει σε αλλο κειμενο εδω μεσα,μονο τυχαιο δεν ειναι που οι ΑγγλοΓαλλοι,με μεγαλη εμπειρια σε μαχες, επιμενουν οι αξιωματικοι τους να εχουν μια προπαιδευση πανεπιστημιακου επιπεδου και δεν δινουν βαρυτητα στην στρατο@#$@λιαση.Ουτε ειναι τυχαιο το ακαδημαικο προγραμμα του West Point.Συμφωνοι,υπολοιπονται οι ΔΕΑ σε στρατιωτικη προπαιδευση αλλα νομιζω 3 εβδομαδες στο μετωπο ειναι καλυτερο ταχυρρηθμο φροντιστηριο απο οποιαδηποτε 9μηνη προπαρασκευη εν ειρηνη.

   • Ο/Η Κυνέγειρος λέει:

    Κοίτα κάτι, δεν διαφωνώ ότι ένας απόφοιτος πανεπιστημίου είναι ικανότατος για διοικητικά καθήκοντα. Όπως είπες και στην αγγλία και στις ήπα (όχι με το west point αλλά στα rotc) οι απόφοιτοι γίνονται αξκοι.
    Και στις δύο χώρες περνάνε 9 μήνες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην σχολή όπλου και μετά έχουν 5ετία υποχρεωτική στις ΗΠΑ και 7ετία στην αγγλία. Στο ισραήλ όπως είπα οι 17χρονοι περνάνε 1 χρόνο σχολή και 3 σε μονάδες – και καθώς δεν υπάρχει ΣΣΕ – φτάνουν μέχρι ΑΓΕΕΘΑ αν το θέλουν.

    Στην ελλάδα ο απόφοιτος δεν περνάει έτος αλλά 4 μόλις μήνες σε σχολές με μέτριο εώς κάκιστο επίπεδο και πρόγραμμα. Πάει σε μονάδα, όπου αν τύχει συγκυριών μπορεί να μάθει 5-6 πράγματα για την διμοιρία του, μπορεί και όχι. Ούτε αξιολογείται εντός της σχολής ούτε εκτός. Τα ίδια ακριβώς και στην τουρκία απο ότι ξέρω – αλλά εκεί δεν τους νοιάζει.

    Κανένας ΔΕΑ δεν ξέρει να διοικήσει άλλου τύπου διμοιρία ή ανώτερο κλιμάκιο ή έστω να γίνει υποδιοικητής λόχου. Χειρότερη κατάσταση επικρατεί στους έφεδρους υπαξιωματικούς.

    Φίλε το μέτωπο δεν μαθαίνει σε κόσμο να πολεμά όταν δεν ξέρει που του πάνε τα 4. Πήρε ΔΥΟ χρόνια στον σοβιετικό στρατό. Πήρε άλλα ΔΥΟ χρόνια σε μας στους βαλκανικούς για να μπούμε στον ΑΠΠ με το κεφάλι ψηλά, και παρ όλα αυτά ΠΑΛΙ δεν είχαμε αξιωματικούς στην μικρασία μετά τις απώλειες του «αερααααααα» και τις αφίξεις απειροπόλεμων.

    Αν θέλουμε να μάθουμε να πολεμάμε θέλουμε πρόγραμμα, ένταση, χρόνο εφαρμογής, επανεκπαίδευση ξανά και ξανά. Με σχέδια τύπου «σε 3 βδομάδες στο πεδίο θα είμαστε οκ» θα γεμίζουμε τάφους, και δεν θα έχουν πλάκα αλλά σταυρό.

    • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

     Α)ΝΑι περνανε καιρο στις σχολες αλλα αυτοι εκπαιδευονται για να γινουν μονιμοι.Εσυ τους θες μεγιστα ως το επιπεδο του Ταγματαρχη.Σε αυτο οι ΔΕΑ ειναι μια χαρα κατα τη γνωμη μου.
     Β)Το επιπεδο της σχολης δοκιμων σε θεωρητικο επιπεδο εχει παρα πολλα κενα,ειναι η αληθεια.Ασχολουμαστε περισσοτερο με το ψυχολογικο κομματι και δεν τους βαζουμε να κανουν εργασιες,παρουσιασεις,αναλυσεις.Και ειναι κριμα γιατι πιστευω με εντατικη εκπαιδευση 2 εβδομαδων στα θεωρητικα,η αποδοση τους θα ηταν εκθετικη.Ωστοσο και παλι επιφυλασσομαι για το ποσο προβληματικοι μπορουν να σου βγουν.
     Γ)Καταλαβαινω τι λες για το χρονο προετοιμασιας αλλα εγω το βλεπω ως εξης: Αν πηρε σε εναν ανθρωπο αγροτη το 1910 και το 1940 δυο ετη να μαθει τα βασικα της διοικησης,δεν πρεπει να αρκουν 3 εβδομαδες σε ενα ατομο που εχει ενα εξαιρετικο βιογραφικο;
     Δλδ του ειναι πιο ευκολο να μαθει πως λυνουμε μια διαφορικη εξισωση ή τις διαταξεις της πολιτικης δικονομιας απο το πως να κουμανταρει στα βασικα 130 ατομα;

    • Ο/Η michalakias λέει:

     Μην ξεχνάμε οτι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και είναι μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία. Προφανώς και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε πολλά, ιδίως στην γενικότερη πρακτικότητα που τους διακρίνει, δεν μπορεί όμως το ισραηλινό μοντέλο ν’ αντιγραφεί 1 προς 1 στις ελληνικές κοινωνικο/πολιτικές συνθήκες (π.χ. διάρκεια θητείας).
     Και κάτι ακόμα, λίγο ανεκδοτολογικό αλλά νομίζω ενδιαφέρον: πριν αρκετά χρόνια (το 2000) γνώρισα έναν Άγγλο πρώην Para, ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει τα 5 χρόνια της υπηρεσίας του είχε πλέον αποχωρήσει. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η αντιπάθειά του προς τους αξιωματικούς!! Μου έλεγε ότι υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ στρατιωτών και αξιωματικών, λόγω κατά βάση κοινωνικής/ ταξικής προέλευσης και εκπαίδευσης. Μ’ άλλα λόγια τους έβλεπαν σαν λίγο-πολύ UFO που είχαν τελειώσει το Sandhurst, προερχόμενοι αποκλειστικά από ανώτερα κοινωνικά στρώματα ή/και από στρατιωτικές οικογένειες (κάτι σαν κλειστή κάστα), που δεν είχαν «λασπωθεί» ποτέ και έβλεπαν τους φαντάρους αφ’ υψηλού…

  • Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

   Ένας από τους λόγους που οι Αμερικάνικες Ε.Δ. έχουν ως κορμό τους υπαξιωματικούς και όχι τους αξιωματικούς.Αν και το σπουδαιότερο είναι ότι ότι βαθμό και να έχει ο καθένας, έχει αποδείξει ότι τον αξίζει, σε ένα ποσοστό τουλάχιστον άνω του 90%. Φυσικά ουδεμία αντιπαραβολή με το Ελλαδιστάν.

