Οι διεθνείς δεσμεύσεις της Αλβανίας και τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

Από το 1996 που η Αλβανία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καμία υπόθεση κατά της Αλβανίας δεν έχει εκδικαστεί στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισης με τις διεθνείς προδιαγραφές, η χώρα προχώρησε στην υπογραφή και επικύρωση των σημαντικότερων συμβατικών διεθνών κειμένων που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων υπέγραψε και επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ατομικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, και τη Σύμβαση-πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες έπρεπε να αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα στη φαρέτρα των διεκδικήσεων από πλευράς των εκπροσώπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Κυρίως οι δύο τελευταίες συμβάσεις, που αφορούν τις εθνικές μειονότητες και την αναγνώριση της δυνατότητας ατομικής προσφυγής, έπρεπε να αποτελούν την πυξίδα των ζητημάτων που θέτουν οι Βορειοηπειρώτες προς ικανοποίηση από την αλβανική πλευρά, καθώς με τις δύο αυτές συμβάσεις προσδιορίζεται σαφώς το όλο νομικό καθεστώς της Ελληνικής Μειονότητας. Οι δε αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρούνται δεσμευτικές για κάθε συμβαλλόμενο κράτος. Μάλιστα τη δεσμευτικότητά τους αποδέχεται πλήρως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σημείο που να τίθενται εμπόδια σε όποιο κράτος δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Από το 1996 που η Αλβανία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καμία υπόθεση κατά της Αλβανίας δεν έχει εκδικαστεί στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Αυτό, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: Είτε η Αλβανία είναι ο παράδεισος των ατομικών δικαιωμάτων και δεν τα παραβιάζει ποτέ, είτε οι πολιτικοί ταγοί της μειονότητας, από άγνοια ή από αδιαφορία, δεν εργάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας. Και λέμε ότι ευθύνονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Μειονότητας διότι, αν και υπάρχει σαφώς και ατομική ευθύνη του καθενός, δεν θα ήταν ευφυές να περιμένουμε από τον κάθε Βορειοηπειρώτη να έχει γνώσεις Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας -η Ομόνοια εν προκειμένω- έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και καιρό στη σύνταξη ενός κειμένου όπου θα περιέχονται όλες οι υποχρεώσεις που η Αλβανία έχει αναλάβει, και όλα τα ζητήματα που η μειονότητα όφειλε να θέσει στα διεθνή fora. Συγχρόνως έπρεπε να είχε καταρτίσει μία ομάδα από Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες νομικούς, διεθνολόγους και ειδικούς στο δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία θα χρηματοδοτείτο από την ίδια και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, και θα αναλάμβανε να εκπροσωπεί τους Βορειοηπειρώτες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ενώπιον κάθε άλλου διεθνούς οργανισμού, όπου κρίνεται απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο θα διεθνοποιούσαμε τα προβλήματά μας και θα φέρναμε την Αλβανία προ των ευθυνών της, αντιμετωπίζοντας δυσανάλογο κόστος σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

Τόσα χρόνια, έπρεπε να έχουμε κατανοήσει ότι το Βορειοηπειρωτικό δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας! Το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μάς προσφέρουν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτά που μας λείπουν είναι το όραμα και ο φορέας που θα αναλάβει να το πραγματοποιήσει.

Είναι αδιανόητο, για κάθε άνθρωπο που διαθέτει στοιχειώδη λογική, η Αλβανία να συνεχίζει την απαράδεκτη και ρατσιστική πρακτική της αναγνώρισης δύο μόνο μειονοτικών ζωνών, στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα. Έτσι, παραβιάζεται το αναγνωρισμένο και από την ίδια ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πόσες προσφυγές, όμως, έχουν γίνει, για παράδειγμα, από τους Χιμαριώτες για αυτό το θέμα; Καμία απολύτως είναι η απάντηση. Αντί, δηλαδή, να έχουμε μαζικές προσφυγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ουσιαστικά να ασκήσουμε το δικαίωμά μας και τίποτα παραπάνω), καθόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας για τα μικρά και επουσιώδη.

Δυστυχώς, με την ολιγωρία που δείχνουμε, δεν είναι καθόλου παράξενο που ο Τόπος μας ερημώνει, δεν είναι παράξενο που τα σχολεία μας κλείνουν, ούτε είναι παράξενο που οι αλβανικές αρχές με τη συνδρομή του παρακράτους κλέβουν τη γη μας. Τα μέσα για να ασκήσουμε πολιτική υπάρχουν και είναι υπεραρκετά. Η διάθεση να τα χρησιμοποιήσουμε και η δυνατότητα συνεννόησης μάς λείπουν. Δυστυχώς!

Κώστα Τάλλιος

8 Responses to Οι διεθνείς δεσμεύσεις της Αλβανίας και τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

 1. Ο/Η strategicongr λέει:

  Γιατί ξεχνάμε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914 το οποίο είναι ένα ωραιότατο διπλωματικό όπλο το οποίο μπορεί να υπενθυμίσει στους Αλβανούς τις νόμιμες επιλογές των Ελλήνων κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου;

  • Ο/Η ΝΑΙΑΣ λέει:

   Γιατι φοβαμαι αγαπητε μου οτι θα μας τριψουν στην μουρη τις δηλωσεις Ε.Αβερωφ στην συνοδο της Ρωμης το 1955 περι αποποιησεως του ενδιαφεροντος της Ελλαδος για την Β.Ηπειρο.

