Μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ για τον ΕΣ: Oι …σαμπάνιες ας περιμένουν

llggdd

Οι ΗΠΑ παραχωρούν δωρεάν 10-12 ελικόπτερα CH-47D Chinook έναντι Ελληνικού αίτηματος για αριθμό UH-60 Blackhawk, τα οποία όμως επιβαρύνονται με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ ανακινήθηκαν και τα διάφορα σενάρια δωρεάν παραχώρησης στη χώρα μας πλεονάζοντος υλικού από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Είναι δεδομένου ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όχι μόνο δεν επιτρέπει την δρομολόγηση κανενός εξοπλιστικού προγράμματος βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα, αλλά επιβάλει και την μέγιστη προσοχή στις όποιες άλλες κινήσεις γίνονται στον τομέα αυτόν. Η δωρεάν απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ φαντάζει, υπό αυτές τις συνθήκες, η μόνη δυνατότητα για σημαντική και άμεση ενίσχυση της ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά για τον Ε.Σ. οι αξιόλογες ευκαιρίες φαίνονται πολλές. Πριν όμως αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε και να ανοίγουμε …σαμπάνιες (προσφιλής νεολληνική συνήθεια) για την ευτυχή κατάληξη του όποιου αιτήματος παραχώρησης υλικού, πρέπει να επισημανθούν και να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν ορισμένες παράμετροι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φέρουν προ δυσάρεστων εκλπήξεων. Παρακάτω θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε μερικές εξ αυτών, περιοριζόμενοι για λόγους χώρου σε θέματα που αφορούν τον Ε.Σ.

1η Περίπτωση: Άρματα μάχης M-1A1 Abrams. Τα αρχικώς 400 προσφερόμενα άρματα προορίζονταν για την αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού παλαιών Μ-48Α5 ΜΟLF. Η λύση αυτή είναι όντως ιδανική, με μία προυπόθεση όμως: τα άρματα αυτά να συνοδεύονται από ανάλογο αριθμό πυρομαχικών μάχης των 120mm, είτε με αγορά/συμπαραγωγή νέων, είτε με παραχώρηση από τα αποθέματα των ΗΠΑ ή/και άλλων χωρών. Και επειδή η πρώτη λύση είναι μάλλον απίθανη με τα σημερινά δεδομένα (…), η δεύτερη επιλογή είναι μονόδρομος. Συνεπώς απαιτούνται οι ανάλογες κινήσεις από την πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Στρατεύματος. Σε αντίθετη περίπτωση τα Abrams θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσουν. Θα έχουμε δηλαδή μια επανάληψη του σκηνικού που γνωρίσαμε με τα Leopard-2A4/HEL, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Τελευταίως, και για να σωθεί το όλο πρόγραμμα, μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτός ένας μικρότερος αριθμός αρμάτων (90-170), προφανώς εξ αυτών που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εργασίες επανένταξης σε ενεργό υπηρεσία. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που σήμερα δεν βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ε.Σ., απαιτείται η εκ του μηδενός δημιουργία της αντίστοιχης υποδομής υποστήριξής του αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού που θα το χειρίζεται. Το κόστος γι΄αυτά προφανώς και αξίζει να καταβληθεί αν μιλάμε για 400 ή, έστω, για 170-200 άρματα. Για μόλις 90 άρματα όμως συμφέρει η όποια δαπάνη; Προφανώς το ΓΕΣ σκοπέυει να δεχτεί ακόμη και έναν τόσο μικρό αριθμό αρμάτων, αφ’ ενός επειδή η εξεύρεση των απαιτούμενων πυρομαχικών θα είναι πιο εύκολη, αφ΄ ετέρου διότι πιστεύει ότι αυτός ο αριθμός αρμάτων θα συμπληρωθεί με επιπλέον παρτίδες στο μέλλον. Η πολιτική ηγεσία όμως συμμερίζεται την άποψη αυτή ή σκοπεύει να αρκεστεί στην αρχική παρτίδα; Αν είναι έτσι, θα προστεθεί ακόμη ένας τύπος στο αρματικό μας δυναμικό, αφού τα Μ-48Α5 ΜΟLF δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως…

Η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) για τα Abrams

400 άρματα μάχης Μ-1Α1 Abrams με πυροβόλο των 120mm, 20 άρματα μάχης Μ-1 Abrams με πυροβόλο των 105mm (εκπαιδευτικά), 40 άρματα περισυλλογής (ARV) Μ-88Α2 Hercules, οχήματα μεταφοράς καυσίμων Oshkosh M-978A1 των 2.500gal, 120 (2/104/14) ρυμουλκούμενα μονού άξονα Μ-105Α1/Α2/Α3 των 1 1/2ton, 360 σταθμοί ασυρμάτου (Σ/Α) AN/VRC-87E SINCGARS, 100 Σ/Α AN/VRC-89E SINCGARS, 8.179 βλήματα AP-DS-T M735 (C521) των 105mm, 1.183 βλήματα AP-DS-T M392 (C505) των 105mm, 2.224 βλήματα CTG C519 των 105mm (oi τύποι αυτοί βλημάτων προορίζονταν προφανώς για τα Μ-1), 4.250 φυσίγγια CTG M182 (A366) των 14,5mm, 3.851 φυσίγγια CTG Μ181 (Α365) των 14,5mm και 10.000 φυσίγγια CTG M183 (A367) των 14,5mm (οι τρεις αυτοί τύποι φυσιγγίων προορίζονταν για εκπαιδευτικές συσκευές υποδιαμετρήματος). Ακόμη παρέχονταν μεγάλες ποσότητες δευτερεύοντος οπλισμού (συζηγή και α/α πολυβόλα, εκτοξευτές καπνογόνων) και περιφερειακού υλικού (δίκτυα παραλλαγής, εργαλεία), όπως επίσης και υλικά συντήρησης και επισκευών, εκπαιδευτικά βοηθήματα (εξομοιωτές, συσκευές υποδιαμετρήματος για τα κύρια πυροβόλα), τεχνικά εγχειρίδια και βιβλιογραφία.