   Για το δε θεσμό των ΔΕΑ στην Ελλάδα..απλά tragic..όπως και για το σύστημα παραγωγής και προαγωγής στελεχών αν και είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει γρήγορα και ανέξοδα αλλά αλλάζουμε θέμα.

   • Ο/Η Πάτε καλά; λέει:

    Κανονικα επρεπε να εχουμε περισσοτερους υπαξ απο ο,τι αξ αλλα βλεπεις στην Ελλαδα ολοι θελουν να ειναι αρχηγοι…

 24. Ο/Η nikos λέει:

  Εξαιρετικά ενδιαφέρων ως συνήθως.Συμπληρωματικά: μεταπέσαμε πριν αρκετά χρόνια σε τριαδικό σύστημα επι τετραδικής βάσης λόγω λειψανδρίας, αυξημένης μαχητικής ικανότητας των νέων συστημάτων όπως κι άλλων λόγων που προκύπτουν έμμεσα απ’τα όσα αναφέροουμε (παρεμπιπτόντως: οι έμπειροι ισραηλινοί αφέθηκαν να επηρρεαστούν απ’την πολυετή επαφή τους με το σοβιετικό οργανόγραμμα που είχαν υιοθετήσει τα αντίπαλα αιγυπτιακά & συριακά ΤΘ και το οποίο αποδείχθηκε πολύ ευλύγιστο στην πράξη – επιπλέον αντιμετώπιζαν δυσμενέστερη της δικής μας έλλειψη προσωπικού, ενώ και το υλικό τους, Μ48/60, Centurion, ακόμη και από προπαρασκευασμένες στατικές θέσεις άμυνας ζοριζόταν όταν επρόκειτο να εκπέμψει αποφασιστική αντεπίθεση ως λιγώτερο κινητικό απ’τα Τ54/55, ενώ ο ουλαμός των 5 στάθηκε αξιόλογος μόνο σε «πυροσβεστικές» τοπικές κινήσεις).
  Το αναπεπταμένο πεδίο νομίζω συμφωνούμε ότι παράγει περιορισμούς -αφετέρου, η ταχεία συγκέντρωση που μάλιστα στο τρέχον επιχειρησιακό περιβάλλον μάλλον τη μορφή mobbing θα λάβει, επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, ακόμη και μετά την προβλεπόμενη μερική ή/και πρόσκαιρη αδρανοποίηση των εκτεταμένων οδικών αξόνων που περιέγραψες (γι’αυτό διατηρήθηκε η ερπύστρια εκατέρωθεν του ποταμού και δεν αντικαταστάθηκε μερικώς έστω). Επιμένω εντούτοις, και νομίζω συμφωνείς, πως στρατηγικός αιφνιδιασμός που δεν θα στηρίζεται σε προαποφασισμένη ενδοτικότητα τύπου Ιουλίου-Αυγούστου-κι επόμενων πολλών μηνών ’74, είναι πρακτικά αδύνατο να επισυμβεί εκτός αν εκτελέσουν ηλεκτρονικό πόλεμο πλήρους φάσματος 2 μεραρχίες ΗΠ σύμπραξης Ρωσίας-Κίνας-Δύσης-πλανήτη Άρη.
  ΠΒ: με την κοσμογονία διαρκείας στα πυρομαχικά, τις τακτικές και τα υποστηρικτικά υποσυστήματα ακόμη και σε Βούδες (ξέρουν οι αρχαίοι τον όρο!) κι οβιδοβόλα των 105 μπορείς να βασίσεις τον πρώτο ανασχετικό φραγμό ή ένα κυλιόμενο της α΄ αντεπίθεσης από μη αποκαλυφθείσες ως τότε θέσεις.Υπερβάλλω ασφαλώς,το ποτάμι εξάλλου δεν είναι νησί όπου τέτοιες σκέψεις δικαίως παραμένουν αξιοποιήσιμες).Όντως, ειδικά με τα ευπαθή έναντι διάφορων απειλών συστήματα διαχείρισης μάχης οι περισσότεροι σωλήνες θα γεννήσουν ανάγκη ανεπιθύμητου συγκεντρωτισμού. Αναχορηγία βλημάτων μονίμως εξασφαλισμένη είναι επαρκής συνθήκη καλής απόδοσης, σε ένα θέατρο τόσο γνωστό όσο και οι πίνακες βολής των δύο αντιιπάλων που δεν χρειάζεται κανείς πληροφορίες αλλά απλές γνώσεις για να τουςυποθέσει.
  Ο μεγάλος ασθενής: να θυμίσω την τύχη των ΑΜΧ-10Ρ σε επίπεδο δόγματος; τζάμπα έκαιγε η λάμπα της θεωρητικής επαφής με τις πραγματικότητες των θωρακισμένων γρεναδιέρων, εμπεδωμένες κι ενσωματωμένες στο δόγμα της συμμαχίας απ’την επαύριο της λήξης του Β ΠΠ ακόμη (για τη χερσαία ελιγμομάνα ΕΣΣΔ δεν το συζητούμε καν)… Αυτού του επιπέδου υπήρξαν οι επιτελείς του συγκεκριμένου όπλου, γι’αυτό και το παπί πολύ τους πέφτει. Φρονώ πως έπρεπε από ετών να επιστρέψουν στην α΄δημοτικού (Bren carrier, τροχοφόρο M-3), να περάσουν τα οφειλόμενα μαθηματάκια κι ύστερα να φωνασκούν για ΤΟΜΠ. ΤΟΜΑ πιστεύεις ότι τα αξίζουν; σκληρός αλλά δικαιωμένος απ’την ιστορία δυστυχώς αν και προερχόμενος απ’τους πεζούς. 1000 φορές να προικοδοτήσεις το ιππ-ΤΘ με δικό του βαρύ Μ/Κ ΠΖ υπο διοίκηση μονίμως, ακόμη και διακριτικά, μπας κι εγκλιματιστούν οι ελάχιστοι απαραίτητοι έστω. Κι ερχόμαστε στο ουσιώδες – νά γιατί τέτοιο καταγγελτικό μένος κατα της ανεπάρκειας κάποιων συγκεριμένων: πιστεύεις ότι το συγκρότημα μάχης, ως ιδέα (concept), γίνεται να υλοποιηθεί με κάτι άλλο εκτός από συνεκπαίδευση στα όρια αυτοματισμού σε ό,τι αφορά στη σύμπηξη, λειτουργία, δράση, ανασυγκρότηση κι εκ νέου δράση ad hoc συμπράξεων μονάδων-υπομονάδων που δεν θα τους πέσει ο ουρανός στα ανέμπνευστα κεφάλια τους αν κληθούν αν υλοποιήσουν ελιγμό υπο τέτοιους όρους; πόσο πανάκριβο είναι να προσομοιώσεις κάποιες αναμενόμενες συνθήκες, στο χαρτί, την οθόνη, το κουβούκλιο ή ακόμη και με την προσφυγή σε κανονικό μέσο και κλίμακα; Το Κampfgruppe μια φορά έτσι κατίσχυσε επι του εδάφους (και του εγγύς αέρα πρέπει να προσθέτουμε την απαίτηση στις μέρες μας), άσχετα αν ευτυχώς ηττήθηκε η ανώτατη διοίκησή του. Πυροβολητές, ΑΕΛΑ κι αρματιστές, τους φαντάζομαι να συμπράττουν αποτελεσματικότατα, απ’τα σοφά ΜΧ – ΥΠ – ΤΧ δικαίως αναμένουμε τα μέγιστα, οι ΔΒ και αι παραφυάδαι αυτών ευτυχώς εξελίσσονται με αυτογνωσία, το πόσο κόβει στους εφοδιαστές-μεταφορείς θα φανεί μετά την επιτυχία της αντεπίθεσης, μα με αυτό το ΠΖ σε επίπεδο δόγματος σε τί στρατηγική ευλυγισία αλήθεια να ελπίζει κανείς; Απ’τους άλλους να περιμένουν όλοι τα καλύτερα πάντως: αν τα διατειθέμενα μέσα το επιτρέπουν, το συγκρότημα μια φορά θ’αποτελείται από 2 άρματα με υποστήριξη ενός σωλήνα, άλλη φορά από επιλαρχίες μείον με ίλες συν εντός τους (διότι εκείνων δεν τους διαφεύγει ότι άλλα απομεινάρια εμπλοκής επιθυμούν αν συνεχίσουν ν ‘αγωνίζονται όπως γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, άλλα προσβλέπουν σε αποστολές συμπλήρωσης γιατί «τό’χουν» το θέμα αφομοίωσης ως εκπαιδευτικά υπερέχοντες, κι άλλοι δεν έχουν πρόβλημα να κινηθούν μαζί με ό,τι θά’χει περισσέψει αξιόμαχο απ’τη γειτονική ταξιαρχία). Η επίγνωση της κατάστασης επιτυγχάνεται σε περιβάλλον πολυτέλειας καιρού ειρήνης, περιλαμβάνει δε υποχρεωτικά την αυτογνωσία ως αφετηριακό σημείο, συνδυαστικά σε πραγματικό χρόνο με την εχθρογνωσία -ας επιτραπεί η ρίψη βαρέος τσιτάτου ως επίμετρο.