   • Ο/Η Kostas Kostakouta λέει:

    Αυτό το δίδυμο Αβέρωφ-Καραμανλής,έχει κάνει κατι καλο;

    • Ο/Η ΝΑΙΑΣ λέει:

     Παντως το ειτζ των τουρκικων διεκδικησεων στο Αιγαιο μας το εβαλε ο Καραμανλης με την αποφαση του εν θερμω να αποσυρθουμε απο το ΝΑΤΟ οποτε οι ‘συμμαχοι’ βρηκαν ευκαιρια να βαλουν στο παιγνιδι τους μογγολους για να μας εκδικηθουν.Για να ειμαστε ομως δικαιοι και αντικειμενικοι πρεπει να αναλυσουμε γεγονοτα στις τοτε συνθηκες και οχι με σημερινα κριτηρια.

   • Ο/Η strategicongr λέει:

    Ακόμα και έτσι, υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι εταίροι για το ανεξάρτητο κράτος της Βορείου Ηπείρου ακόμα και χωρίς την βοήθεια της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της.
    Η Αλβανία δεν θα έχει να πει απολύτως τίποτε αφού έχει υιοθετήσει το σκεπτικό της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία.
    Έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον ήδη από την Ρωσία (ανεπισήμως) εξ’ όσων γνωρίζω.

    • Ο/Η ΝΑΙΑΣ λέει:

     Αγαπητε φιλε χρειαζεται μεγαλη προσοχη και ΣΥΝΕΣΗ διοτι πολλα φαινονται οτι ειναι προς το συμφερον μας αλλα κρυβουν τεραστιες παγιδες που μπορει αντι για κερδος να μας οδηγησουν σε ζημια και μαλιστα φοβερη.Για να γινω κατανοητος σου θετω μια ασκηση και σου ζητω να απαντησεις αν θελεις.Ωραια λοιπον να υποστηριχθει το ανεξαρτητο κρατος της Β.Ηπειρου και να δημιουργηθει.Θα ειναι ενα κρατος που θα εχει μητροπολη την Ελλαδα;.Θα κυβερναται απο Ελληνες η θα κυβερναται απο Ελληνοαλβανους;.Θα εχει επισημη σημαια την Ελληνικη η θα εχει καποια αλλη με δευτερη την Ελληνικη;.Ευκολα θα μου απαντησεις οτι ακομα και ετσι θα ηταν καλο να εχουμε διπλα μας μια Ελληνικη χωρα που θα μας στηριζει στα διεθνη φορα.Ομως τωρα ερωτω,αν η τουρκια ζητησει το ιδιο για την Θρακη υποστηριζοντας οτι εχει τουρκικο πληθυσμο,αφου ηδη βλεπουμε τις προβοκατορικες πραξεις της να αλλοιωσει τον Ελληνικο μουσουλμανικο πληθυσμο;.Αν οι γυφτοσκοπιανοι πατωντας πανω σ’αυτο ονομαστουν επισημα Μακεδονια αφου ηδη εχουν αναγνωριστει απο περισσοτερες απο 100 χωρες,τι θα απαντησουμε;.Αν η Αλβανια δεχτει αλλα ζητησει ως ανταλλαγμα την ανυπαρκτη ‘τσαμουρια’,τι κανουμε;.Και για να μην σε κουραζω αλλο σου λεω οτι ολα αυτα ‘παλευονται’ αν εχεις πολιτικους που εχουν αποδειξει οτι εργαζονται για την πατριδα,ομως με ολο αυτο το αλητοπροδοταριο εχεις εμπιστοσυνη;.

     • Ο/Η strategicongr λέει:

      Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις επιφυλάξεις που διατυπώνεις και συμφωνώ με τον προβληματισμό σου.
      Αυτό που μπορεί να κάνει η Β. Ήπειρος είναι να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, χωρίς οποιαδήποτε λογική μελλοντικής προσάρτησης ή άλλου τύπου ενσωμάτωσης με την Ελλάδα.
      Η διαφορά με τα αστήρικτα αιτήματα των Σκοπιανών και των Τούρκων πρακτόρων είναι η εξής: Η Βόρεια Ήπειρος μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας χωρίς καμία άλλη διατύπωση. Η Αλβανία έχει ήδη υπογράψει την αποδοχή του Πρωτοκόλλου και δεν μπορεί να διατυπώσει επιφυλάξεις.
      Αντίθετα, ο πληθυσμός στην Θράκη χαρακτηρίζεται Μουσουλμανικός και όχι Τουρκικός. Τώρα, επειδή κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς «Τούρκους» είναι καθαρά δικό τους ζήτημα. Το Ελληνικό κράτος ΑΥΡΙΟ μπορεί να τους αφαιρέσει Ιθαγένεια και να τους στείλει απέναντι εφόσον διαφωνούν με τους βασικούς όρους της ανταλλαγής πληθυσμών. Λες πως είσαι Τούρκος; Κανένα πρόβλημα. Δεν έχεις το δικαίωμα παραμονής υπό το καθεστώς της Συνθήκης και σου αφαιρείται η Ιθαγένεια. Ως εκ τούτου, μπορείς να αιτηθείς άδεια παραμονής κλπ κλπ ως Τούρκος υπήκοος κλπ. Θα σου πω εγώ πόσοι «Τούρκοι» θα μείνουν…
      Δεν θα αναφερθώ καν σε Σκοπιανούς και Αλβανοτσάμηδες οι οποίοι ήταν συνεργάτες των Ναζί και θα μπορούσαμε κάλλιστα να τους ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ομάδων τους. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έχει το νομικό οπλοστάσιο να αποκρούσει τις ιστοριούλες τους και να κλείσει το ζήτημα άμεσα.
      Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο εσωτερικός εχθρός, όχι οι εξωτερικοί.

 2. Ο/Η strategicongr λέει:

  Παραθέτω και ένα σύνδεσμο για την Ημερίδα που είχε οργανώσει το Πατριωτικό Μέτωπο για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας
  http://tinyurl.com/8ub8gmm

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s