2η Περίπτωση: Πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS. Εξαρχής ο  Ε.Σ. ήθελε μία -τουλάχιστον- ακόμη Μοίρα με τέτοιους εκτοξευτές. Και αφού κονδύλια για νέα παραγγελία ουδέποτε υπήρξαν και τα αντίστοιχα συστήματα που απέσυραν Γερμανία και Ολλανδία χάθηκαν, στράφηκε στα Αμερικανικά αποθέματα. Εν τω μεταξύ η παραγγελία που είχε δρομολογηθεί για νέες ρουκέτες M-26A2 ακυρώθηκε λόγω της ενεργοποίησης αυστηρότατων διεθνών απαγορεύσεων για την διακίνηση πυρομαχικών διασποράς. Έτσι το Ελληνικό αίτημα προς τις ΗΠΑ αναγκαστικά περιορίζεται σε εκτοξευτές της έκδοσης Μ-270Α1 οι οποίοι και είναι οι μόνοι συμβατοί με νεώτερα πυρομαχικά τα οποία δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες απαγορεύσεις τα οποία και είναι αναγκαία για να ανανεωθεί το υπάρχον απόθεμα. Σε αυτό το σημείο εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά των νέων αυτών πυρομαχικών για να εφοδιαστούν τα Μ-270Α1, αν φυσικά μας τα παραχωρήσουν οι ΗΠΑ. Εκτός αυτού, απαιτούνται επιπλέον χρήματα για την επαναπιστοποίηση (γενική επιθεώρηση/συντήρηση, αντικατάσταση πυραυλοκινητήρα λόγω λήξης του ορίου ζωής του) των υπαρχόντων πυρομαχικών για τα υφιστάμενα Μ-270, αλλιώς αυτά θα μείνουν άοπλα ή θα χρησιμοποιούνται με αναξιόπιστα (ληγμένα γαρ!) πυρομαχικά. Αυτές προφανώς και είναι οι πραγματικές προκλήσεις στις οποίες και απαιτείται να βρει άμεσα απάντηση η ηγεσία και όχι η εξεύρεση -των άκρως καλοδεχούμενων κατά τ’ άλλα- Μ-270Α1 από τα Αμερικανικά αποθέματα!

3η Περιπτώση: Μεταφορικά ελικόπτερα. Η καθυστέρηση των παραδόσεων των νέων ελικοπτέρων ΝΗ-90, αλλά και ο ανεπαρκής συνολικός τους αριθμός, καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για την κάλυψη των αναγκών αεροκίνησης του Ε.Σ. και για την αντικατάσταση του στόλου των UH-1/AB-205. Και σε αυτή την περίπτωση τα αμερικανικά αποθέματα και συγκεκριμένα τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk φάνταζαν η μοναδική ρεαλιστική λύση έναντι μιας απαίτησης για τουλάχιστον 40-60 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα. Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες κάνουν όμως λόγο για αντικατάσταση των UH-60 από τα 10-12 μεγαλύτερα CH-47D Chinook στον Ελληνικό «κατάλογο αιτημάτων» προς τις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί το φημολογούμενο κόστος απόκτησης/αξιοποίησής τους είναι μικρότερο από εκείνο 30 ελικοπτέρων UH-60L που λέγεται ότι είχαν δεχθεί να μας παραχωρήσουν οι ΗΠΑ (ακούστηκαν τα ποσά των 100 και 400-500 εκατ. $ αντίστοιχα, αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα). Τα Chinook προφανώς είναι γνώριμα στην Α.Σ. και κανείς δεν αμφισβητεί ούτε την αξιοπιστία τους ούτε την χρησιμότητα της προσθήκης άλλων 10-12 ελικοπτέρων του τύπου στο ήδη υπάρχοντα στόλο. Όμως εύλογα γεννάται η απορία αν η πραγματική ανάγκη του Ε.Σ. είναι ελικόπτερα αυτής της κατηγορίας και όχι μικρότερα ελικόπτερα εφόδου (όπως τα UH-60). Άρα τα Huey θα αντικατασταθούν με Chinook αν ευοδωθεί το σχετικό Ελληνικό αίτημα; Τα Chinook και τα NH-90 θα αναλάβουν καθημερινές αποστολές «γενικής χρήσης»; Αν ναι με τι κόστος και με τi φθορά υλικού (δεδομένου και του ολιγάριθμού στόλου τους); Κι αν δεν όχι, ως πότε θα διατηρηθούν σε υπηρεσία τα Huey; Ακόμα κι αν η απόκτηση των UH-60L κόστιζε όντως περισσότερο από αυτή των CH-47D, αναρωτήθηκε κανείς πόσο γρήγορα θα καλυφθεί η όποια διαφορά λόγω του κατά πολύ μεγαλύτερου λειτουργικού κόστους των δεύτερων έναντι των πρώτων; Ακόμα κι αν αληθεύει η τιμή των 400-500 εκατ. $ για τα UH-60L, πρέπει να διευκρινιστεί ποιο θα ήταν το ποσό αν τη θέση τους έπαιρναν ισάριθμα παλαιότερα UH-60A (μπορεί να μην αποτελούν την βέλτιστη επιλογή, καλύπτουν όμως ικανοποιητικότατα τις Ελληνικές ανάγκες). Να σημειώσουμε ότι τα UH-60 μπορούν να εκτελέσουν της αποστολές «γενικής χρήσης» των Huey (άλλωστε αυτά σχεδιάστηκαν να αντικαταστήσουν) πολύ καλύτερα και οικονομικότερα από τα βαρύτερα Chinook ή τα NH-90.