 25. Ο/Η αίας λέει:

  το ειχαμε θιξει και πιο παλια στο μπλογκ ,το πληθος των αξιωματικων και των εισακτεων στις Στρ.σχολες αυτον τον σκοπο εξυπηρετει ,την επαρκεια αξιωματικων την περιοδο επιχειρησεων και για τις επιστρατευομενες μοναδες.

  μια εμα με δυναμη 41 αρματων αντιμετωπιζει στην ουσια την αναπασα στιγμη καταρευση.
  υπερβολικο …αλλα.
  αν αφαιρεσουμε τα 2 διοικ. αρματα …μενουν 39.
  αν υποθεσουμε οτι ,ασφαλως καποιο ποσοστο θα ειναι εκτος αμεσης κινησης λογο τεχνικων προβληματων.
  τοτε μιλαμε για εναν μικροτερο αριθμο….αν αφαιρεσουμε κα το 30% απωλειων που ειπε φιλος πιο πανω….τοτε την δευτερη μερα επιχειρησεων η εμα εχει εκφυλιστει σε ενισχυμενη ιλη.
  στην ουσια δεν υφισταται.
  η χωρα δεν εχει την ευκαιρια να αναπληρωσει τις απωλειες ευκολα ,οποτε σε μια μεση παραταση εχθροπραξιων ουσιαστικα προχωραμε σε διαλυση του συνολου των μοναδων και στις συγχωνευσεις τους……στην πραξη …χασαμε τον πολεμο.
  η διαφορα των 13 αρματων….φανταζει μικρη αλλα ειναι σχεδον το 30% της δυναμης μιας ταξιαρχιας…το μαξιλαρι της.
  δεν ειμαστε αριθμολαγνοι και δεν χρειαζονται οι αριθμοι να ειναι σε απολυτη αρμονια για να πολεμησουμε….σιγουρα οι συνθεσεις θα ποικιλουν….το θεμα ειναι το ‘μαξιλαρι’.
  (προσωπικα δεν θερω κανεναν ουλαμο δυσκολο στην διοικηση για τον αριθμο του….και προτιμω τα 5 αρματα δυναμη αφου δεν μπορω να εχω …..εξι.).

  στα ακ πυροβολα…θεωρω (και εδω οπως παντου)…οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα.
  ολα χωρανε…ενισχυση του απο 18 σε 24 σωληνες…και αν ειναι δυνατον 2 στην ταξιαρχια.
  (με ολο το σεβασμο αρματιστη και συγχαρητηρια για την ολη σου παρουσια στο δικτυο).

  καλυτερα να μειωθουν οι μοναδες παρα να ειναι ‘χαρτινες’ ;
  (χαρτινες δεν ειναι …για την υπερβολη το γραφω…θα δεχτω οποια παρατηρηση).

  επιμενω στο counter artillery.

  δεν νομιζω οτι οποιαδηποτε ανασκευη /χρηματα πανω σε μ113 και λοιπα, συμφερει ,οταν με τα ιδια χρηματα υπαρχουν μεταχειρισμενα.
  ( το ιδιο πιστευω και για τα λεο1 αλλα και για τα α4…..με τα ιδια αγοραζεις μεταχειρα λεο2α6…
  αλλα αφου λεφτα δεν υπαρχουν …δεν πονοκεφαλιαζουμε τωρα….απλα θυμιζω οτι με 500 χιλιαρικα οι γερμανοι μας δινανε μαρντερ….δεν θα τα ριξω στα μ113…οσο αλυσιδα υποστηριξης και αν αεχουμε και λοιπα…..ενταξει για τα α4 καλο θα ειναι να δουμε καποια στιγμη ενα προγραμμα…ελπιζω το ελβετικο για να συνοδευτει με καποια κομματια τους….αγνοηστε το σχολιο).