4η Περίπτωση: Τεθωρακισμένα οχήματα. Αν και η απόκτησή μεταχειρισμένων οχημάτων της «οικογενείας» Μ-113 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, η τύχη του όλου προγράμματος αγνοείται. Πέραν αυτού, μετά από τόσο καιρό ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως ούτε το κόστος, ούτε ο ακριβής αριθμός των οχημάτων, ούτε ποιες εκδόσεις -υποτίθεται ότι- θα αποκτηθούν. Φρόντισαν οι αρμόδιοι ώστε στα οχήματα αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις (M-981 FISTV, M-548A1, M-577A2, M-1059 SGC) που απουσιάζουν από το Ελληνικό οπλοστάσιο (ή που ο υφιστάμενος αριθμός τους είναι ανεπαρκής) και θα προσφέρουν πραγματική ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ε.Σ., ή θα αρκεστούμε πάλι σε απλά ΤΟΜΠ;

5η Περίπτωση: Επιλογή οχημάτων. Όπως είχε αποκαλύψει προ μηνών το έγκυρο περιοδικό Δούρειος Ίππος, είχε αποφασιστεί να διατεθεί στρατόπεδο της Β. Ελλάδας στο οποίο θα συγκεντρώνονταν τα πάσης φύσεως οχήματα και λοιπά υλικά που απέσυραν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τα οποία κρίνοντο πια πλεονοσματικά και θα παραχωρούντο σε συμμαχικές χώρες (οπότε η μεταφορά τους στις ΗΠΑ καθίστατο ασύμφορη). Μεγάλο μέρος από τα μέσα αυτά ενδιέφεραν άμεσα τον Ε.Σ. και οι ΗΠΑ ήταν θετικές στην δωρεάν παραχώρησή τους. Μάλιστα η Ελλάδα θα είχε προτεραιότητα στην επιλογή του υλικού έναντι των άλλων χωρών που επίσης θα ενδιαφέροντο γι΄αυτό. Αν και οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει πλήρως, τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε. Αποτέλεσμα: οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες να σπεύδουν να επιλέξουν τα καλύτερα από τα διατιθέμενα υλικά που τις ενδιέφεραν, ενώ ο  Ε.Σ. ακόμη δεν απέκτησε τίποτα! Μήπως οι αρμόδιοι θα πρέπει να επισπέυσουν τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται ώστε να μην καταλήξουμε να επιλέγουμε το όποιο υλικό μας ενδιαφέρει ανάμεσα στα πλέον φθαρμένα και ταλαιπωρημένα δείγματα, η αξιοποίηση των οποίων ίσως και να είναι τελικώς ασύμφορη; Ή, ακόμη χειρότερα, μήπως για να προλάβουμε πριν στερέψουν τα αποθέματα υλικών κρίσιμων για τον Ε.Σ.;

Τα παραπάνω τα έχουμε ξαναεπισημάνει στον έναν ή στον άλλο βαθμό και διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν αποτελούν, ούτε καταστροφολαγνεία από μέρους μας, ούτε πρόθεση απαξίωσης του μεταχειρισμένου υλικού που προσφέρεται στη χώρα μας. Αντιθέτως αυτό είναι άκρως απαραίτητο και πολλές από τις ευκαιρίες που προσφέρονται είναι πράγματι μοναδικές. Πρέπει όμως η όποια κίνηση να πραγματοποιηθεί αφού επιλυθούν όλα τα επίμαχα ζητήματα που δυνητικά θα την καθιστούσαν «μπούμερανγκ» για τη χώρα μας. Το ΓΕΣ δείχνει να το κατανοεί πλήρως (αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τους άλλους δύο Κλάδους που ίσως να ενδιαφέρονται επίσης για μεταχειρισμένο υλικό) και προβαίνει σε εύστοχες ενέργειες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως π.χ. η σύνταξη ολοκληρωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης για την απόκτηση των Abrams και την αξιοποίησή τους σε βάθος δεκαετίας, η απαίτηση το όποιο κύριο μέσο να συνοδεύεται από πλήρες συνοδευτικό υλικό κλπ. Το μπαλάκι εδώ και καιρό βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας που μακάρι να επιδείξει την απαιτούμενη βούληση ούτως ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους ευνοικότερους γι’ αυτές όρους. Πριν ακόμη και από αυτό όμως οφείλει να βρει τα στοιχειώδη έστω κονδύλια που δεν θα επιτρέψουν την απαξίωση του ήδη υπάρχοντος υλικού, διότι σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική και επιχειρησιακή ζημία θα είναι τεράστια.

Γ.Μ.

Πηγή

21 Responses to Μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ για τον ΕΣ: Oι …σαμπάνιες ας περιμένουν

 1. Ο/Η aris λέει:

  1)για τα αμπραμς προτιμουμε να παρουμε τα 400 να αποσυρουμε τα μολφ . τι 90 τι 400 . την σπαταλη για να δημιουργησεις υποδομες συντηρησης θα την κανεις . δεν αλλαζει κατι . οποτε καλο ειναι να παρεις τα 400 να αποσυρεις τα μολφ και να εχεις 4 τυπους αρματων μαχης με τους 3 τυπους να ειναι σχεδον ομοιοι . απο εκει και περα για τα πυρομαχικα τους εκει ειναι το ζουμι . και εκει πρεπει να πιεσει η πολιτικη ηγεσια
  2) για τα σινουκ συμφωνω ας παρουμε 10 σινουκ να εχουμε 26συνολο που μαζι με τα 20 nh90 να αναλαβουν τις ειδικες αποστολες και για συμπληρωμα ας ρωτησουμε αν υπαρχουν διαθεσιμα uh-1n απο τους πεζοναυτες . με 30 απο αυτα καλυπτουμε ολες τις τρυπες χωρις να παρουμε νεο τυπο ελικοπτερου (αν και τα μπλακχωκ ηδη υπαρχουν στο ναυτικο οποτε και με 30 μπλακχωκ παλι το κοστος ειναι ελαχιστο αφου θα μπορουσε ο στρατος με το ναυτικο να ανταλλαξουν τεχνογνωσια υποστηριξης )
  3)για το πυροβολικο οτι και να ερθει καλο ειναι . επλιζω σε αποκτηση ακομα 24 παντσερ 2000 γιατι πραγματικα τα εχουμε αναγκη.
  4) οτι μπορουμε να παρουμε μεταχειρισμενο και σε ποσοτητες και δωρεαν καλο ειναι να το παρουμε . η ελλαδα δεν εχει και δεν ειχε ποτε χρηματα να διαθετει για την αγορα συστηματων για τον στρατο . οποτε η λυση ηταν στα μεταχειρισμενα και διαθεση χρηματων για εξοπλιστηκα προγραμματα του στρατου σε κρισιμουςτομεις . οπως επιθετικα ελικοπτερα αντιαρματικα – αντιαεροπορικα vshorads – shorads κτλ .

  5) απο αμερικη μπορουμε να παρουμε καινουριες εξαρτυσεις και για τον ελληνα στρατιωτη .καπου το ειχα διαβασει οτι υπηρχαν διαθεσιμες καινουριες εξαρτυσεις που ο αμερικανικος στρατος ειχε αποσυρει . θα μπορουσαμε να τις παρουμε και να αναβαθμισουμε τον πεζικαριο δινοντας τους να φοραει μια εξαρτυση πιο λειτουργικη απο αυτην που εχει τωρα .

 2. Ο/Η NF λέει:

  Η χωρα ειχε μετα βιας αποφυγει τη χρεωκοπια το χειμωνα του 1989-1990, οταν ο Μητσοτακης εγινε Πρωθυπουργος, με ΥΕΘΑ τον Βαρβιτσιώτη.

  Και ομως οι Μητσοτακης-Βαρβιτσιωτης, παροτι βρηκαν εντελως αδεια ταμεια, φροντισαν πολύ την αμυνα της χωρας για την οποια ειχε αδιαφορησει ο Ανδρεας Παπανδρεου.

  Παρελαβαν αφθονο καλο μεταχειρισμενου οπλισμο από τις ΗΠΑ. Αυτοι που λενε ότι «τα Abrams θα ελθουν χωρις πυρομαχικα» ξεχνουν ότι ο Μητσοτακης πηρε τα αντιτορπιλλικα Adams μαζι με βληματα SM-1. Πηρε επιπλεον αεροσκαφη RF-4 και Α-7, πολυτιμα τοτε, πηρε αρματα M60, (μαζι με πυρομαχικα), και πολλα αλλα. Ακομα και από το πρωην Ανατολικο πηρε χρησιμο οπλισμο.

  Όμως δεν εμεινε εκει.Πηρε και καινουρια πραγματα. Αυτος πηρε τα Apache, τα Chinook-47, τα ανθυποβρυχιακα ελικοπτερα Sea Hawk, τα 40 F-16 Block 50. Οι αγορες εγιναν με διακρατικες συμφωνιες Ελλαδος ΗΠΑ. Εκανε και μερικες χοντρες πατατες, με οσμη σκανδαλου. (συστημα αυτοπροστασιας ASPIS). Παντως ο ανθρωπος ενδιαφεροταν , προσπαθουσε.

  Όλα αυτά με μια οικονομια στο χειλος της χρεωκοπιας, χαρη στον ανεκδιηγητο Ανδρεα Παπανδρεου. Βεβαιως ο Μητσοτακης εφαρμοσε πραγματικες οικονομικες μεταρρυθμισεις, δεν επαιζε τον κοσμο όπως ο Αντωνακης.

  Ο Μητσοτακης ειχε και σοβαρα κουσουρια. Ηταν διεφθαρμενος, ηταν ενδοτικοτατος στο Κυπριακο. Αλλα φροντισε την Αμυνα, και την Οικονομια της χωρας.

  Το συμπερασμα είναι προφανες: Το επιχειρημα της Κυβερνησης Σαμαρα ότι δεν παραλαμβανει τα Αbrams και το υπολοιπο υλικο των ΗΠΑ λογω ελλειψης χρηματων, είναι ΠΕΝΙΧΡΟΤΑΤΗ δικαιολογια. Πώς το εκανε ο Μητσοτακης;

  Ο Αντωνης Σαμαρας, ανατρεψας την μεταρρυθμιστικη Κυβερνηση Μητσοτακη το 1993, βοηθήσας την παλινορθωση του αμαρτωλου ΠΑΣΟΚ, και αποτρεψας την πτωση του το Μαρτιο του 1995, εγινε βασικοτατος υπευθυνος για τη σημερινη καταντια της χωρας. Και βεβαια η συγκριση του ως Πρωθυπουργου με τον Μητσοτακη είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ εις βαρος του.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Όταν παραλάβαμε τα Adams, Knox, F-4 SRA, A-7, UH-1, M-60 όλα αυτά οι αμερικάνοι τα είχαν για πέταμα. Σήμερα δεν έχουν για πέταμα A. Burke και Ticonderoga, δεν γίνεται να μας χαρίσουν F-15 και F-16 γιατί το F-35 τους έχει καθυστερήσει αρκετά (οπότε δεν τους περισσεύουν ειδικά F-16) , για τα Black Hawk είναι πολλοί οι υποψήφιοι μνηστήρες, κτλ. κτλ.
   Για τα Μ-1 αυτά δεν έχουν πυροβόλο 105 χλστ, ώστε πετώντας τα 400 Μ-48 μας να περισσέψουν τα πυρομαχικά τους για τα νέα Μ-1.