  μεταχειρισμενο υλικο σε ποσοτητες αφου δεν εχουμε χρηματα ,αρκει να ειναι πραγματικα ΦΘΗΝΟ.

  -εδαφολαγνεια , μονο οταν υπαρχει επιχειρησιακη αναγκη….και αιμοραγια αντιπαλου
  πολεμα οπου μπορεις να νικησεις.
  (ελα τωρα αρματιστη ,στοιχημα πως οταν ειχες την ιλη …ουτε τα αυτοκινουμενα δεν θα περιμενες για να ορμηξεις….αγνοηστε παρακαλω και αυτο το σχολιο σαν αχρηστο).

  Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ να εχει την δυνατοτητα …να ριξει μια καλη μαχαιρια στην τουρκα στον εβρο και οχι να κρατα μονο ασπιδα.(που δεν κρατα μονο).
  (και αλλο ασχετο -αλλα μεσα στρατηγικου πληγματος πρεπει να γινουν πιο πολλα ,οχι μονο scalp).

  • Ο/Η Κ.Γ λέει:

   ολα αυτα θελουν λεφτα που ακομα και σε βαθος χρονου δε θα χουμε…
   Η δουλεια μορει να γινει με καλυτερη χρηση των υπαρχοντων συστηματων με μικρες προσθηκες απο »ευκαιριες»
   -τα m-113 οπως ειπα και ποιο πανω μπορουν με σχετικο μικρο κοστος να λαβουν μια ποιο αξιοπρεπη θωρακιση το ιδιο και τα Λεωνιδας τα δευτερα ως νεοτερα με την προσθηκη ενος τηλεχειριζομενου πυργου μπορουν να καλυψουν το κενο των ΤΟΜΑ
   -οσων αφορα τα πυροβολα υπαρχουν και περι τα 260 m-114 και 445 m-101 σε εφεδρια μπορει να ναι παλαια αλλα ειναι οπλα τα οποια μαλιστα θα μπορουσαν να πανε σε νησους αποδεσμευοντας αλλα για τη Θρακη
   -Μη ξεχναμε και τις προτεραιότητες…πρωτα πρεπει να δουμε τα προγραμματα της ΠΑ και του ΠΝ…
   Τα μεσα στρατηγικου πληγματος πρεπει να ναι τα τελευταια που θα πρεπει να μας ανησυχούν…

   • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Aυτό το ,,σχετικά μικρό κόστος,, πόσα λεφτά είναι για κάθε όχημα ?? Εδώ και 50 χρόνια δεν μπήκαν ασπίδια και πρόσθετη θωράκιση στα Μ-113. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως αυτά μπορεί να γίνουν τώρα ?? Αν δεν γίνεται να αποκτήσουμε ΤΟΜΑ η τοποθέτηση πυροβόλου στα Λεωνίδας ακούγεται καλή λύση. Το θέμα είναι πως τώρα αυτοί οι τηλεχειριζόμενοι πύργοι κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το όχημα.
    Επειδή φαίνεται πως με τα Μ-2 δεν υπάρχει φως μιας που έχουμε για χρόνια τα ΒΜΡ-1 και τελικά δεν θα αγοραστούν τα ΒΜΡ-3 μία λύση μπορεί να είναι το ενδίαμεσο τους. Δηλαδή το ΒΜΡ-2. Βέβαια για πολιτικούς λόγους μία αγορά ρωσικών όπλων ίσως να μην είναι επιθυμητή….. Πάντως το ρωσικό τομα είναι φτηνό και είναι το μόνο που μπορεί να αποκτηθεί σε ικανούς αριθμούς. (400+ οχήματα)
    Στα νησιά πρέπει να υπάρχουν α/κ πυροβόλα.

    • Ο/Η Αρματιστής λέει:

     Αν κατάλαβα καλά, ενώ ισχυρίζεσαι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για πρόσθετη θωράκιση, προτείνεις τη τοποθέτηση πυροβόλου στα Λεωνίδα που στοιχίζει όσο και το ΤΟΜΠ, ή την αγορά ΒΜΠ 2 από τη Ρωσία. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
     Ευτυχώς που δεν αγοράσαμε τα ΒΜΡ-3. Και προσωπικά πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε ΤΟΜΑ. ΤΟΜΠ με ισχυρή θωράκιση ναι. Οι Ισραηλινοί με πολεμική εμπειρία 6 ή 7 πολέμων, δεν σκέφτηκαν μέχρι σήμερα να προμηθευτούν ΤΟΜΑ.
     Τα νησιά διαθέτουν Α/Κ πυροβόλα.

     • Ο/Η Γιάννης λέει:

      Αφού για 50 χρόνια δεν μπήκαν ασπίδια και θωρακίσεις στα Μ-113 είναι φυσικό επόμενο πως δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν στο μέλλον. Και να υπήρχαν λεφτά κανείς αρμόδιος πολιτικός δεν θα αποφασίσει να πέσουν λεφτά σε οχήματα τέτοιας ηλικίας.

      Για τα Λεωνίδας από την στιγμή που δεν υπάρχει φως να αποκτήσουμε νέα τομα γράφω ότι ακούγεται καλή λύση (έχει διαφορά με το ,,είναι καλή λύση,,) να μπει πυροβόλο. Αλλά αυτό κοστίζει πιο πολύ από τη αξία του οχήματος. Οπότε δεν θα μπει….

      σημείωση, Κάποιος που βλέπει ότι δεν φαίνεται πως θα αποκτήσουμε 400 μεταχειρισμένα Μ-2 ή καινούργια ΒΜΡ-3 καταλήγει σε ένα φαινομενικά απλοικό συμπέρασμα πως αφού έχουμε 400 Λεωνίδας ας του βάλουμε πυροβόλο ώστε να τα κάνουμε τομα. Ακούγεται καλή λύση. Όμως είναι ?? Εδώ είναι το θέμα…..

      Δεν πιστεύω ότι θα αγοραστούν ΒΜΡ-2, για πολιτικούς λόγους. (ο Σαμαράς βλέπει πως Μέρκελ και αμερικάνους…) Πάντως με μία τιμή το πολύ 100.000 ευρώ/όχημα είναι πιο φτηνή λύση από την τοποθέτηση πύργου στα Λεωνίδας και προτιμότερα από την ,,επένδυση χρημάτων,, (σε εισαγωγικά γιατί πρόκειται για πέταμα χρημάτων) στα 50ετίας Μ-113.
      Στο θέμα των χρημάτων δεν είναι αδύνατο να βρεθούν 40-50 εκατ. για ΒΜΡ-2 αλλά πάντως φαίνεται δύσκολο.
      Προσωπικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν θα αποκτήσουμε τομα.