   Εκείνη την εποχή είχαμε ευνοικές συγκυρίες. Όπλα που οι αμερικάνοι ήθελαν να πετάξουν και βρεθήκαμε εμείς που πήραμε κάποια λόγω ότι τους βοηθήσαμε στον Περσικό και ανανεώθηκε η συμφωνία για την παραμονή των βάσεων, βοήθησε η διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας που και εμείς αποκτήσαμε τζάμπα υλικό, ακόμη ότι μετά την λήξη του πολέμου στον Περσικό δεν συνέφερε οικονομικά να μεταφέρουν πολεμικό υλικό πίσω στις συμμαχικές χώρες και κάποιο ξεφορτώθηκε εδώ που μας το χάρισαν (έτυχα προσωπικά σε φάση που είδα να καταφθάνουν στην μονάδα 10άδες RH-202)

   Αν το ότι δεν υπάρχει χρήμα είναι πενιχρότατη δικαιολογία, αυτά που γράφεις είναι παιδικά επιχειρήματα. Υπό νορμάλ συνθήκες θα τα έγραφαν μόνο πιτσιρικάδες που δεν έχουν γνώσεις αλλά φαντάζονται τι μπορούμε να κάνουμε. Παιδικές φαντασίες…..

   Ο Μητσοτάκης με άδεια ταμεία και αγόρασε 40 F-16, S-70, MLRS, CH-47 κτλ ?? Με άδεια ταμεία δεν γίνονται τέτοιες αγορές. Λίγη λογική δεν βλάπτει……

  • Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ1878 λέει:

   Εντάξει δεξιός είσαι δεν είσαι ο μόνος αλλά διεφθαρμένος – ενδοτικός αλλά φρόντιζε τη χώρα δε γίνεται…αν θες να το παίξεις αντικειμενικός βάλε άλλα επίθετα η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια….Κάνεις ΜΠΑΜ!!!

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Πόσο κατακαμένοι πια μερικοί νεο-έλληνες ?? Μα καλά !! Μήπως τελικά τους ψεκάζουν ??
   Σε μονάδες έχει πέσει εντολή να αποφεύγονται οι φωτοτυπίες γιατί αν τελειώσει το χαρτί δεν υπάρχουν λεφτά να αγοραστεί άλλο. Να μην μιλήσω για καύσιμα, ανταλλακτικά κ.α
   Εδώ δεν υπάρχουν λεφτά να αγοραστεί νέο χαρτί και κάποιοι θεωρούν πενιχρότατη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Άραγε πόσο πενιχρότατος να είναι ο δείκτης νοημοσύνης τους ?? Πόσο καυσαέριο έχει ποτιστεί ο εγκέφαλος τους στις φτωχογειτονιές που μένουν ?? Πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η ζημιά που έχουν πάθει. Στα γραφόμενα τους φαίνεται ξεκάθαρα αυτό.
   Από που ξέρουν ότι για τα Μ-1 οι γερμανοί μας διατάζουν ΝΑΙΝ ?? Δεν αληθεύει κάτι τέτοιο. Πόσο ευφάνταστοι πρέπει να είναι για να επινοούν ότι αρλούμπα κατεβάσει η κούτρα τους για να επιχειρηματολογήσουν για αυτά που πιστεύουν περί αρμάτων και γερμανών ??

   Όταν τζιπ φεύγουν από μονάδες και μένουν στον δρόμο από καύσιμα μήπως άραγε γίνεται οικονομία στα καύσιμα για να περισσέψουν για τα 400 Μ-1 που θα έρθουν ?? Λέω τώρα εγώ….. Όταν για χρόνια δεν ε΄χουν αγοραστεί βλήματα για τα 353 Λέο-2 με τι λεφτά θα αγοραστούν για τα 400 Μ-1 ?? και άλλα πολλά….

   Έχει χαθεί το παιχνίδι. Την πιο σωστή φράση την είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα είναι απέραντο φρενοκομείο. Έχει γεμίσει NF και δεν την σώζει κανείς πολιτικός (δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τρελούς, δεν υπάρχει περίπτωση..) και ο Θεός ο ίδιος. Ούτε τα 400 Μ-1 θα σώσουν την κατάσταση γιατί θα είναι στην ίδια τύχη με τα υποβρύχια, τις ΤΠΚ, τα Λέο-2 και στο τέλος ο τούρκος εκκμεταλευόμενος την κατάσταση (οικονομική κατάρρευση μας, οπότε δεν θα έχουμε ικανό στρατό άσχετα αν μας χαρίσουν 4000 Μ-1) θα μας κάνει ένα θερμό επεισόδιο αλά Ίμια στην Θράκη και θα του την δώσουμε για να αποφύγουμε τον πόλεμο και πέρα την Θράκη χάσουμε και την μισή Μακεδονία. Απλά τα πράγματα.
   Αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός του έλληνα δεν είναι ο τούρκος, εβραίος, μασόνος κτλ. Είναι ο ίδιος ο έλληνας. Αν διαβάσει κανείς τα γραφόμενα κάποιων NF θα καταλάβει.

   • Ο/Η Έμπορας λέει:

    Γιαννη μου τσαμπα τα λες!Απευθυνεσαι σε παντελως ασχετους που βρισκονται στον αστερισμο του «λεφτα υπαρχουν».
    Οπως γραφεις κι εσυ η Ελλας ειναι ενα απεραντο φρενοκομειο.
    Οταν εγραψα προ καιρου για την μπαρουφα των 400 (!!!) Μ1Α1 ολοι αρχισαν να με βριζουν ως προδοτη,δωσιλογο,παπαγαλακι της κυβερνησης κλπ.
    Ειχα γραψει 800 φορες πως τα (πολυ λιγοτερα των 400) Μ1Α1 ειναι σχεδον για πεταμα και για να επανελθουν σε μια αξιοπρεπη κατασταση θελουν το καθενα τοσα χρηματα οσα κοστιζει ενα καινουριο αρμα.Καποια λιγα που εχουν υποστει εργοστασιακη αξιοποιηση φυσικα ΔΕΝ διατιθενται…δωρεαν οσο και να χαιρονται καποιοι!
    Και νομιζοντας πως απευθυνομαι σε νοημονες ανθρωπους δεν ανεφερα τοτε το αυτονοητο,δηλαδη την ελλειψη πυρομαχικων,εγκαταστασεων και οργανων συντηρησης στροβιλοκινητηρων (εντελως αγνωστων στον ΕΣ και κοστοβορων οσο 3 κινητηρες ντιζελ).
    Και η πληροφορια ηταν απο 2 αμερικανους στρατιωτικους συντακτες σε κορυφαια αμυντικα περιοδικα των ΗΠΑ και απο εναν ανωτερο αξιωματικο των τεθωρακισμενων των ΗΠΑ.Ουτε απο την πραβδα-νετ ουτε απο φημες καποιων που προσπαθουν να μπασουν ξανα την Ελλαδα σε τεραστιου κοστους αγορες οπλων.
    Οπως επισης ειχα γραψει για την ηλιθιοτητα περι αποδοχης 70-90 αρματων (2 ΕΜΑ !!!!!) τα οποια για να ενταχθουν στον ΕΣ επρεπε να ξοδευτουν κατι εκατονταδες εκατομμυρια σε υποδομες,γραμμη υποστηριξης,αναλωσιμα και εκπαιδευση.
    Οταν βεβαια εισαι ασχετος,αμορφωτος (πχ πολλοι που το παιζουν ειδημονες δεν ξερουν την διαφορα μεταξυ καμερας ενισχυσης αστρικου φωτος και καμερας υπερυθρων) και Ελληναρας που μεσα στις ονειρωξεις του πως παιρνουμε την Πολη ειναι ετοιμος να προσκυνησει Αμερικανους,Ρωσους,Ισραηλινους,Γαλλους και ολα τα εθνη της γης.
    Αρκει να ακουσει μερικες ψευτοειδησεις πως το ταδε «αδελφο» εθνος μας παραχωρει την σαβουρα του ωστε να εκπληρωθουν οι…προφητειες.
    Και ας σταματησουν επιτελους καποιοι (1-2 ατομα) να γραφουν σε ολα τα μπλογκ και τα πορταλ αμυντικου περιεχομενου με πολλα και διαφορετικα ψευδωνυμα γιατι υπαρχουν και ψυχιατροι.Στο defence net forum θα πρεπει να προετοιμαζουν ψυχολογικα τους διαφορους ασχετους πριν να τους πεταξουν απο εκει με τις κλωτσιες (οριστικο μπαν).
    Γιατι μετα την πληρωνουν οι υπολοιπες διαδικτυακες πυλες στρατιωτικου περιεχομενου.
    Σε μοναδες του ΕΣ δεν υπαρχει ουτε κωλοχαρτο και χλωρινη και καποιοι ακομα ονειρευονται εκατομμυρια αεροπλανα,αρματα,πλοια,υποβρυχια κλπ.
    Οταν βεβαια δεν εχεις ανοιξει ουτε περιπτερο σε χωριο και δεν εχεις διοικησει ουτε ενωμοτια προσκοπων τοτε δυστυχως εχεις Μηχανικαρες,Βελ (και τις δεκαδες κλωνους τους) που την ειδαν αμυντικοι αναλυτες,στρατηγοι,υπουργοι,βασιλιαδες κλπ κλπ.
    Απο το οτι γραφουν τις βλακειες τους 24 ωρες το 24ωρο σε δεκαδες μπλογκ-πορταλ δειχνει απλα πως προκειται για ασχετους και ανεπαγγελτους οι οποιοι βριζοντας και τρολαροντας βγαζουν τα κομπλεξ τους πανω σε αυτους που γνωριζουν και ενδιαφερονται για την αμυνα της χωρας.

    • Ο/Η aris λέει:

     και ηρθες εσυ απο την πολη ο μορφωμενος να βαλεις μυαλο στους ασχετους . και εις ανωτερα .
     απο οτι θυμαμαι τα ονειρα δεν κοστιζουν , ζουμε σε μια δημοκρατικη κοινωνια και λεει ο καθενας οτι θελει. αλλα ξερω αφου δεν συμφωνουμε μαζι σου ας παμε στα γκουλαγκ μηπως . τεσπα εδω αποψεις λεμε αν θες να βγαλεις χολη καπου λαθος εισαι . θα ηθελα και την αποψη σου . παντως

   • Ο/Η Παπασπυρίδων λέει:

    Μην τρελαίνεσαι, σε blog που αυτοδιαφημίζεται ως «»εμείς 34 χρόνια τα ξέρουμε απ` έξω και ανακατωτά»» ζητάνε 3 αεροδρόμια στην Αττική.

 3. Ο/Η ΝΑΙΑΣ λέει:

  Αληθευει οτι η γνωστη SONAK ,η εταιρεια πισω απο καθε εξοπλιστικη κομπινα,οτι κατακραταει 14 τεθωρακισμενα Μ113 του Ε.Σ. που της ειχαν διατεθει απο το 2003 για να στησει το συστημα του ΗΠΣ και αρνειται να τα επιστρεψει ;.
  Ποσο πια ξευτιλισμενοι ειμαστε ;.