      Οι ισραηλινοί έχουν δώσει το βάρος τους σε βαριά τομπ με οπλισμό αρκετά πολυβόλα. Μήπως αυτό οφείλεται ότι έχουν να κάνουν περισσότερο με αντάρτες και αγώνα σε κατοικημένες περιοχές ?? Πάντως είναι οι μοναδικοί που ακολούθησαν αυτό τον δρόμο, οι άλλοι στρατοί αγοράζουν τομα.
      Αυτό που βλέπω είναι ότι αν πάρουμε τομα κατά πάσα πιθανότητα ο Ε.Σ δεν θα καταφέρει να τα αξιοποιήσει πλήρως.

      Ναι, τα νησιά έχουν α/κ πυροβόλα. Το γράφω πως πρέπει να υπάρχουν, δεν γίνεται να φύγουν (ικανός αριθμός τους) για να ανέβουν στον Έβρο και την θέση τους να πάρουν τα 100άδες Μ-114 και Μ-101.

      σημείωση, Ο Κ.Γ έγραψε πριν να πάνε τα παλαιά ρ/κ π/β στα νησιά αποδεσμεύοντας άλλα (εννοεί Μ-109, Μ-110) για την Θράκη.

    • Ο/Η Κ.Γ λέει:

     Το να βαλεις ενα πλεγμα και ενα ασπιδιο ποσο πια μπορει να κοστισει?ειναι δουλεια που μπορει να γινει ακομα και στις μοναδες….
     Τηλεχειριζομενοι πυργοι μπορουν να φτιαχτούν και ενχωρια επι Φραγκου πχ ειχε δοκιμαστει προτυπο με τετοια πλατφόρμα και πυροβολο απο παλαιο f-1 γα χρηση εναντίων αεροπρογεφυρωματων….
     Το συνολικο κοστος δε νομιζω να ναι μεγαλυτερο απ την αγορα bmp-2 η την ενσωματωση των m-2 αν διατιθονταν!
     Τελος τα ρυμουλκουμενα μπορουν να πλαισιώσουν τις αυτοκινουμενες μοιρες στον Εβρο οπου χρειαζεται…(πχ τα υπαρχοντα m-109 σε καθε μοιρα συν 6-7 ρυμουλκουμενα για οπου χρειαστει…)
     Ας εκμεταλευτουμε σωστα οσα εχουμε!

     https://strategyreports.wordpress.com/2012/04/10/%CE%BC113-soukos-3g-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF-gatling-m61-%CF%84%CF%89%CE%BD-20mm-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA/ (το προγραμμα στο οποιο αναφερομαι)

     http://www.army.gr/files/Image/2011_boli_pv_metekpaideusi/DSC00885.jpg (ρυμουλκουμενα σε συνεργασία με αυτοκινουμενα…)

     • Ο/Η Giannis Spanakis λέει:

      Aς αρχίσουμε με πύργο προστασίας του πυροβολητή στα Μ113 και μετά ας πάμε στα πιό δύσκολα…

     • Ο/Η Γιάννης λέει:

      Πρόσφατα διάβασα στο fb σχόλιο στρατιωτικού που υπηρετεί σε μονάδα με Μ-113 στον Έβρο. Έγραψε πως η αγορά πλακών (πάχους 3 εκατοστών) για τα ασπίδια σε Μ-113 είναι κοστοβόρα υπόθεση. Και πως η μετατροπή των οχημάτων δεν μπορεί να γίνει στις μονάδες.
      Όποιος είναι στο fb αν θέλει ας ρίξει μία ματιά στο προφίλ του γνωστού Σάββα Βλάση, στις φώτος του έχει μία με ασπίδιο σε τουρκικό Μ-113 και παραδίπλα θίγει το θέμα πως επί 50 χρόνια δεν μπήκαν ασπίδια σε Μ-113 μας.
      Τα όσα γράφονται στα σχόλια από κάτω έχουν ενδιαφέρον.

      Για την θωράκιση, άλλο οι γρύλιες για να προστατεύουν από τις ρουκέτες RPG-7 των αφγανών και ιρακινών ανταρτών και άλλο τα χ/ψ πακέτα θωράκισης όπως αυτά των ισραηλινών.

      Πόσα είναι τα πυροβόλα DEFA των Μirage F-1 ?? Και με το να βάλει κανείς ένα π/β σε Μ-113 δηλαδή καθάρισε ?? Χρειάζονται και άλλα πράγματα (π.χ σκοπευτικά) που είναι ακριβά. Γιατί άραγε οι στρατοί αγοράζουν τομα και δεν πέρνουν τα παλαιά Μ-113 να τους βάλουν πυροβόλα παλαιών α/φων ??
      Το να βάλει κανείς ένα θερμικό σε ένα ΒΜΡ-1/-2, Μ-113 για να μπορεί να εντοπίζει στόχους την νύχτα (δεν γίνεται να ρίχνεις στα τυφλά….) το κόστος του είναι μεγαλύτερο από την αξία του οχήματος.

      Το να γίνει το χ ή ψ πράγμα και έχει σχετικά μικρό κόστος είναι κάτι (πάρα-πολύ) πολύ σχετικό. Όσες φορές έχω διαβάσει να γράφει κανείς προτάσεις με σχετικά μικρό κόστος αυτό που βλέπω είναι ότι δεν έχει ιδέα ποιο είναι το κόστος. Απλά πιστεύει πως είναι μικρό. (έλα μωρέ…. πόσο να κάνει ένα ασπίδιο και μία θωράκιση….., πόσο να κοστίσει να κοτσάρουμε ένα πυροβόλο από Μιράζ σε ένα Μ-113…..) Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά….
      Ένα θέμα είναι ποιος θα κάνει την μετατροπή/αναβάθμιση και πόσο θα την χρεώσει.

      Τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα δεν έχουν μέλλον. Πλην μικρού αριθμού (18) για τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις όλα τα άλλα είχε αποφασιστεί να αποσυρθούν. Σήμερα χρειάζονται σύγχρονα α/κ πυροβόλα.