 4. Ο/Η strategy λέει:

  O αμυντικός προϋπολογισμός του 2014 θα αγγίζει ιστορικό χαμηλό 20ετίας ενώ πρόσφατα συμφωνήθηκε η περικοπή επιπλέον €100 εκατ. από τους κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων (αρχικά ήταν περίπου €700 εκατ.), που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν πληρωμές παλαιοτέρων εξοπλιστικών και προμήθειες ανταλλακτικών.
  Σε απλά ελληνικά, δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή στα ταμεία ενώ πρέπει να παραληφθούν 4 υποβρύχια και 3 πυραυλάκατοι και να υπογραφούν συμβάσεις FOS για αρκετά οπλικά συστήματα…

  Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για τα Chinook/Blackhawk υπάρχει μάλλον άγνοια για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού. Με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό σε λίγο θα διαθέτουμε σε απόλυτους αριθμούς περισσότερα ελικόπτερα παρά χειριστές για να τα αξιοποίησουν… Τα δε Chinook (εαν και όποτε παραληφθούν) θα πρέπει να ανήκουν τουλάχιστον στην έκδοση CH-47D ώστε να μην απαιτηθεί οποιαδήποτε εργασία ανακατασκευής. Προσωπικά θεωρώ στην παρούσα φάση υλοποιήσιμη μόνο την αποδοχή του υλικού που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία στον ΕΣ (τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων εκδόσεων, ΠΕΠ MLRS, φορτηγά οχήματα).

 5. Ο/Η HBS λέει:

  Δεν είναι ανάγκη να τα βάζει ο ένας με τον άλλον, ας λέει ο καθένας τη γνώμη του και καλή καρδιά. Μια προσεκτική ματιά στη λίστα που έχει διαρρεύσει (καθώς και των κινήσεων -ειδικά του ΕΣ- από το 2011 και δώθε), επιβεβαιώνει την ουσία του άρθρου και τα λεγόμενα του strategy: ενίσχυση του πυροβολικού (σε ποιότητα, ποσότητα και εν δυνάμει βεληνεκές), ΤΟΜΠ, μεταγωγικά αεροσκάφη/μεταφορικά ελικόπτερα -όλα αφορούν τύπους που υπηρετούν ήδη στις ΕΔ. Η υπόθεση των Μ1Α1 είναι θολή και αβέβαιη για την ώρα, οπότε δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε. Η επαναπροσέγγιση των Αμερικανών, πάντως, είναι δυναμική και κάτι μου λέει πως από Σεπτέμβρη ίσως έχουμε νέα και για το ΠΝ.

 6. Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

  Τις τελευταίες 10-12 ημέρες έχουν γραφτεί τόσα και τόσα στα blogs(ανοήτως τις περισσότερες φορές)..περιμένω να δω μετά την επίσκεψη τι έχει να γραφτεί…θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος..

 7. Ο/Η Νεκτάριος λέει:

  Μήπως η απάντηση στο ερώτημα ΄΄με τί λεφτά;΄΄ είναι τα ξεχασμένα ΑΩ;

  • Ο/Η ΑΧΕΡΩΝ λέει:

   Ἄ,πα,πα,θέλεις να μας ποῦνε και ἀχάριστους;

   • Ο/Η Νεκτάριος λέει:

    Έχω και συνέχεια φίλε. Το πόρισμα για την πτώση του τελευταίου Απάτσι βγήκε; Γιατί οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν για κατασκευαστικό λάθος. Στους Τούρκους το αντικαταστήσανε το SEAHAWK που έπεσε. Αν εμείς δεν θέλουμε να το αντικαταστήσουμε τότε η ΄΄αποζημίωση΄΄ μπορεί να διοχετευτεί σε άλλα προγράμματα.

    • Ο/Η ΑΧΕΡΩΝ λέει:

     Nεκτάριε,προσωπικά πολύ ἀμφιβάλλω ἄν «χώσουμε» ποτέ πόρισμα στους Ἀμερικανούς,ἄλλωστε και το πόρισμα του Chinook γαργάρα το κάναμε,και την ψηφιοποίηση των KS-87 ἐπίσης,για κάποια ΑΩ ἔχουν καταπέσει οἱ ἐγγυητικές,για τα ὑπόλοιπα θα καταπέσουν…κάποτε,και ἔχουμε ἔτοιμη και την καραμέλα:καλά,θέλετε να χαλαστοῦμε με τους Ἀμερικανούς,να ξεγράψουμε τόσα τζάμπα μπερεκέτια που ΘΑ μας δώσουν;
     Ἑννοείται ὅτι για τους Εὐρωπαίους ἰσχύουν τα ἴδια,γιατί ἀλλοιώς ΘΑ μας κόψουν την δόση,για τους Ρώσσους τα ἴδια γιατί ἀλλοιώς ΘΑ τους χάσουμε σαν ἀποκούμπι,κ.ο.κ.

 8. Παραθέτω πάλι το μεγαλύτερο κομμάτι από ένα σχόλιο που έκανα σε παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με τα M1A1.

  (Ολόκληρο το σχόλιο εδώ: https://strategyreports.wordpress.com/2012/07/11/abrams-2/#comment-4348 )

  Παράθεση
  ——-

  […]

  Εδώ υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες. Από τη μια υπάρχει η διαδικασία της παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού. Ως πλεονάζον υλικό ορίζεται:

  “η ποσότητα του πολεμικού υλικού (πλην εξοπλισμού κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων ελκυστήρων, σκραπερ, φορτωτών, γκρέιντερ, μπουλντόζες, ανατρεπόμενων οχημάτων, γεννητριών, αεροσυμπιεστών) που ανήκει στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ, και δεν αποκτήθηκε με σκοπό την παραχώρηση ως στρατιωτική βοήθεια ή την πώληση ή μετά από μια παραγγελία στρατιωτικής βοήθειας ή αγοράς, το οποίο, τη στιγμή της διαγραφής του από τη λίστα υλικού για μεταφορά – σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο – από την παρέχουσα υπηρεσία σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, είναι υπεράριθμο βάσει του Εγκεκριμένου Στόχου Προμηθειών και του Εγκεκριμένου Αποθέματος όλων των Τμημάτων του Υπουργείου Αμύνης.”[1]

  Από την άλλη υπάρχει η διαδικασία της αποκατάστασης και λειτουργίας του υλικού:

  “Το υλικό αυτό παρέχεται ‘όπως είναι, όπου είναι’ είτε σε χαμηλότερο είτε με καθόλου κόστος. Οι αποδέκτες του υλικού αυτού είναι υπεύθυνοι για το κόστος συσκευασίας, επεξεργασίας και μεταφοράς, καθώς και για τις εργασίες αποκατάστασης και follow on support. Οι αποδέκτες μπορούν να αγοράσουν αυτές τις υπηρεσίες από το Υπουργείο Αμύνης μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales.”[2]

  Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού του υλικού. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο 2012, το Βασίλειο του Μαρόκου αποφάσισε να ζητήσει τον εκσυγχρονισμό των 200 αρμάτων Μ1Α1, που παραχωρήθηκαν ως πλεονάζον υλικό τον Απρίλιο 2011, στο επίπεδο Μ1Α1 Special Armor.[3]

  Παράλληλα, η παραγγελία περιέχει την αγορά:[4]

  1. 150 AN/VRC-87E και 50 AN/VRC-89E
  2. 200 πολυβόλα Μ2 και 400 7.62mm Μ240.
  3. Πυρομαχικά (συμπεριλαμβανομένων 1400 C785 SABOT, 1800 CA31 HEAT και 5400 AA38 SLAP-T), 200 εκτοξευτές καπνογόνων Μ250.
  4. Υποστηρικτικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά.
  5. Εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό.
  6. Τεχνικές εκδόσεις, τεχνική και άλλη λογιστική υποστήριξη. Συμπεριλαμβάνεται η παρουσία στο Μαρόκο έως και 64 εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και 13 ιδιωτών για μια περίοδο ως 5 έτη.

  Το συνολικό κόστος της παραγγελίας είναι 1,015 δις $.[5]

  Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, αν η συγκεκριμένη διαμόρφωση (άρα και το κόστος) περιλαμβάνει τη διαδικασία Abrams Integrated Management, δηλαδή πλήρη αποσυναρμολόγηση, επιθεώρηση, συντήρηση/αντικατάσταση/αλλαγή των τμημάτων του άρματος, με σκοπό την αποκατάσταση σε επίπεδο “σαν καινούργιο,” και αναβάθμιση ορισμένων χαρακτηριστικών.[6] Δεδομένου ότι η παραγγελία αυτή περιλαμβάνει σύστημα M1A1 Thermal Imaging System (TIS) 2nd Gen Forward Looking Infrared (FLIR),[7] τότε ενδεχομένως τα τεθωρακισμένα της παραγγελίας αυτής θα περάσουν από τη διαδικασία ΑΙΜ, καθώς η εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας είναι μέρος του προγράμματος αυτού.[8]

  Σε περίπτωση που η διαμόρφωση αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση AIM τότε το πακέτο εκσυγχρονισμού έχει και τα κάτωθι στοιχεία:[9]

  1. Far Target Locate.
  2. Blue Force Tracking/Force Battle Command Brigade and Below.
  3. θερμικό σκοπευτικό για το .50.
  4. εξωτερικό τηλέφωνο για επικοινωνία με το πεζικό.
  5. Eye safe laser rangefinder.
  6. Ενίσχυση του πεδίου οράσεως του οδηγού.

  Αυτή τη στιγμή (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012), δεν μπορώ να εντοπίσω κάποια ενημέρωση στη σχετική ιστοσελίδα της Defense Security Cooperation Agency,[10] για κάποιο ελληνικό πρόγραμμα FMS εκσυγχρονισμού ή αναβάθμισης των Μ1Α1. Η τελευταία εγγραφή σχετικά με την Ελλάδα είναι στις 29 Απριλίου 2011.

  […]

  1. http://www.dsca.mil/home/excess_defense_articles.htm – Μετάφραση δική μας.
  2. Ibid.
  3. http://www.dsca.mil/PressReleases/36-b/2012/Morocco_12-28.pdf
  4. http://www.dsca.mil/PressReleases/36-b/2012/Morocco_12-28.pdf
  5. Ibid.
  6. http://www.generaldynamics.com/news/press-releases/detail.cfm?customel_dataPageID_1811=6655
  7. http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2012-06-29/pdf/2012-15965.pdf
  8. http://www.generaldynamics.com/news/press-releases/detail.cfm?customel_dataPageID_1811=6655
  9. Ibid.
  10. http://www.dsca.mil/PressReleases/36-b/36b_index.htm

 9. Ο/Η NF λέει:

  Πω, πω, πολυ «θερμαινονται» καποιοι οταν επικρινω τον Αντωνη Σαμαρα, και πεσανε να με φανε. Παραξενο γιατι εγω δεν επιτεθηκα σε κανεναν.

  Παντως οσοι θελουν, ας ανταλλαξουμε ηλεκτρονικες διευθυνσεις, να τους στειλω ενα δωρεαν εισιτηριο για την πολη μου, να δουν απο κοντα το «περίπτερό» μου. Θα τους κανει καλο, και θα μαθουν να ειναι πιο ταπεινοι.

  Με τους φωνακλαδες δεν θα ασχοληθω περισσοτερο, ουτε με ενδιαφερουν οι κραυγες τους. Υπαρχουν αλλοι σχολιαστες, πολυ ειδικοτεροι απο εμενα, που τους εχουν απαντησει στο παρελθον. Ας το κανουν αλλη μια φορα, αν εχουν την υπομονη.

  Οι σκεπτομενοι αναγνωστες, ας κρινουν μονοι τους.

  • Ο/Η ΤΑΣΟΣ λέει:

   ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ,ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΚΑΜΑΤΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΓΟΝΝΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ Ν’ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ.

 10. Ο θείος Σαμ ξεπουλά, πάρτε τώρα που γυρίζει:

  http://www.govliquidation.com/

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s