      • Ο/Η Κ.Γ λέει:

       τα m-113 δε θα αντιμετωπισουν αρματα…στην ουσια θα μεταφερουν τα στρατευματα που θα καθαρισουν τους θυλακες που εχουν σαρωσει τ αρματα και το πυροβολικο οποτε και οι γρυλιες ειναι μια καποια αμυνα εναντι των α/τ οπλων του Τουρκου πεζικαριου…
       Αν το κοστος για τα ασπιδια ειναι τοσο μεγαλο (πραγμα που δεν πιστευω) ας βαλουν σακια για την προστασια του πυροβολητη..
       Οι λυσεις που προτείνονται δεν ειναι ιδανικες αλλα ειναι καλυτερες απ τις υπάρχουσες…δεν ειπε κανεις πως με μια μετρια τηλεχειρηζομενη εξεδρα θα αποκτήσουμε τομα περιωπής αλλα σιγουρα θα ναι κατι καλυτερο απ τα υπάρχοντα!
       Τελος οσων αφορα τα ρυμουλκουμενα…Αυτα εχουμε μ αυτα θα καλυψουμε τα κενα…λεφτα δεν υπαρχουν ουτε μαγικες λυσεις παιρνουμε οτι εχουμε και καλυπτουμε τις οποιες αναγκες…

       • Ο/Η strategy λέει:

        Οι γρίλιες είναι κάτι σαν την …»έξυπνη σίτα». Πολυδιαφημισμένη αλλά ανεπαρκής, όπως αποδείχθηκε από τις Ταξιαρχίες Stryker. Η εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου πύργου σε οχήματα που έχουν ανακατασκευαστεί και ανακατασκευαστεί εκτός από αντι-οικονομική, είναι και μη αποδοτική. Tα Μ113 είναι εκτεθειμένα ακόμα και σε βολές πολυβόλων 12,7mm, το ζήτημα είναι να προλάβουν να φτάσουν στις θέσεις για να αποβιβάσουν το προσωπικό. Όταν συνειδητοποιήσουμε και συμφωνήσουμε ότι τα Μ113 θα εκτελέσουν αποστολές αυτοκτονίας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε τη συζήτηση.
        Αυτός είναι ο λόγος που έθιξα δύο φορές (εδώ και εδώ) το ζήτημα της δωρεάν απόκτησης M113A3 από τις ΗΠΑ: ισχυρότερος κινητήρας, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα λόγω αντικατάστασης των εσωτερικών δεξαμενών καυσίμου με νέες εξωτερικά προσαρμοσμένες που παρέχουν βελτιωμένη παθητική ασφάλεια στο προσωπικό συγκριτικά με τα Μ113Α1/Α2 του ΕΣ. Τουλάχιστον να εξοπλιστούν τα μισά Μ/Κ ΤΠ πρώτης γραμμής.

        • Ο/Η Κ.Γ λέει:

         oταν εγραψα για εξέδρα οπλισμου μιλησα για τοποθέτηση στα νεοτερα Λεωνιδας τα οποια αν και καπως ανωτερα των m-113 με περισσότερες προοπτικές για καποιο λογο δεν εχουν μεταφερθει στη Θρακη..!

         • Ο/Η Γιάννης λέει:

          Δεν χρειάζεται να βάλουμε πυροβόλα Μ-61 σε ΤΟΜΠ ειδικά για να αντιμετωπίσουμε εχθρικό πεζικό ή να βάλουμε πυροβόλα από τα παλαιά Μιράζ στο χ/ψ όχημα για να το κάνουμε τομα ή οτιδήποτε άλλο για να αντιμετωπίσουμε την χ/ψ συγκεκριμένη εχθρική απειλή.

          Αν δεις στο Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν βάλει τις γρύλιες στα άρματα και τομπ/τομα για να προστατευθούν από τα rpg των ανταρτών. Εδώ τι προστασία να παρέχει η γρύλια από τα τουρκικά rpg ?? Πριν από αυτά τα Μ-113 μας θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα πυρά (από αντιαρματικούς πυραύλους, τα πυροβόλα 25 mm των AIFV) από μεγαλύτερες αποστάσεις.

          • Ο/Η Κ.Γ λέει:

           εδω Γιαννη εχουμε το θεμα με το δογμα χρησης….θα βαζουμε τα αρματα να καθαριζουν οσες απειλες ανέφερες (προς το παρον δε μπορουμε να κανουμε κι αλλιως) και τα ΤΟΜΠ θα ναι απλα ταξι μαχης η θα εχουν ενεργη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των απειλων?Το ζητημα του ΤΟΜΠ σημερα ειναι η no1 προταιρεοτητα του ΕΣ η τουλάχιστον θα επρεπε να ειναι…!

  • Ο/Η Αρματιστής λέει:

   Αγαπητέ Αία

   Έχω κάνει ουλαμαγός επί ένα σχεδόν χρόνο πριν αναλάβω διοικητής Ίλης. Και διοικητής Ίλης αρκετά χρόνια στο «ΠΟΤ». Μιλάμε για ηρωικές εποχές. Μπροστά με επάνδρωση 100%. Ήταν αμέσως μετά τη κρίση. Επομένως υπάρχει αρκετή και σημαντική γνώση και εμπειρία επί του ζητήματος.

   Σε πληροφορώ ότι ακόμη και στις ασκήσεις, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η διοίκηση ενός ουλαμού αρμάτων. Πόσο μάλλον στο πόλεμο. Ο διμοιρίτης ΠΖ και ο ουλαμαγός αρμάτων, μπορούν να διοικήσουν στο πόλεμο μόνο αυτό που βλέπουν. Αυτό δηλαδή που είναι δίπλα τους. Μη ξεχνάς δε, ότι οι ουλαμαγοί σε ποσοστό 90% δεν είναι της ΣΣΕ. Επομένως δεν υπάρχει για αυτούς που επιλέγονται για ουλαμαγοί η απαιτούμενη γνώση. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις ώστε κάποιος να μπορεί να αναλάβει διοικητής ουλαμού αρμάτων; Τι προσόντα, γνώσεις και εμπειρίες πρέπει να διαθέτει για να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και να μπορεί να διευθύνει την ισχύ τριών αρμάτων; Όταν η θητεία ήταν 24 μήνες και οι ΔΕΑ περνούσαν ένα σχολείο διάρκειας 4 μηνών, υπήρχε μια προοπτική. Με θητεία όμως 12 μηνών, δεν γίνεται.

   Τέλος πάντων, εμείς δεν διαθέτουμε εμπειρία πολέμου ΤΘ. Θα πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε σοβαρά για τους λόγους που οι Ισραηλινοί επέλεξαν το μοντέλο του ουλαμού των 3 αρμάτων, της Επιλαρχίας των 32 αρμάτων και της ΤΘ Ταξιαρχίας των 3 επιλαρχιών.

   Σχετικά με τα Μ113. Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για αγορές, ακόμη και μεταχειρισμένων. Ως εκ τούτου ένα πακέτο πρόσθετης θωράκισης, είναι το μόνο που μπορεί να γίνει. Τουλάχιστο για τα ΤΟΜΠ των Μ/Κ λόχων.

   • Ο/Η Κ.Γ λέει:

    φιλε αρματιστη αν οντως υπαρχει θεμα αριθμων στις μοναδες των τεθωρακισμενων γιατι οι επιτελεις επελεξαν ν αποσύρουν 3 τυπους αρματων και δεν διατήρησαν καποια ωστε οι οροφες να μεινουν οπως θεωρείται το σωστο…
    Κατανοώ την εμπειρια σου στο θεμα απλα μου κανει εντύπωση η επιλογη καθως υποθετω πως οσοι την καναν θα χαν ανάλογη τουλάχιστον εμπειρια…
    Φιλικά παντα!

   • Ο/Η αίας λέει:

    κυριε ιλαρχε

    γνωριζεται πως δεν ταιριαζει ουτε στις συνηθειες ,ουτε στην ιδιοσυγκρασια των ‘μαυρων’ να αμφισβητουν τα λεγομενα των διοικητων τους.
    παραβλεποντας το δημοσιο χαρακτηρα του διαλογου ,υπεπεσα στο λαθος της αντιπαραθεσης.

    στο μυαλο μου ειχα τις αναμνησεις απο την θητεια μου ,τις κουβεντουλες που ειχε ολη η οικογενεια στον ορχο και ολοι λεγαμε τις αποψεις μας ,αποριες ,εντυπωσεις ,παιχνιδια ,μπινελικια κτλ…απαντες απο ιλαρχο μεχρι φάνταρο.(πηγα στα 18 και γι αυτο βλεπω με συμπαθεια το σχεδιο 18 στα 18).

    ανγκαζομαι να κανω την παρενθεση αυτη και προσθετω πως ,ενω δεν ξεφυγε το συνολο των κληρωτων (και εγω φυσικα) απο τον κανονα που ηθελε να υπηρετουν αρκετα παραπανω απο την κανονικη διαρκεια της θητειας (μας σαπισατε στην φυλακα ρε ιλαρχε).
    παρολα αυτα δεκαετιες μετα ,ενταξει ισως και με τον ρομαντισμο της αναπολησης της νιοτης ,θυμαμαι με αγαπη και τα στελεχη και το προσωπικο….(διαφημιση της αμστελ γινομαστε οταν τυχαινει να συνταθουμε τυχαια με καμια σειρα).

    παραδεχομαι επισης πως τωρα που τα σκεφτομαι…μας εσωσαν το τομαρι οι ουλαμαγοι και ο ιλαρχος πολλες φορες απο πολλα σοβαρα μπλεξιματα (στρατοδικεια ,στρατονομους ,δημαρχους ,αστυνομια κτλ)…..υπηρχε αυτο που μετα απο χρονια καταλαβα την αξια του ΠΝΕΥΜΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ,κατι που σφυρηλατηται με την ικανη διαρκεια της θητειας (κατι που αγνοουμε και αναφερομαστε στην αξια εκπαιδευσης μονο ως προς τον χρονο).

    στα σημεια που αναφερατε ,ειμαι υποχρεωμενος να συμφωνησω.

    δεν θα σχολιασω προσωπικες εμπειριες απο δεα και φυσικα δεν θα τις αντιπαραβαλω με δυνατοτητες αλλων…..ας απασχολησει την ηγεσια πως πρεπει να επιλεγεται ενας δεα και που πρεπει να υπηρετει…και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν εχουμε ολοι τις ικανοτητες και τα φοντα να γινουμε ‘ηγετες’….υπαρχουν καλοι και κακοι και δεα….το ποσοστο εξεταζω και εδω ,που οφειλει να ειναι πολυ πανω απο τον μεσο ορο (ελπιζω πως ειναι).

    γνωριζεται ομως πως σε καθε ουλαμο υπαρχουν 2 αρματα που εκτελουν χρεος ουλαμαγικου αρματος. το κυριο και το βοηθητικο.
    αυτο στην πραξη σημαινει πως γινεται η υποδιαιρεση του ουλαμου…..συνηθως σε ζευγαρια…οποτε το μονο αρμα κοπηκε.
    αυτο δεν σημαινει οτι ειναι παντα προς το καλο…ή οτι ενας καλος βοηθος ουλαμαγος και ο βοηθος του…δεν εκαναν σοφη χρηση του μπαλαντερ.
    οτι οταν υπαρχει δεσμος συνενοηση και σαφης ρολος….ο 5ος ηταν ξεκρεμαστος ή εκτος ελεχγου…..να το πω πιο λαικα (σαν λαικος που ειμαι)…επαιζε συχνα σαν κρυψος φορ….η ελευθερο λιμπερο…χωρια τις φορες που θα αναλαμβανε την διμοιρια που θα κολουσε πανω μας.
    δεν επανερχομαι στα προηγουμενα μου για ‘μαξιλαρι’ διαθεσιμοτητες κτλ….

    υπαρχει μεγαλος σεβασμος και προς τους ισραηλινους απο μερους μου…..θα μου επιτρεψετε να πω ομως ,πως την ιδια εκτιμηση τρεφω προς τους ελληνες αξιωματικους (τουλαχιστον οσους ειχαμε εμεις -ηταν εκπληξη γιατι περιμενα καυλωμενους καραβαναδες-)

    αυτος ειναι κυριως ο λογος που χρονια μετα αρχισα να διαβαζω και (να γραφω πες) στο ιντερνετ ,περα απο την αγαπη για την πατριδα που μου εμφυσηθηκε και απο την θητεια μαζι με την οικογενεια και το σχολειο αλλα και τις παρεες.

    σημειωνω σαν ανεκδοτο πως οι ελληνες αξιωματικες καμια φορα και απο υπερβολικη ακαμψια …..ειναι/παραμενουν εκει που αλλοι συναδελφοι τους επανερχονται μετα απο πολυδαπανες (σε υλικο ,χρημα και αιμα) αναζητησεις.
    (επισης ,με χαρα ξανα βλεπω πως τα σεναρια εκπαιδευσης που καναμε τοτε …εκτος φυλλαδιου…ειναι αυτα που διδαχθηκαν οι συμμαχοι μετα απο τους πολεμους τους …πολλες φορες…..υπηρξε δηλαδη αμεση αντιληψη των δεδομενων……και αυτο το καταλαβα προσφατα διαβαζωντας τετοιου ειδους σαιτ).

    over and out.

   • Ο/Η manolis λέει:

    Αγαπητε Αρματιστη,
    ο Αιας μιλησε για «ΠΝΕΥΜΑ ΜΟΝΑΔΑΣ» , μια ενδιαφερουσα κουβεντα που καναμε στον Βελισσαριο. Δεν ειχα καποια απαντηση σας παντως μετα , αν και δεν περιμενω να απολογηθειτε για κατι.
    ΥΓ. Ειδατε τις μοτοσυκλετες του ΕΣ στη Μικρα Ασια που εστειλα?

 26. Ο/Η Themis λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο και μπράβο και στο site το οποίο έχει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα που το παρακολουθώ σχεδόν καθημερινα. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπεις συνεχόμενες ασκήσεις από τις Ε.Δ. γιατί η εικόνα που είχε περάσει στον κόσμο λόγω οικονομικής κρίσης μας είχε ανησυχήσει.
  Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου το εξής , εφόσον σημαντικό ρόλο σε ένα θερμό επεισόδιο με τους γείτονες θα παίξουν τα ραντάρ μας και κυρίως αυτά της αεράμυνας , υπάρχει προβληματισμός πώς θα αντιμετωπίσουμε τα harpy?
  Εάν καταφέρουν και μας τυφλώσουν θα έχουν κάνει το 50% από ότι έχουν σκοπό χωρίς να «ματώσουν» καθόλου.

  • Ο/Η strategy λέει:

   Σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιου θερμού επεισοδίου (βλέπε δολοφονία Σμηναγού Ηλιάκη), το ΓΕΕΘΑ διατάσσει τους Μείζονες Σχηματισμούς (1η Στρατιά, ΑΣΔΕΝ, ΑΤΑ, ΑΣ) για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που έχουν μια συγκεκριμένη κωδική ονομασία και είναι συγκεκριμένα αυτοματοποιημένα βήματα για μετάπτωση σε πολεμική ετοιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση αυτής της απειλής όπως και άλλων συμβατικών ή ασύμμετρων απειλών, όπως π.χ. μια κυβερνοεπίθεση στο εθνικό σύστημα αεράμυνας που αποτέλεσε σενάριο άσκησης παλαιότερα…
   Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο, θα περιοριστώ να πω ότι α) το δίκτυο αεράμυνας είναι πολυεπίπεδο και αλληλοκαλυπτόμενο και δεν περιλαμβάνει μόνο επίγειες πλατφόρμες και β) οποιοδήποτε τακτικό οπλικό σύστημα είναι αντιμετωπίσιμο. Eπίσης διαβάζω ότι οι Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις που απέκτησαν τα συγκεκριμένα συστήματα, διαπίστωσαν «προβλήματα καθοδήγησης» στα δικά τους Harpy και τα θεωρούν πλέον άχρηστα, εγκαταλείποντας την ιδέα απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού…

 27. Ο/Η nikos λέει:

  To βαρύ ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ είναι απαραίτητο αν πρόκειται να υλοποιηθούν οι standard διαδικασίες (το πεζικό δεν κατέρχεται από το όχημα πλέον να εξορμά πεζή, αλλά ακολουθεί το άρμα, εκτελώντας σκοπευμένα πυρά υπο την προστασία θώρακα, με σκοπό την απαγόρευση επιτυχούς αντιαρματικής βολής από τα σχετικά όπλα του αντιπάλου – σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πυροβόλο του εχθρικού άρματος εννοείται). Οι ισραηλινές επιλογές, και οι πλέον ευφάνταστες (πχ Achzarit) εξετάστηκαν την εποχή εφαρμογής της CFE με αντικείμενο πήγματα Μ-47 κλπ. Ασφαλέστερο θεωρώ ότι οι της IDF κατέστησαν τον πεζό «οικόσιτο» εντός του Merkava: μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να μπολιαστούν με τη σωστή νοοτροπία ορισμένοι, αν είναι και βιολογικά υπο «επιτήρηση». Για Κεντάυρους, Αλεξάνδρους κλπ δεν θέλω να αναφερθώ, είναι λυπηρά όλα όσα δεν έγιναν.Αλλά και να γινόταν, ποιοί θα τα αξιοποιούσαν, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το ΑΜΧ-10 σαν ΤΟΜΠ; κρίμα στο εικοσάρι του…
  Εννοείται ότι, ευτυχώς, Α/Κ ΠΒ διατέθηκε στα νησιά από χρόνια. Το σενάριο αποκλεισμού, πρόσκαιρου έστω, επιτυχούς δηλαδή απομόνωσηςνήσου ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την πολλαπλότητα στόχων (ΑΒΑΚ, Ε/Π, προγεφυρώματα κάθε είδους με ή χωρίς βαρύ υλικό, ακόμη κα παραπλέουσες εχθρικές μονάδες επιφανείας, αντίπαλα συστήματα ΠΒ στη μικρασιατική του ακτή με επαρκές βεληνεκές για συμμετοχή του στις επιχειρήσεις, αλλά και προαποθηκευμένο υλικό, εφεδρικά κέντρα διοίκησης επ’αυτής της ίδιας εχθρικής ακτής εφόσον υπάρχουν πληροφορίες για αυτά), επιβάλλουν την περίσσεια σε μέσα για το φίλιο ΠΒ. Οι υποδομές για αποθήκευση επαρκούν, στα 4 μεγάλα, όπως και σε ορισμένα μικρότερα ακόμη -γι’αυτό άλλωστε και τίποτε δεν αποκλείστηκε ποτέ ως τώρα. Οι εκπαιδευμένοι ντόπιοι κάποιας ηλικίας ξεσκονίζουν εξάλλου τακτικά τη θύμηση του κλείστρου και των λοιπών αρχών λειτουργίας. Εδώ έχουμε αποδεχθεί την παρουσία Μ113 δίπλα στα διαστημόπλοια Λεο, αλλά, οι πονηρούληδες, δώσαμε Λεωνίδες στα νησιά από νωρίς για την εξάλειψη προγεφυρωμάτων.

 28. Ο/Η Lampros λέει:

  strategy,
  οπως ειδες ειναι απο τις καλυτερες αναρτησεις σου και το ενδιαφερον ειναι πολύ μεγαλο. Τα σχολια δε ειναι εξαιρετικά ειδικα αυτα απο τους γνωριζωντες. Θα σου προτεινα να κανεις μια ξεχωριστη αναρτηση με μια συνοψη των συμπερασματων που εχεις ξεχωρισει απο τα σχολια.

 29. Ο/Η BILO λέει:

  και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα μπορούν να ανεβούν σε διάφορες πλατφόρμες και να γίνουν αυτοκινούμενα

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s